Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Къде играят децата ни

Вандали рушат детските площадки в Белоградчик

90 са местата за игра във Враца

Място за игра на най-малките в Белоградчик
Снимка: Иванка Петрова

Къде играят децата ни и какви са възможностите на общините да осигурят безопасни и модерни детски площадки? Това е темата ни днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

В община Видин екипът на отстранения от длъжност кмет Герго Гергов може да се похвали с над 20 изградени детски площадки по времето на своя мандат. Това заяви изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов:

"Почти във всички квартали на Видин се изгради по една нова детска площадка. Съвместно с представители на местния бизнес и дарения от наши съграждани реализирахме тези идеи. Това бе и един от приоритетите за община Видин още от началото на нашето управление."


На територията на община Берковица има лицензирани пет детски площадки, а в процес на изграждане са още няколко. Петя Генова разговаря с Радослав Найденов, заместник кмет на общината.

"Подадени са документи за изграждането на нови три детски площадки на територията на нашата община. Надяваме се до края на този месец да имаме конкретни решения за тях. Постоянно възникват проблеми, поради небрежност, а на някои места това умишлено се прави. Предстои изграждането на площадки в кварталите "Беговица", "Стара планина" и "Раковица". Работи се по този въпрос"- заяви Радослав Найденов.

В община Белоградчик също е предвидено изграждането на нови съоръжения. Сътрудникът ни Иванка Петрова потърси за коментар кмета Борис Николов.

"В община Белоградчик има остра потребност от нови детски площадки. Стараем се да изграждаме нови и поддържаме старите съоръжения. Най-тежкият проблем, обаче е, опазването им от вандалски прояви. За съжаление, те никак не са малко. Ще се борим с тези прояви и тази година имаме намерението да изградим три нови площадки в различни квартали на Белоградчик"- заяви Борис Николов.

Снимка: Община ВрацаВъв Враца има около 90 площадки за игра, които се намират в междублоковите пространства, в парковете, из целия град. Някои от тях са изградени в съответствие с нормативните изисквания, определени от Наредба №1 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2009 г. за безопасност, други- се реновират, за да бъдат подходящи за игра на децата. Това каза по темата кметът на Враца Николай Иванов. С него разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

Община Враца използва всяка възможност, за да участва в проекти за рехабилитацията на детски площадки, тъй като разполага с ограничен финансов ресурс в това направление. И въпреки това, направеното през последните 3 години и половина не е малко. По проект "Красива България" беше изградена нова модерна площадка в ж.к. "Металург". По изпълняващия се все още проект "Враца- привлекателно място за живеене", който се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" до този момент са завършени 3 площадки с уреди за фитнес на открито. Очаква се скоро да завърши строителството на голям парк в ж.к. "Дъбника", където има доста и разнообразни форми за игри и почивка. Ще бъде завършена и рехабилитацията на парка "Хижата", където ще има нова детска площадка с детски парк и уреди за фитнес на открито. Завършена е велоалея, която свързва "Хижата" с прохода "Вратцата" и чието трасе разкрива природните красоти на Врачанския балкан. През 2014 г. "Холсим България" подари на Враца нова детска площадка, която се намира в парк "Рисунката". Общинският съвет ежегодно финансира с по около 60 000 лева проекти от "Малки граждански инициативи", повечето от които са свързани с облагородяване на междублоковите пространства и изграждането на площадки за отдих или игри на малчуганите.

За възможностите на община Кула да осигури достатъчно безопасни, модерни и удобни площадки за децата сътрудникът ни Христела Александрова разговаря с кмета Владимир Владимиров.

"В нашата община има над 10 детски площадки и смятам, че те са напълно достатъчни като брой. Отделен е въпросът за тяхната безопасност. Нужни са ни средства за да могат да бъдат въведени в експлоатация, в съответствия с европейските изисквания. Стараем се да полагаме необходимите грижи и да предоставяме на децата на община Кула най-доброто."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00

Кристиян Шкварек: Консерватизмът е състояние, не идеология

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек , организатор на кръгла маса на тема..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Евелина Славкова, "Тренд": Българското общество не е крайно

"В никакъв случай аз лично за себе си  не приемам крайности, когато говорим за идеологически аспекти.  В България сме малко, бих казала, че  имаме проблем, в терминологията и във възприятието на идеологиите.  Тук една граница е ясна - комунист/антикомунист, но вече  перспективи като ляво/дясно, консервативно/либерално, са малко смесени в съзнанието на..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Никола Бушняков: Конформисти вредят на консервативната идея в България

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Никола Бушняков , чиито род произлиза от Бяла Слатина, редактор в..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30