Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юни 2014 година

Спокоен Дунав
Снимка: Полина Тодорова
Българското национално радио организира национална кампания в подкрепа на пострадалите от наводненията във Варна и в страната, към която Регионална радиостанция Видин се присъединява. Обществената медия започна набирането на средства във всички градове, където има регионални програми. Българското национално радио подкрепя и кампанията на Българския червен кръст в помощ на пострадалите. Българският червен кръст обяви банкова сметка и телефонен номер за набиране на средства в помощ на пострадалите при наводненията през последното денонощие в страната. Това съобщи директорът но Областния съвет на червения кръст във Видин Цветелина Петрова. От БЧК Видин увериха, че са готови да предоставят информация на всеки, който заяви желание да помогне.

Късно снощи е приключила работата на спасителните екипи в Смирненски, община Брусарци. Селото пострада вчера от обилни валежи. Бедствието беше причинено от прелял отводнителен канал, който преминава през селото. На място бяха изпратени общо шест екипа на група "Спасителни дейности" към областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". От застрашени и частично разрушени кирпичени постройки са евакуирани петима жители на селото, които са настанени при близки и в кметството. С помощта на 9 мотопомпи са отводнени 12 мазета и 20 двора. Работата по ликвидирането на последствията от наводнението продължава.

Няма опасност от наводнения в населените места край реките Скът, Огоста и Искър, както и повишаване на нивото на река Дунав. Това обявиха от Областната администрация във Враца след извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и аварии. Комисия ще провери потенциално опасните участъци на територията на областта.

Община Плевен ще подкрепи финансово бедстващите от наводненията общини в страната, обяви кметът Димитър Стойков. Предложението ще бъде внесено на заседание на Общинския съвет идната седмица. Кметът прочете и съболезнователното писмо до своя варненски колега Иван Портних по повод трагичната загуба на десетки хора в квартал "Аспарухово" и щетите, които причини стихията.  Димитър Стойков призова всички институции, организации и гражданите да подкрепят нуждаещите се ни сънародници в този труден момент чрез обявените сметки на БЧК и други дарителски акции. След проведени разговори всички депутати от Плевенския многомандатен район също ще съберат средства за преодоляване на ситуацията, информира на пресконференцията народният представител Владислав  Николов. За предотвратяване на подобни инциденти в Община Плевен ежедневно се следи за състоянието на язовирите и речните корита, информира още кметът.

Учениците от театрална група "Ефект" към врачанското СОУ "Васил Кънчов" ще изнесат благотворителен спектакъл, а събраните средства ще дарят на пострадалите при потопа край Варна. Радио ВИДИН е медиен партньор на благородната кауза. Театралният спектакъл "Да рисуваш по водата", който ще представи трупата, ще бъде показана на 30 юни, в понеделник, в залата на читалище "Развитие" във Враца, от 19 часа.

Инициатива "Водна забава" по повод Деня на река Дунав, която трябваше да се състои на 21 юни от 15 часа се отменя. Причината е бедствието във варненския квартал "Аспарухово", каза един от организаторите, председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев. Инициативата бе в рамките на кампанията "Спаси едно дърво", организирана от Община Видин, Детски и младежки парламент в града и сдружение "Активно общество".

Община Монтана закупи модерна сметосъбираща техника с пари по проект със сръбската община Пирот.  Общинското предприятие "Чистота" вече разполага с два камиона за извозване на контейнерите и цистерна за измиване на улиците, марка "Ивеко". До дни ще пристигне и трактор "Ню Холанд" с модерно оборудване, подчерта кметът Златко Живков. Общата стойност на финансирането е над 553 000 евро, като в Сърбия са доставени две машини на стойност близо 200 000 евро, а в Монтана- четири за почти 354 000 евро.

Планът за развитие на общината през следващите 7 години бе обсъден в Белоградчик. Няколко са приоритети: подкрепа за развитие на модерно земеделие, с акцент върху биологичните и устойчиви земеделски практики, преработването и реализацията на земеделската продукция; стимулиране на предприемачеството и развитието на модерна и компактна индустрия; развитие на печеливш стопански туризъм. Общинският план за развитие си поставя като цели и образованието и ученето през целия живот; адекватно социално обслужване на населението; качествено здравеопазване и подпомагане на културата и спорта в общината.

Председателят на Окръжния съд във Враца Агнеса Ставарова е единственият кандидат за нов мандат на съдилището, личи от сайта на Висшия съдебен съвет. В края на месеца изтича срокът, в който се приемат документи на претендентите, затова не е ясно дали някой друг ще се изправи срещу нея в конкурса.

Половината от проверените 8 бензиностанции във Враца бяха затворени след инспекция на Държавната агенция по метрология и технически надзор. Екипи от Плевен и Русе взеха проби на 12 юни, а дни по-късно се оказа, че половината от проверените обекти трябва да бъдат затворени, тъй като не отговарят на изискванията, съобщават от агенцията по метрология и технически надзор. На затворените бензиностанции ще бъдат наложени и глоби, които стигат до 170 000 лева- по 10 000 лева за всеки с отклонение на показателите, допълват от агенцията по метрология и технически надзор.

Изграждането на спортния комплекс в Белоградчик върви по график, съобщиха от Общината. Проекта включва доизграждане на спортната зала; реконструкция на тревното покритие на стадиона, трибуните, направа на козирка и изграждане на тренировъчно игрище; изграждане на комбинирано съоръжение за спорт - волейбол, бадминтон и др. В момента основно се извършват изкопни, бетонови и армировъчни работи и зидарии. След завършването на грубия строеж следва направата на всички необходими инсталации.

53-мата зрелостници на видинското СОУ "Цар Симеон Велики" получиха на тържествена церемония в актовата зала на училището своите дипломи за завършено средно образование. 13 са отличниците, като с най-висок успех е Ана Ангелова.

С предаване и приемане на знамето на училището и с националния химн започна днес тържеството по повод дипломирането на зрелостниците на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца. Тази година в гимназията своето средно образование завършват 190 ученици, като от тях 118 са с отличен успех. Кметът на Враца Николай Иванов връчи два златни медала на дипломиралите се с пълно отличие и плакети на лауреатите на национални олимпиади и състезания.

Петър Витков, ученик в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, заслужи третата награда- електронна книга в Националния ученически конкурс за есе "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй". Проявата е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, която се отбелязва през 2014 година. Първата награда- лаптоп, е присъдена на Румен Воденичаров, ученик в Първа английска езикова гимназия в гр. София. Втората награда в конкурса- таблет, получава Мария Гаралова от СОУ "Свети Климент Охридски" в гр. Ракитово, обл. Пазарджик.

Голямо дарение получи днес Дневният център за деца и възрастни с увреждания "Зорница" във Враца. Гражданското дружество "Анелия- Румяна" подари на дневния център микробус и нова сензорна зала. "И двете придобивки ни радват много, защото ще са от полза на всички, които посещават Центъра"- каза директорът на социалното заведение Христина Младенова. Микробусът ще е в помощ на ежедневно придвижване на ползвателите на тази социална услуга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03