Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора, кучета, дървета = ние, вие, те...

Ето това са трите теми в днешното издание на "Еко Свят":
*  Първо си говорим за това кой, къде и как ще се включи в "Да изчистим България за един ден" в нашия Северозапад.
*  После ще търсим пресечна точка в позициите на природозащитниците, чиновниците и четириногите (приятели на човека?!).
А най-цветна днес е тамата за това как засаждането на едно дърво може да направи човека по-голям от собствения му егоизъм.

Представители на общините от Видинска област се срещнаха със служители на РИОСВ Монтана ден преди старта на кампанията "Да изчистим България за един ден", за да уточнят детайли от подготовката за голямото чистене във всяка една община.

"Всеки, който желае, може да получи чували и ръкавици на паркинга пред община Видин. Трябва да каже къде ще чисти, тъй като маршрутите за извозването на събраните отпадъци ще се правят същия ден. Нека събраният отпадък бъде поставен до съдовете за смет"- прикани видинчани Галя Цингова, главен специалист "Чистота" в отдел "Екология" на местната администрация.

Проверихме каква е организацията за 20 април и в едно от видинските села- голямото чистете в Слана бара ще започне в събота сутринта и ще приключи до обяд. А след това кметът Севделин Младенов ще почерпи доброволците.

Във Враца раздаването на помощни материали за доброволците ще става на 24 пункта- предимно в жилищните комплекси. Всички иницативни групи, които искат да почистват район извън Враца, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел "Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца. Събраните отпадъци трябва да се слагат в контейнерите, а едрогабаритните- до тях.

"Община Монтана също щу участва в инициативата "Да изчистим България за един ден". Градът е разделен на 7 области, за всяка област има конкретен отговорник"- каза за РАДИО ВИДИН заместник кметът Румен Ангелов, който уточни, че организация за оползотворяване на отпадъци е предоставила за кампанията 500 жълти, 200 черни чувала и 500 броя ръкавици. Те ще бъдат използвани за разделно събиране на отпадъците. Чували и ръкавици са осигурили и от областната администрация. Създадените инициативни комитети ще чистят района на язовир "Огоста" и парк Калето- зони, в които няма постоянно сметосъбиране. В понеделник се очаква да бъдат отчетени резултатите от кампанията в Монтана.

Втората тема в "Еко Свят" днес: След месец съвместна работа защитниците на правата на бездомните кучета във Видин, които работят съвместно с екипа на общинската амбулатирия за кастрация, се отказват от постигнатото съгласие с управителя д-р Любомир Иванов. Адриан Христов и Юлия Иванова ни потърсиха, за да обяснят мотивите си за решението да не работят повече заедно.

"Кучето трябва да са върне там, откъдето е взето, каквато е практиката в цял свят", категорични са двамата природозащитници. А д-р Любомир Иванов отказа да коментира защо отново се вдига градусът на напрежението между него и видинските природозащитни. Юлия Иванова и Адриан Христов поставиха същите въпроси и на срещата на кмета Герго Гергов с граждани, като заявиха, че ще му връчат протестно писмо, придружено с видео и аудио записи за извършените според тях закононарушения от екипа на ветеринарната амбулатория.

Има ли "придошли" бездомни кучета- това попитахме кмета на село Покрайна Адриана Паскова:

"В селото изведнъж се напълни с безстопанствени кучета. И тук сме имали такива, но каквато и да е популацията, няма как изведнъж да станат всичките големи"- кометнира Адриана Паскова. "Вече втора година съм кмет и от общинската амбулаторлия не са идвали в селото да улавят и кастрират бездомни кучета", отсече Адриана Паскова.

От фондация "4 лапи" потвърдиха, че през миналата седмица са получили покана от кмета на Видин Герго Гергов за съвместна работа. Екип на фондацията бе във Видин през 2009 и 2010 година.

"Трябва да се уточни кога ще бъде удобно да се проведе тази кампания и дали Общината ще може да покрие разходите на екипа"- каза Явор Гечев, от отдел "Комуникации" в "4 лапи".

"Ако функционира системата за събиране на данъци и регистрацията на домашните кучета, това в голяма степен също може да реши проблема. Кастрираните домашни кучета се освобождават от такси, а това ще накара голяма част от хората да кастрират домашните си любимци", смята Явор Гечев.

Третата тема в "Еко Свят" днес: Ученици от екоклуба към СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин и служители на Държавно горско стопанство Видин садиха дървета в двора на училището.

"Инициативата се провежда за втора година", каза за РАДИО ВИДИН директорът на горското стопанство Веселка Борисова.

 
"Освен да озеленим двора, инициативата помага и за екологичното възпитание на учениците"- коментира директорът на училището Венци Станев. Членовете на екоклуба не за първи път озеленяват двора на училището си и вече имат опит със саденето на дръвчета.

"Това е една от многобройните дейности на екоклуба"- похвали се 11-класничката Глория Генова.
 
Същия ден в актовата зала на училището бяха наградени участниците в конкурс на тема "Какво е гората за мен".
 
За участие в него са били изпратени 90 рисунки на деца от видински детски градини и училища.
 
Награди на класираните на първите три места и грамоти на участниците връчи Веселка Борисова.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50