Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарството в Неговановци- поминък и тревога

Снимка: Мариана Димитрова Личен архив

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

Село Неговановци е част от Община Ново село. То е селище с история. За пръв път сведения за него се срещат в писмен извор от 1454- 1455 г. През 1952 г. в района на село Неговановци е разкопана римска надгробна могила, която е била използвана и като некропол през втората половина на 14 век от местното българско население.

Това са няколко думи за историята на селото, след което ви пренасяме в днешни дни, за да видим как живеят 500-те местни жители. Повечето от тях разчитат на лозарството като доход в семейния бюджет, разказа пред Светлана Стоенелова кметицата Емилия Иванова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Постоянно живеещите тук жители са 500. Нямаме много обезлюдени къщи, за разлика от другите села от общината. Напоследък радостите ни са по-малко от неприятните моменти- не ни подминава безработицата и демографската криза. Имам деветима, назначени като аварийни работници до месец април, и един който работи в клуба на пенсионера"- разказа Емилия Иванова.

Бъдещето на село Неговановци е в младите хора, които тук за щастие не липсват, раждат се и деца. Миналата година новородените в Неговановци са три. Запазили са детската си градина, но училището е закрито преди години.

Близостта до областния град помага в намирането на работа. Препитание търсят и в чужбина, където са заминали 40 семейства. Повечето от останалите в селото млади хора се занимават с лозарство, но и това се оказва губещо начинание. Близо 2000 дка са лозовите насаждания- проблемът е, че няма кой да изкупува продукцията им.

"Повечето се обработват. Хората разчитат на това, есента да оберат гроздето, да продадат продукцията и да си подсигурят дърва за зимата. За жалост тази година нямаше къде да го продадем, всеки се спасяваше поединично. Избите вече не изкупуват, а хората на това разчитат"- предаде тревогите на съселяните си кметицата.

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

В Неговановци се гордеят с местното читалище "Светлина 1928", което е много дейно и организира всички празници в селото, както и с парка си от 30 дка, облагороден с нови пейки и катерушки за децата.

Емилия Иванова си пожелава младите да се завърнат в родното си място, за да продължат делото на родителите си, да има повече работа за хората, и по-добри старини. Мечтае някой ден да бъдат отворени отново вратите на местното училище. За всичко това обаче, е нужна помощ от държавата и промяна на политиката към малките общини.

Повече за живота в село Неговановци чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00