Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Разработваме план за реакция при евентуална бежанска вълна от Украйна

| обновено на 05.03.14 в 17:30
Снимка: БГНЕС
Според вицепремиера Цветлин Йовчев рисковете за България, които произтичат от кризата в Украйна, се оценяват като изключително сериозни: Мисля, че имаме в достатъчна степен  готовност да посрещнем и да минимизираме рисковете, които произтичат от кризата в Украйна към България. Сега, трябва още веднъж да отбележим, че кризата е изключително сериозна. На първо место има създаване на национален щаб, който ще извършва непрекъснато наблюдение на ключовите области, на ключовите региони които са за сигурността на България, всичко, което се случва там, т.е да можем да локализираме възникването на нова заплаха или промяна на обстановката, която може да доведе до някаква промяна в заплахите или рисковете за България.

Йовчев каза още, че се оценяват и рисковете от спиране на газоподаването: Оценяваме запасите както от природен газ, така също и от нефт, възможностите за реакция при краткосрочно спиране. Ще се осъществява непрекъснато наблюдение в тази област каква е готовността на България.

Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента трябва да кажем, че не е голям този риск, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт, или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, то може да стане реална такава заплаха, каза министърът на вътрешните работи.

Планира се преглед на мерките и готовността на страната ни да действа при евентуална радиационна опасност:
Към момента такава вероятност е малка, но при възникване на въоръжен конфликт или при ескалация на напрежението, може да възникнат такива обстоятелства, които да нарушат нормалното функциониране на ядрените централи на територията на Украйна.

Ще бъде направен преглед и за плановете за извозване на отработено ядрено гориво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

България ще изчака позицията на ЕС, преди да реши дали ще подкрепи санкции срещу Русия

България ще изчака позицията на Европейския съюз, преди да реши дали ще подкрепи евентуални икономически санкции срещу Русия. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев . Утре лидерите на Европейския съюз се събират извънредно заради..

обновено на 05.03.14 в 13:22