Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои пътища ще ремонтират тази година в Северозапада

Укрепление на пътя за село Праужда, община Белоградчик
Снимка: Иванка Петрова

Пътищата и улиците в населените места и селищните територии в общината образуват единна пътна мрежа. Тя се развива съобразно транспортните и социалните потребности на обществото, инфраструктурата на населените места и изискванията в нормативните актове, свързани с националната сигурност, опазването на околната среда и безопасността на движението. Това е записано в наредбата за управление на общинските пътища във всяка община на територията на България. Поддръжката на пътната мрежа, обаче се оказва доста сложна задача в днешно време.

Грижата за пътищата във Враца и селата от общината не се различава от това, което се случва в останалите български общини, съобщава сътрудникът ни Жоро Александров. Накратко казано, ситуацията принуждава местната власт с минимум средства да постигне максимален резултат. Поради тази философия и липсата на реални средства в общинската хазна, общинското ръководство е задължено всяка година да заделя средства не за ремонт, а за изкърпване на общинските пътища, от което дупките по тях стават все по-големи и по-дълбоки. Въпреки това кметът на Враца Николай Иванов вярва, че с разумни харчове положението може да има и позитивни резултати.

"Около 1 500 000 лева са планираните капиталови разходи от собствени приходи. Парите от данъка за превозни средства ще отидат за основен ремонт на улици и улично осветление"- каза кметът на общината.

Асфалтиране на булевард 2 юни във Враца, Снимка: Жоро Александров АрхивДа припомним, че кабинетът "Орешарски" отпусна на Враца през миналата година 7 000 000 лева, с които бяха изградени изцяло нови улици в града. Подобен грандиозен ремонт не беше извършван от 25-30 години. Така поне за малко бяха забравени последствията от големите разкопки, наречени "интегриран проект за воден цикъл", които превърнаха повечето от врачанските улици в зони за офроуд в градска среда.

От общинския бюджет на Козлодуй са предвидени средства за ремонт на някои пътни отсечки в града. Със заместник кмета на общината Людмил Ангелов разговаря сътрудникът ни Силвия Иванова.

"Община Козлодуй е предвидила за 2015 година сума от 150 000 лева от общинския бюджет за ремонт на пътища. Ще се осигури проходимост но около 20 километра улици и 9 километра общински пътища. Няма да има непроходими улици"- съобщи Людмил Ангелов.

Щом времето вече позволява ще започне ремонтът на пътища от четвъртокласната пътна мрежа и в Белоградчишкия регион. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря със заместник кмета на общината Антон Трифонов.

"През годините доста е направено и днес почти навсякъде пътната мрежа в нашия регион е в сравнително добро състояние, с изключение на пътя към Орешец и Дъбравка. От спешен ремонт се нуждае и моста по пътя за село Праужда. Там и в момента се работи. В Белоградчик също има нужда от ремонт на някои улици"- каза Антон Трифонов.

В община Кула също имат готовност за ремонт на някои основни пътища. Христела Александрова разговаря с кмета на общината Владимир Владимиров.

"Състоянието на общинската пътна мрежа е задоволително. В момента един от приоритетите са дупките по четвъртокласната пътна мрежа. Бяха извършени ремонти по пътищата за селата Извор махала, Коста Перчово и Големаново"
- каза Владимиров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00