Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводие мъчи хората в селата

Застрашени ли са общините от безводие- това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. През последните 5 години Враца не е усещала липсата на вода, предаде оттам сътрудникът ни Жоро Александров. Въпреки непрестанните аварии в мрежата на ВиК, воден режим също не е имало. Това се дължи на умната консумация на количествата, които идват от язовир "Среченска бара"- основният водоизточник на врачани.

Проблемът с безводието е най-сериозният, с който се е справяла властта във Враца през последните 50 години, затова всеки път, когато стане дума за бедстващо население поради липсата на питейна течност, местните управници реагират адекватно. Все още има жители, които помнят, че през горещите месеци на 50-те и 60-те години водоноски са спасявали хората от жегата, поради липсата на течаща от чешмите вода. Горе-долу от този период е и прословутият виц, че "се сменя "Трабанка" за къпана врачанка". Това е в кръга на шегата, защото в действителност историята е научила врачани, че подобни усилия винаги се възнаграждават.

© Снимка: Жоро Александров

Примерите, както обикновено са в миналото. Малцина от активното население на Враца е наясно например, че язовир "Среченска бара", който се намира на територията на община Берковица, е изграден с парите на техните деди и с доброволния труд на сегашните пенсионери в града под Околчица. Сега от същия водоем, който вече е собственост на ВиК в Монтана, пият хора от около 30 населени места от общините Берковица, Вършец, Монтана, Враца и Мездра. За да ограничи загубите по трасето от водоема до Враца, преди повече от 10 години беше написан проект за изграждането на нов водопровод под града под Околчица, както и ново довеждащо питейната течност трасе. В момента върви изпълнението му, което се финансира с около 138 милиона лева и е най-големият европроект в сектор "Води" в цяла България. Докато строителите не го завършат, неудобствата за врачани ще са много. Според една от табелите в града, очакват се 666 кални дни, което значи, че до края на 2015 година врачанските улици няма да са приятни за разходки. Но пък след това градът под Околчица ще е първият в България, който освен водопровод по европейски критерии, ще има отводнителна канализация и модерна пречиствателна станция.

В момента край Враца се реализира и още един проект, който трябва да сложи край на водната криза. Той касае хората в планинските села Паволче и Челопек. В началото на юли излезе разрешителното за ползването на стар водоизточник на торовия завод "Химко" за питейни нужди в двете населени места. Необходимо е да се извърши прекаптиране на съоръженията, които в момента на връщането им на местното ВиК, са силно амортизирани. Въпрос на дни е в Паволче и Челопек да започнат да си честитят редовното получаване на вода от чешмите...

За сега в община Мездра няма сериозни проблеми с водоснабдяването на града, като изключим разбира се честите аварии по остарялата водопреносна мрежа, съобщава от железничарския град сътрудникът ни Петко Котларски. Тук трябва да отбележим, че ВиК- Мездра инвестира сериозно в подмяната на тръбите, като например в най-голямото село Зверино, наскоро и в Елисейна. Проблемни са три села- Типченица, която е на режим от една седмица- вода има през два дена, Лик- където водата тръгва през ден от 17 часа и Горна Бешовица, където по принцип вода има, но проблемът е в правилното й разпределение в резервоарите и режима за работа на помпите.

В Кула още помнят времето преди 1999 година, когато безводието беше постоянен спътник на живеещите в града. С месеци от чешмите не капваше нито капка вода и пред градските кладенци се заформяха опашки от граждани със съдове за вода. За щастие с изграждането на новия водопровод, проблемът с водата в Кула е решен, предаде сътрудникът ни Христела Александрова. Кметът Владимир Владимиров коментира, че от време на време в общината има и аварии, но като цяло битовото водоснабдяване е сравнително добро.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

През лятото в повечето села в област Монтана има проблем с налягането на питейната вода, оплакаха се хората от селата Помеждин, Георги Дамяново и Меляне. Проблеми с липсата на вода в горещите дни има и в селата на общините Лом, Вълчедръм, Чипровци и Монтана. Така вечер или рано сутрин, когато стопаните поливат своите зеленчукови градини, къщите, които са във високите части на селата остават без вода.

"Често свършва и питейната вода в монтанското село Липен. Водоснабдяването на селото е започнало преди години. На четири етапа е прокаран водопровод от съседното село Стубел и е изградена вътрешната мрежа. Изграждането на отклоненията до къщите продължава", каза пред сътрудника ни Биляна Борисова, кметът на селото Венчо Латинов. Припомняме, че през зимата, Монтана и още над 20 населени места в областта за втора поредна година преминаха на понижено водоподаване заради ниското ниво на язовир "Среченска бара".

Слушателка на РАДИО ВИДИН от видинското село Орешец се оплака, че е принудена да си купува минерална вода, защото вода от чешмата до живеещите в селото не стига, поставен е и спирателен кран. За отговор потърсихме кмета на Орешец Костадин Филипов, който каза, че по-голямата част от жителите са се изселили при гарата. Самото село Орешец е изоставено, няма вода, а повече възможности за живот има в село Гара Орешец.

"Водата е хваната от самия Балкан, но тя не може да достигне до спирателния кран. Аз издадох заповед, в която се казва, че водата трябва да тече четири часа към горната махала и четири часа към долната. Преди време имаше помпи, свързани с водопровода на село Гара Орешец, пълнеха се цистерни и по-нямаше проблем, сега този водопровод вече го няма", обясни още кметът на Орешец.

По данни на Министерството на регионалното развитие в момента с режим на водоснабдяване са 42 селища, намиращи се в 24 общини от 13 области. Засегнати са малко над 30 000 човека. Според експертите от МРР основните причини за това са недостигът на вода през летните месеци поради намален дебит на водоизточниците, поливането с питейна вода и честите аварии на старата водопроводна мрежа.

Още по темата за безводието- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00