Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин през 2014

Какво се случи във Видин през отминалата година

Колаж- Пламен Генчев

С фойерверки на площад "Бдинци" започна 2014 година във Видин. През пролетта гърмя шампанско за пречиствателна станция- част от строителството по водния цикъл. Започнаха да подготвят и договорите за проекта за зелена и достъпна градска среда, по който трябваше да бъдат обновени алеите в парк "Рова", да има енергоспестяващо осветление и 10 ремонтирани улици в центъра на града.

Препятствие за шофьорите стана булевард "Панония", заради работата по водния цикъл и чакания с години ремонт на надлеза по него. В края на годината пътното съоръжение вече е проходимо за автомобили и пешеходци. Ремонтът му е с пари по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". По нея започна и ремонт на пътя към граничното село Салаш, където трябва да има нов Граничен контролно-пропускателен пункт със Сърбия. Още през януари отчуждиха имотите за бъдещия ГКПП, а през юли обявиха и първата копка.

"Няма пречки за строителството", каза тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, а ремонтът трябваше да е приключил за 4-5 месеца.

Междувременно Мюсюлманското вероизповедание започна съдебни дела, с които поиска имоти във Видин, сред които и сградата на музей "Конака". Делата започнаха с протести, които събраха граждани, партийни симпатизанти и дори футболни запалянковци. На финала Видинският окръжен съд отхвърли искането. Позова се на експертизата, че няма данни сградата на музей "Конака" да се е използвала от турските власти с каквото и да било предназначение.

Прекратено бе и друго дело- по искане на охранителна фирма срещу Община Видин, с което се претендираше за повече от 788 хиляди лева.

"Делото е прекратено с определение на Окръжен съд Видин, тъй като охранителната фирма се е отказала от искането си", уточниха тогава от пресслужбата на Общината.

Съдът се произнесе с решение и за управлението на града, след като в края на юли Държавна агенция "Национална сигурност" започна разследване срещу кмета на Видин. С решение на Апелативния съд в София Герго Гергов бе отстранен от длъжност като кмет на Видин, за да не пречи на разследването. Обвиненията срещу него са за престъпление по служба, при възлагане на обществена поръчка. Половин година Видин е с временно изпълняващ длъжността кмет, а през следващата ни чакат и нови местни избори.

През 2014 избрахме евродепутати, а също и представители в българския парламент. От Видин изпратихме отново в парламента депутатите от предишното Народно събрание Владимир Тошев от ГЕРБ и Филип Попов от Коалицията с ново име "БСП лява България", след като водачите на двете листи Ивайло Московски и Михаил Миков избраха да представят многомандатен район от София. В парламента след преразпределението на гласовете влезе и Иван Иванов- депутат от коалиция АБВ. Представител на Видин в Народното събрание е и Станислав Анастасов, бивш министър на околната среда и водите в кабинета на Орешарски- като водач на листата на Движението за права и свободи той пристигна в града за предизборната си кампания.

Преди изборите взрив потресе България. 15 души загинаха в завода за боеприпаси в Горни Лом. Следствието има предположения за причините. Държавата, общините, близки и непознати се опитаха да помогнат на семействата на загиналите. Те получиха смъртните актове и кръвнина от по 10 000 лева от държавата. Съдебна медицина върна останките на загиналите в навечерието на Коледа, а на 40-тия ден от трагедията в катедралния храм на Видин "Свети Димитър" бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите.

Малко след сформирането на новия кабинет, от опозицията организираха протест във Видин срещу едно от първите управленски решения. Митницата, която през 2013 година ни върнаха в града, отново бе закрита като териториално подразделение...

Представители на граждански движения излязоха на протест срещу реконструкциите за Общинска автогара пред Паметника на скърбящия воин, до старата жп гара в града.

С новия кабинет последваха и нови назначения на представителите на държавната власт по места. За областен управител на Видин бе назначен Момчил Станков. Мандатът му започна с ледено бедствие. Аварии оставиха в мрак десетки населени места. След 12 дни борба с леда, областният управител отмени плана за действие при бедствия и благодари за ефективната намеса. Той представи и приоритетите си като областен управител.

През 2014 година по Дунав мост 2 тръгнаха влакове. А Радио ВИДИН отпразнува петата си година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20