Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За прозрачността в управлението на общините

Прозрачното управление на общинските съветници от Враца докара 100-процентово увеличение на средствата за издръжка на местния парламент през тази година, предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Така вместо 304 хиляди лева, с колкото разполагаха през 2012-а, през настоящата година съветниците ще разпределят малко над 609 000 лева. Обяснението на председателя на местния парламент Петя Аврамова по темата обаче е следното:

© Снимка: Жоро Александров

"Това е спекулация. Спекулира се със средства, които не са разплатени, а са прехвърлени за разплащане през тази година. Това не е увеличение на издръжката на общинския съвет."

Оказва се, че в настоящия бюджет ще бъдат заложени парите за едно общинско АД, включващо радио и телевизия, чиято издръжка ще е включена в средствата, с които разполага общинският съвет.

"Така че тези средства не са увеличение на бюджета на общинския съвет", заяви Петя Аврамова, но така и не назова колко пари и за какво от тези малко над 609 000 лева ще идат за подобни преразпределения. Според синия сенатор Красимир Донов:

"Битува мнението, че има едни пари, които общинските съветници видите ли сега ще си разпределят. Няма такова нещо. Който ви казва такова нещо, ви манипулира."

Данъкоплатците обаче има от какво да се притесняват, тъй като в края на миналата година 37-те членове на местния парламент получиха на куп по 300 лева месечно за работата си в комисии, за срещи с избиратели и проведени с тях разговори по мобилните телефони. Поради нежеланието да разпише подобен разход, своята оставка хвърли тогавашният финансист № 1 на община Враца Лев Митков. Никой от врачанските съветници не казва и дума за това, че е прибрал в навечерието на Коледа и Нова година премия от между 3 000 и 3 600 лева. Практиката да се взимат по 300 лева месечно беше въведена в предишния мандат от тогавашния областен председател на ГЕРБ Николай Коцев, който преди да влезе в 41-ото Народно събрание беше и председател на местния парламент. Под неговото ръководство беше гласуван Правилник за дейността на съветниците, в който текста от чл. 24, т. 9 разрешава на всеки врачански сенатор да взима по 200 лева на месец за командировки, срещи с избиратели или друга дейност. Този акт влиза в сила през месец май 2008 г. и е въведен при управлението на сегашния социален министър в оставка Тотю Младенов. Така след Свищов, Враца става втората Община в България, която разрешава подобни плащания, въпреки че те едва ли са законни и най-вече морални. В края на същата 2008 г. обаче инфлацията принуждава съветниците да си увеличат с 50% безотчетните пари, чиито размер достига 300 лева на месец. Със задна дата парите са усвоени, въпреки че става дума за цели 11 месеца. При отчитането са установени доста парадокси- едни съветници се отчитат с касови бележки от бензиностанции, други- показват документи от книжарници, трети- от лъскави и скъпи бутици. Най-изобретателна обаче е групичката около бивш съветник от НДСВ, която отчита правни и консултантски услуги, извършени в местното козметично студио "Фея". Касовите бележки са издавани от въпросния царист, който е и съдружник във фирмата, а сред получилите касови бележки има доста от групата на ГЕРБ. Проверка доказва, че в регистрацията на "Фея" няма предвидени правни и юридически услуги. Заради извършената насрещна проверка от данъчни пък, козметичното студио отдавна не работи и е закрито. Преди да хлопне кепенци, то се намира в гараж на блок, в центъра на Враца, на оживената улица "Петропавловска".

Когато проверката във Враца приключи, ще стане ясно дали сред възползвалите се от тези касови бележки е и настоящата заместник-председателка на местния парламент Малина Николова, която при предишния състав на съвета, беше и негов председател. Днес обаче тя е стожер на законността и пръв цербер, когато се отпускат общински пари:

"Ние сме контролиращ орган, който трябва да каже на общинска администрация кои пари за какво да се харчат. Няма да се наказваме, ние ще задаваме приоритети, по които да се работи!"

Бившият финансист на община Враца Лев Митков, който от края на януари не работи в местната управа именно, защото отказа да разпише плащането на "коледната премия" за съветниците, е изчислил, че допълнителните 300 лева на всеки сенатор се равняват на годишните данъци за жилищата на 23 врачански семейства. За един месец 37-те съветника ще си разделят сума, събрана от налозите на 689 имота, за една година- 8 268, а за целия им 4-годишен мандат сенаторите ще приберат налозите, платени за 33 072 апартамента, къщи или вили на врачани. Излиза, че за изключително "усърдната си работа в името на града и хората в него" съветниците ще използват местните данъци на един немалък град.

