Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметници на културата се рушат, докато министерство и община си делят правомощия

Докога ще ни заплашват опасни сгради и какви са възможностите на общините да ги обезопасят- това е eдна тема с продължение. Проблемът е в липсата на средства. Сериозните и цялостни ремонти струват скъпо, а събарянето на една къща често е напълно непосилно за собствениците. Вече ви разказахме какво е положението в община Брегово- проблем там остават сградите на закритите училища, които се рушат ден след ден. В Монтана няма опасни сгради. Има само опасни тераси в централната част на града, на собствениците на които общината е дала предписание за ремонтиране. Във Врачанско опасните сгради са 21. Въпреки че през последните 5-6 години броят им е намалял наполовина, проблемът остава отворен за решаване.

В община Видин старите и рушащи се сгради са част от пейзажа. Проблемът е, че са частна собственост, и от управата на града не могат да накарат собствениците да вземат мерки и да ги обезопасят. Необходимо е държавата да създаде нормативна уредба, която да решава проблема справедливо за всички, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН главният архитект на Общината, Ангел Недялков:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Основният въпрос за Видин са рушащите се сгради, които са паметници на културата. При тях правомощията по санкционирането и прилагането на закона се прехвърлят към Министерството на културата. Община Видин е направила всичко необходимо, което е в рамките на нейните правомощия. Пример за това е сграда в центъра на града, която се руши. Ние обезопасихме зданието. Не можем обаче да принудим собственика да вземе необходимите мерки или да го санкционираме, защото той доказа, че няма средства. Държавата не създава необходимата законова рамка, за да може Общината да доведе процедурата докрай. Ние сме стигнали дотам, докъдето са нашите правомощия. След това тези правомощия се прехвърлят на Министерството на културата, които също стигат до задънена улица." Подобен е проблемът и с рушащата се сграда на бившата туристическа спалня в града. Общинската администрация е предпиела необходимите действия, които са в нейните правомощия и сега проблемът е в компетенциите на министерството.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Те си играят на гоненица със собствениците по какъв начин да им връчат акта. Дори и да го направят, това не означава, че собствениците ще направят необходимото за обезопасяването на сградата. Срещу сградата на общината има още един паметник на културата, чиито балкони се рушат. По наше настояване зданието е обезопасено с метална ограда. Собствениците на тази сграда искат да я реставрират и пригодят към нови функции, но пречка за това е вече Институтът за паметниците на културата и техните абсурдни изисквания да се възстанови разпределението такова, каквото е било 1930 година. Тази сграда обаче трябва да има нови функции. Тук може би законодателството трябва да се актуализира, така че да е допустимо да се запазва външният облик на сградите, а функцията да бъде съобразена със съвременните изисквания", обясни още Ангел Недялков. Собствениците на останалите сгради в града, които се рушат, местната администрация е задължила да предприемат необходимите мерки за възстановяване на фасадите. Някои от тях са направили реставрация на имуществото си, но в повечето случаи нямат средства за ремонти. Все още има и опасни сгради, които са общинска собственост, но и местната управа няма средства да ги бракува, добави главният архитект на Общината.

Лом не прави изключение от другите градове, където има опасни за хората стари сгради. В крайдунавския град опасните общински сгради са предимно необитаеми. За някои от тях екипът на общината има намерение отново да участва с проекти по различни европейски програми за ремонт и обезопасяване.
"Опасните сгради в Лом са доста малък процент, под 0,1%. Пример за такива са недостроената болница в града, която е на ниво груб строеж и старият градски басейн", каза Владимир Владимиров- главен архитект на община Лом.

© Снимка: Лили Рашкова

В община Козлодуй от общо 16 опасни общински сгради вече са премахнати единадесет. Проблем с рушащи се сгради има и в ромския квартал "Янтра"- 19 частни сгради са опасни, за премахване са обявени 13. От общината предлагат терени, в които да се изместят живеещите от опасните постройки, но предложението не е било прието от ромските им обитатели.

"Материалите от съборените общински сгради сме ги прибрали. Те се ползват за ремонти в общината", обясни Людмил Ангелов- директор на Дирекция "Устройство на територията и икономически дейности" в община Козлодуй.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45