Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 остават в готовност да засилят санкциите срещу Русия

На проведената вчера извънредна среща в Хага лидерите на индустриално развитите страни от Г-7 обявиха, че няма да участват в планираната за юни среща в Сочи на Г-8 с оглед незаконния опит на Русия да анексира Крим. По този начин те временно отстраниха Русия от формата Г-8 и се върнаха към изпитания по време на Студената война формат Г-7.

Лидерите на Г-7 също така обявиха, че остават в готовност да засилят санкциите срещу Русия в случай на по-нататъшна геополитическа дестабилизация от руска страна.

Всяка по-нататъшна ескалация на украинската криза ще доведе до предприемане на координирани секторни санкции, които ще засегнат по-сериозно руската икономика, се посочва в изявлението на Г-7 след края на срещата в Хага. Ние потвърждаваме, че руските действия ще имат значителни последици, предупредиха те.

Лидерите на Г-7 също така препоръчаха МВФ и правителството на Украйна да ускорят постигането на споразумение относно условията за пакета финансова и икономическа помощ, което ще разблокира и вече договорената международна подкрепа (обещаната за Украйна помощ от САЩ и от страна на ЕС). Ние оставаме обединени в нашия ангажимент да осигурим силна финансова подкрепа за Украйна, подчертаха индустриално развитите страни.

В изявлението на Г-7 също така се посочва, че енергийните министри на седемте страни-членки ще се срещнат, за да дискутират как да засилят колективната енергийна сигурност.

Официален представител на САЩ каза, че министрите от Г-7 са дискутирали евентуално налагане на допълните енергийни и икономически санкции срещу Русия. Според него интервенция на Русия в Източна или Южна Украйна ще катализират въвеждането на такива допълнителни санкции.

На вчерашната среща в Хага лидерите на Г-7 са дискутирали и възможните негативни последствия върху други държавни от евентуалното въвеждане на нови руски санкции и цената която трябва да бъде платена.

Междувременно агенция Интерфакс цитира Дмитрий Песков - говорител на руския президент Путин, според който Русия е заинтересована да продължи своите контакти със страните от Г-7 на всички нива, включително и на най-високо ниво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!