Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 октомври 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН
Военният министър Велизар Шаламанов заяви, че прокуратурата ще установи дали е имало саботаж при взрива в завода в Горни Лом, но не изключи такава версия. По повод изявлението, от пресцентъра на Прокуратурата на Република България обявиха, че няма нова информация по случая: "Той казва, че прокуратурата трябва да си свърши работата. Когато имаме нещо да съобщим, ние го правим на официалния сайт. Той просто не се ангажира с мнение. От Националното следствие, ако ни изпратят нещо, което трябва да съобщим на националните медии, ще има такова, но аз не мога да се ангажирам." Последната информация от прокуратурата по случая е от 4 октомври. Посочва се, че от събраните до тогава данни най-вероятните към момента версии за причините за взрива са- възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива при опериране с експериментален взрив; неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините. Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи, се уточнява в информацията на прокуратурата.

Наследниците на починалите при инцидента в завода в Горни Лом ще бъдат подпомогнати от правителството  със 150 хиляди лева. По 10 хиляди лева ще бъдат изплатени на семействата за всеки от загиналите. Решението е прието на заседание на Министерски съвет днес. Еднократната финансова помощ ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Служителите от дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес на загиналите лица ще окажат съдействие на наследниците за подаване на необходимите документи. Още по 325 лева ще получат семействата по Правилника за социално подпомагане съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Допълнително средства по Закона за закрила на детето ще получат девет деца, чиито родители загинаха при инцидента.

Прави се всичко възможно да бъдат издадени бързо смъртните актове на загиналите при взрива в Горни Лом
, увери министърът на правосъдието Христо Иванов. Община Чупрене ще внесе в Белоградчишкия районен съд искане за издаване на съдебно постановление за смъртта на 15-те души, загинали при взрива в Горни Лом. Въз основа на това ще бъдат издадени смъртни актове на загиналите, каза за радио ВИДИН кметът на Чупрене Ваньо Костин. "Ще бъде внесен протокол за издаване на колективно постановление за всички. Чл. 58 от Закона за гражданската регистрация допуска при такива обстоятелства да бъде внесен такъв протокол в съда"- обясни кметът на Чупрене. Издаването на смъртни актове на загиналите ще задвижи процедурата по издаване на удостоверения на наследниците и изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпускат на семействата на загиналите.

В бившия завод "Миджур" в Горни Лом няма синдикални организации. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод трагичния инцидент. "Да се започне незабавно и ние ще настояваме това да се случи- цялостен преглед от Инспекцията по труда, организациите на работодателите и ние, на всички опасни, вредни и тежки производства... Що касае опасните производства, там очевидно контролът е изключително занижен"- каза синдикалният лидер.

Внесено е предложение в Общинския съвет на Чупрене за издигане на мемориал на жертвите на взрива. Има и постъпления в набирателната сметка на Общината, която бе открита с цел подпомагане на близките на жертвите. "Възложихме на главния архитект на Общината да реши- бяха предложени три места. Ще се допитаме и до близките и ще изберем най-подходящото. Едното място е в черквата, до гробището в Горни Лом, другото е центъра на селото, а последното предложение е за района около завода- на паркинга"- обясни  председателят на Общинския съвет в Чупрене Богомил Станков.

Окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, проведени на 5 октомври, ще бъдат обявени в четвъртък, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова: "В четвъртък ще обявим окончателните резултати, тъй като, когато пристигнат секционните протоколи, в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички цифрови данни и се извършват едни контролни проверки за евентуални несъответствия. Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото, след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани." И при повторната обработка на протоколите от изборите в Централната избирателна комисия се потвърждава, че в 43-тото Народно събрание ще участват осем формации.

Кабинет с широка форма на управление и министър председател от ГЕРБ ще подкрепи КНСБ, заяви в Монтана президентът на синдиката Пламен Димитров: "Моето лично мнение е, че формула ГЕРБ-БСП е малко вероятна. Но широка формула на подкрепа на излъчено правителство с посочен премиер от първата сила, като че ли е най-възможния вариант. Дали министрите ще бъдат експерти или ще бъдат посочени от партиите, дали ще бъдат по друг начин определяни- за нас не е толкова важно."

32 училищни автобуса и 3 микробуса, превозващи ученици, са минали на задължителния преглед за изправност в Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" Видин. Това каза за Радио ВИДИН стршият експерт в Регионалния инспекторат по образованието Евгени Генов: "В момента всички автобуси, които са на училищата, функционират нормално. За сега нямаме в нашия регион произшествия, които да са застрашавали живота на децата. Инспекцията се състои в това да се провери годността на автобусите и шофьорите, дали имат определената категория, дали имат карти, които специално разрешават превозването на ученици, как са оборудвани автобусите". Един от автобусите е спрян от движение след последната проверка- на училището в град Димово, който е стар и не е в изправност. В момента от учебното заведение изпълняват транспортната си схема само с един автобус. До края на годината ще бъдат доставени два нови училищни автобуси.

В Кула се проведе публично обсъждане за изграждане на нов гробищен парк. Предвидено е да бъде изградена траурна сграда с площ около 100 кв. м, параклис и камбанария. Парцелът се намира южно от промишлената зона в град Кула, в местността "Топа". Ще бъде осигурен лесен достъп на автомобили до гробищния парк, както и централен пешеходен подход. Централната алейна мрежа представлява комбинация от кръстообразна вътрешна и обиколна алеи, които оформят 4 основни гробищни парцела и 2 прилежащи на входа. Околовръстно на обиколната алея е разположено защитното озеленяване. Предвижда се паркът да бъде заграден с плътна ограда, а около входа и паркинга- с ажурна, за да се осигури видимост. Част от оградата ще бъде изградена от масивни декоративни пана, облицовани с полиран камък, подходящи за лепене на некролози.

Сдружение "България си ти!" и Българска хранителна банка подпомагат нуждаещи се в Берковица, Мизия, Монтана, Якимово и още 4 населени места. "Даряваме над 7000 млечни продукта, разтворими шоколадови напитки и бисквити. Надяваме се по този начин да зарадваме нуждаещите се и то в период на настъпваща зима в бедстващите региони. Последният път, когато бяхме в Мизия, положението беше много тежко и хората се радваха на всяка протегната ръка"-  каза за Радио ВИДИН Албена Дойчинова, координатор на сдружение "България си ти".

Информационно събитие "Да запазим костите си здрави!" ще се проведе утре, 9 октомври, във Видин. Това съобщават от Асоциация "Жени без остеопороза". Проявата е част от  национална информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на остеопорозата. Всеки желаещ да провери риска си от заболяването, ще може да го направи в медийния център на Община Видин, където ще може да попълни тест, да се запознае със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност, да чуе беседи за профилактиката при мъжете и жените. По време на проявата ще се проведат и измервания на костна плътност на цена 10 лева, като мъжете и техните придружителки ще ползват специални отстъпки, съобщават организаторите. Измерванията и беседите в медийния център на Общината ще се проведат от 10 до 16 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13