Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Богомил Николов, потребителска асоциация: "Търговците могат легално да удължат срока на годност"

Стоките след изтичане на тяхната годност. Това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Със сигурност нерядко се е случвало да попадате на хранителни продукти с изтекъл срок на годност. Проблемът с трайността на стоката обаче е по- важен при козметичните продукти, каза Богомил Николов, директор на Асоциация "Активни потребители".

"Ако можем да различим, когато една храна е развалена, то при козметиката е много трудно. Затова е важно да знаем, че срокът на годност и датата на производство са изписани на етикета", разясни Николов. Според наблюденията на специалистите хората, които са потърпевши от ползването на стара козметика много рядко подават сигнал в съответните организации. Това е така, защото често става въпрос за продукт, който е купен и ползван от потребителя след време, когато е изтекла годността му. Заради това не може да се търси отговорност от производителя. По отношение на хранителните стоки, на които има надпис "Най-добър до" или "Да се консумира преди"- това не означава непременно, че продуктът ще бъде развален след тази дата, обясни Богомил Николов:

"Надписът означава, че дотогава храната има най- добрите си вкусови качества. Ние обаче смятаме, че най- добре е да не се консумира храна след този срок, въпреки че тя няма да е опасна. Съществува легална процедура търговецът да удължи срока на годност на даден продукт още в магазина. Това става чрез молба до Агенцията по храните, която прави микробиологическо и химическо изпитване на храната и може да удължи срока, най- често със седмица. В такива случаи имаме много оплаквания на хора, които виждат в магазина, че годността е изтекла, но те не знаят, че търговецът си е извадил разрешение за това да продава стоката и след посочената на етикета дата."

В такива случаи, за да не се поражда излишно напрежение, първо трябва да поискаме от търговеца документ, който да удостовери, че е получено разрешение за продажбата на стоката. И едва след като не бъде представен такъв, можем да сезираме Агенцията по храните, обясни специалистът.

От Асоциацията съветват и да избягваме храните с консерванти, които са опасни за здравето ни, с така известните Е-та, от които обаче не всички са вредни за човека. От потребителската асоциация са издали сборник с разяснения какво стои зад всеки един Е- номер и степента на опасност за здравето ни. Информация може да бъде намерена и на Интернет- страницата на асоциацията. По- голям проблем обаче е количеството на консервантите в храните.

"Консервантите не са скъпи и дали производителят ще сложи една лъжичка от тях или две- това няма да оскъпи продукта му. Имаме притеснението, че те слагат малко повече, за да се застраховат. Но така се увеличава степента на вредното въздействие върху организма", каза още директорът на асоциацията. Това, което можем да направим е да избираме продукти, в които не се влагат вредни консерванти. Например при саламите, има все още такива, в които е сложен класическият консервант- натриева сол. При повечето продукти обаче се ползват консерванти, чиято безопасност е под въпрос, като например натриев нитрит, обясни Николов. Той посъветва да купуваме продукти с по-кратък срок на годност, защото те са с по-малко вложени средства за удължаване на трайността на стоката.

Ежедневни са проверките в търговските обекти, които правят инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Всички продукти, с изтекъл срок на годност задължително се изтеглят от мрежата и се унищожават в екарисаж. Това каза д-р Милчо Костурков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца.


"Случвало ми се е, като потребител, да попадам на развалена стока. Особено, когато става дума за вакумираните продукти. За тях можем да разберем, че са развалени, чак когато ги отворим. И не винаги причината е в срока на годност. Често се развалят и заради неправилно съхранение и транспортиране. В дирекцията имаме горещ телефон за сигнали. Добре е хората да пазят опаковката на продукта и касовия бон, когато идват при нас. Така е по-лесно да се установи нарушението. Трябва винаги да четем етикета на стоката преди да я купим", посъветва д-р Костурков.


Повечето от видинчаните, които попитахме дали четат етикета на стоките и знаят ли къде да подадат сигнал при нарушения, отговарят положително. Това показва анкетата на РАДИО ВИДИН. По- голямата част от запитаните са попадали на развален продукт, някои от тях и на стока с подменен срок на годност от търговеца.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мерки за ограничаване рисковете от наводнения обсъдиха във Видин

Във Видин се проведе работна среща за обсъждане на съвместни действия за противодействие на незаконната сеч, с приоритет в местата, създаващи опасност от свлачищни процеси и наводнения. Срещата, председателствана от областния управител Ани Арутюнян беше във връзка с проведено заседание на Министерския съвет, на което е обърнато внимание от..

публикувано на 17.02.25 в 13:49

Рупци: Китно, но обезлюдяващо село

Гостуваме на село Рупци, община Видин. Това е едно от най-близките села до областния град, само на около 5 км. Въпреки, че Рупци е много близо до Видин, местните жители са намалели значително през последните години. В селото постоянно живеят по-малко от 100 души, предимно възрастни хора. Илиян Ангелов е кмет на Рупци от 2015 година, като в..

публикувано на 14.02.25 в 11:30
Яница Петкова

Яница Петкова: Социалните мрежи са ни изнежили

Фалшивите новини и ограниченията в мрежите са новата нормалност.  Над 60% от българите твърдят, че на практика попадат всеки ден на информация, която може да се определи като лъжлива. Тенденцията от последните години сочи, че България трайно заема последно място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност.  Защо..

публикувано на 13.02.25 в 10:00
Тома Ушев

Тома Ушев: Интернет е отражение на човешката природа

Фалшивите новини и ограниченията в мрежите са новата нормалност.  Над 60% от българите твърдят, че на практика попадат всеки ден на информация, която може да се определи като като лъжлива.  Тенденцията от последните години сочи, че България трайно заема последно място място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност...

публикувано на 13.02.25 в 10:00

Ще се включи ли Северозападът в протеста срещу надценките на храните?

Бойкот на хранителните магазини е обявен за 13 февруари, четвъртък. Заради високите цени, идеята е на тази дата магазините да останат пусти и в тях да не влезе нито един купувач. Протестът е по примера на Хърватия и е организиран от Движение "Системата ни убива", Федерацията на потребителите в България и Обединени пенсионерски съюзи...

публикувано на 12.02.25 в 10:45
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Очевидно е, че членството ни в ЕС, в Шенген, а и в еврозоната, ни дава възможности за по-добър живот

До края на тази седмица трябва да бъде внесен в парламента проектобюджетът за тази година. Това обявиха премиерът Росен Желязков и финансовият министър Теменужка Петкова. Според новите управляващи в държавният бюджет има недостиг от 18 млрд. лева. Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев пък заявиха, че по техни..

публикувано на 11.02.25 в 12:52

Какъв е ефектът от Шенген за бизнеса във Видин

Малко повече от месец, откакто България е част от Шенген, свободното пътуване вече оказва известно влияние в пограничен район, какъвто е Видин. В града и преди можеха да бъдат забелязани не малко граждани на Румъния. Но с падането на задължителните гранични проверки, съвсем естествено е това да се засили. А потенциалът за посещения е огромен,..

публикувано на 10.02.25 в 11:05