Такова е прозрачното управление, извършвано от местния парламент във Враца. Порочната практика е определена като незаконна от Сметната палата, която точно поради тази причина вече е намалила рейтинга на Община Враца за разпореждане с бюджетни средства. Държавната финансова инспекция пък вече изпрати свои одитори, за да проверят законно ли са раздавани пари в общинския съвет на Враца в периода 2007-2011 година. Тъй като резултатът от проверката още се бави, слуховете във Враца са най-разнообразни. Но нито един от тях не е в полза на общинските съветници и политическите партии, които са ги излъчили. Затова е възможно съвсем скоро да пламне война между протестиращите на улицата и местните общински съветници. А бомбата със закъснител, която цъка, може да гръмне само при обявяването на окончателните резултати на финансовата инспекция.

Липсва прозрачност в управлението на община Видин- това гласят част от мненията в анкета, която направи Пламен Коцев сред видинчани:

"Кметът трябва по-често да представя пред хората какво прави за града, а не да се крие в Общината. ... Не се интересувам от това какво се случва в местната управа. Само се говори, а не се предприемат действия. Затова и не се интересувам от управлението на общината ни. ... Нямам време да се интересувам от работата в местната администрация. ... В нищо няма прозрачност и винаги има задкулисни игри. ..."

"Управлението на община Видин не е прозрачно",
това заяви в "Посоките на делника" и Красимир Михайлов, областен координатор на "ДНЕС"- Движение за национално единство и спасение:

"По време на местните избори във Видин, "ДНЕС" предложи на 9-те кандидата за кмет споразумение за политическа почтеност и толерантност. Герго Гергов и Владимир Тошев не подписаха споразумението. След избирането на Гергов за кмет, изпратихме писмо до новия градоначалник, в което посочваме, че местните инициативи са успешни, когато има и ефективен граждански контрол. В него предложихме да бъде направена среща между кмета и представители на движението ни, за да обсъдим бъдещи съвместни действия, които ще покажат общата ни загриженост към гражданите. Гергов обаче не отговори на писмото ни. През лятото на 2012 година, по идея на движение "Модерна България", подкрепено от групата "Възраждане за Видин", "ДНЕС", движение "Аз обичам Видин" и Видински младежки парламент бе създаден текста на наредба за прозрачност на разходите на Община Видин. Документът предвижда в Интернет да се публикуват разходите на местната администрация. До сега обаче предложеният текст на наредба не е внесен за разглеждане от съветниците в комисиите към общинския съвет."

"Единствената информация, която имам като гражданин на общината за нейното управление, е за широкомащабните рекламни и ПР кампании на администрацията на кмета и донякъде на общинския съвет"- това каза общинският съветник от ГЕРБ във Видин Росица Кирова в разговор с Ани Цекова:

"Ако не бях общински съветник, нямаше да знам, че повечето проекти, на които се режат ленти или по които се започва работа, са написани от предходното управление на общината. Имам над 40 въпроса, зададени към кмета, които са във връзка с питания на граждани. Отговорите, които съм получила от градоначалника на тези върпоси, са от рода на: "Във връзка с Ваше питане, Ви уведомявам, че съм разпоредил да се изготви отговор, за което е необходимо технологично време..." Срещам големи затруднения, когато искам да получа информация за работата на общинската администрация. Въпросите, които задавам, често не получават отговор. Пример за това е питането ми към кмета за булевард "Панония" във Видин. Задавах въпроса няколко пъти през миналата година, на който не получих конкретен отговор. Накрая ми беше отказана информация поради някаква тайна. Обжалвах отказа и съдът постанови, че кметът е длъжен да отговори на въпроса ми. Кметската администрация обжалва решението на съда. Делото е насрочено за края на тази година. Според мен, за да има прозрачно управление, трябва да има контрол. За съжаление, общинският съвет и кметът смятат, че не подлежат на граждански контрол."

"Все още управлението на общината е завоалирано", каза пред Ани Цекова и Даниел Дамянов, бивш общински съветник и едно от лицата на протестите във Видин.

"Пример за липсата на прозрачност са обществените обсъждания на Интегрирания план за възстановяване и развитие на града, на които не присъстваха граждани. Причината за това е, че хората не са запознати с този план. Общината има сайт, на който буквално няма нищо. Липсата на оповестяване на действията на администрацията в публичното пространство е основната пречка за прозрачното управление. За да стане работата на Общината по-разбираема за хората, трябва местната администрация да работи повече с неправителствените организации. Освен НПО-тата, няма кой друг да е коректив на общинската власт. Докато бях общински съветник, не съм прекъсвал контактите си с хората, допитвах се до приятелите си за това какви решения да взимам и как да гласувам в местния парламент. Аз бях там, защото те ме бяха избрали да ги представлявам", категоричен е Даниел Дамянов.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00