Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианско лозе на българска земя

Снимка: Радио ВИДИН
Темите в "Земята, която ни храни":

* Във видинското село Гомотарци изграждат модерен лозов масив, в който по-късно ще провеждат практика ученици от гимназията по селско стопанство в Дунавци. По темата разговаряме с кметицата Ирена Иванова, отговорника при изграждането на лозовия масив Цветко Цветков и бригадира Вергил Дионисов, както и с Красимира Врадимирова- гл. асистент по лозарство от Опитната станция по земеделие във Видин. От нея са и съветите към лозарите днес;
* Ромско семейство от две години отглежда ягоди в гр. Брегово- разговор с Методи Дафинов;
* Агропрогноза за месец април- Леночка Ангелова- директор на ХМС-Монтана.

Модерен лозов масив се изгражда във видинското село Гомотарци. Реално създаването му започва миналата стопанска година, когато са засадени първите 424 декара. Масивът се изгражда между селата Гомотарци и Кошава, но това не е всичко:

"Ще има и винарна, и къща за гости"- разкрива намеренията на фирмата инвеститор Цветан Маринов.  

"Няма значение кой е инвеститорът и откъде е- важното е да има хляб за хората. Откакто започна работата по изграждане на лозовия масив, безработицата в Гомотарци е сведена до минимум"- не без гордост казва и кметицата Ирена Иванова.

СнимкаЦветко Цветков е натоварен с нелеката задача да организира и управлява целия процес:

"Всичко е започнало преди около десетина години. Инвеститорът- Ивайло Йотов е дошъл, харесал е региона, след като е разбрал, че на същото място преди е имало масиви. Посевният материал е от една от водещите италиански фирми-производители. Консултантите също са от италианската фирма. Цикълът на производство ще е затворен. Засаждаме предимно бели сортове грозде, които се отглеждат с капково напояване, по модерна технология. Всичко е компютъризирано и механизирано, но за хора работа винаги ще има- при рязането, при окопаването, при пръскането и брането- човешкият фактор винаги ще го има."

Консултант от българска страна е Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство в Опитната станция по земеделие във Видин.

"Хубавото е, че този масив ще даде работа на много хора от региона. Хубавото е, че цикълът ще е затворен, което ще предпази собствениците от проблемите на лозарите. Най-големият проблем е, че държавата не защитава производителя си, това накара и много лозари от нашия край да изоставят лозята си. Би било добре да има фиксирана минимална цена, както при зърнопроизводството. Тук има много производствени разходи, които оскъпяват продукцията."

Снимка424 декара лозички засадени през миналата година, през тази година се засаждат още 700- 26 сорта и техните разновидности- внос от Италия. Идеята е масивът да е на площ 1500 декара, от които да се произвеждат над 1 милион бутилки вино, 90 души с постоянна заетост- това са нещата, с които се хвалят в Гомотарци. През август ще започне изграждането на винарната, която догодина ще поеме първите килограми собствено грозде. Произведеното вино ще бъде предимно за износ, но ще има и за вътрешния пазар. А след това ще има и къща за гости, където може би ще имаме възможност да опитаме от гроздето и виното, и да констатираме- вирее ли италианско грозде в български условия.

Най-хубавото в цялата история е, че на лозовия масив ще провеждат своята практика ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци. От следващата учебна година там ще бъде открита паралелка по лозарство.

В звуковия файл чуйте и Вергил Дионисов- бригадир на лозарската бригада, ангажирана с изграждането на лозовия масив.

Може ли едно ромско семейство да изкарва със земеделие прехраната си- това ще се опитаме да разберем.

"Земята иска работа, и то гърбава работа, отглеждането на ягоди не е лесна работа, но пък се изкарва добре, от работата не станахме по-красиви, малко по-черни станахме"- това са заключенията, до които е стигнал Методи Дафинов. Той и семейството му отглеждат декар и половина ягоди в Брегово и вече е свикнал с трудностите. Връщаме се три години назад, за да ни каже как е започнал и какво вече е научил:  

"Чух реклама, че финансират роми, които искат да се занимават със земеделие. Кандидатствах, одобриха ме, помогнаха ми и от организация "Дром" във Видин и така започнахме. Децата ми са ходили да събират ягоди в Англия и така решихме да отглеждаме ягоди."

Методи получава финансиране по Проекта на фондация "Земята-източник на доходи"- "Интегриране на ромски общности чрез икономически инициативи". Основната идея на проекта е да интегрира ромите чрез заетост и възможности за развитие в селските райони чрез прилагане на модел, съчетаващ повишаване на уменията за селскостопанска дейност и предприемачество. Методи получава финансиране- 10 000 лева, които трябва да възстанови за 5 години. По проекта е закупена и земята.

Методи е завършил селскостопанския техникум в Брегово, но не се е занимавал със земеделие. За отглеждането на ягодите ползва услугите на агроном, с него е закупил и разсада от Костенец- 8 хиляди коренчета. През първата година е изкарал колкото за семейството си, втората година реколтата му е била тон и половина, които продал бързо на частни лица.

"Спечелихме около 3000 лева- това са добри пари. Вярно е, че има и разходи, но останаха и за нас. Ние не взимаме социални помощи, предпочитаме да се трудим"- категоричен е Методи. И е убеден, че и от земеделие може да се печели.   

Началото на април е, зимата беше мека, а пролетта е променлива- какво е състоянието на лозовите насаждения и има ли от какво да се притесняват стопаните- съветите са на Красимира Владимирова:

"Нетипична година, рано започна рязането, рано тръгна и сокодвижението. Дано да няма много ниски температури. Единствените нападения са от брашнеста мана. Малко по-късно ще трябва да се пръска и срещу екскориоза- това е важно. Важно е и да се подхранят растенията с азотен, след това и с листен тор, а ако имате намерение да засаждате нови лозички, по-добре потърпете до есента." Снимка


"Ускорен цъфтеж има при всички трайни насаждения. Есенните посеви вече са в процес на вретенене. Месечната валежна норма ще е достатъчна. Прогнозата ще е благоприятна за всички дейности на открито през април, а температурите в края на месеца ще бъдат почти летни"- каза пред Любо Андреев Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50