Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От какво боледува общинското здравеопазване

Квалифицирани кадри не достигат в Козлодуй, в здравните кабинети на берковски училища фелдшерите са на половин щат

Снимка: РАДИО ВИДИН

Общинското здравеопазване в България се осигурява от различни лечебни заведения- филиали на спешната медицинска помощ, първична и специализирана извънболнична помощ, болнична помощ, здравните кабинети в училищата и детските градини и общинските служби, които провеждат местната здравна политика. В периферните райони на страната достъпът до болничната помощ обаче е затруднен. Там, където са закрити болниците, е затруднена работата и на лечебните заведения за извънболнична помощ, и на филиалите на спешните центрове.

Какво се случва с общинското здравеопазване в община Лом, провери сътрудникът ни Владимир Недев.

"Във всички учебни заведения и ЦДГ на територията на нашата община имаме здравни кабинети. Те се обезпечават от 15 медицински специалисти. Те се зареждат периодично с необходимите лекарства и медикаменти, съгласно задължителните списъци за това. Община Лом ежегодно заделя средства за това"- това каза Анжело Иванов - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности и международно сътрудничество" в община Лом.

В Козлодуй сътрудникът ни Силвия Иванова потърси за коментар д-р Румен Тихолов, управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в крайдунавския град.

"Общинските болници вършат работа, но много от частните болници, пречат на дейността им. Голям проблем се оказва и липсата на квалифицирани медицински кадри"
- каза д-р Тихолов.

Какви са възможностите на жителите на община Кула да се ползват от нормални здравни услуги. Христела Александрова разговаря с кмета на Общината д-р Владимир Владимиров.

"Все още у жителите на нашата община я има болката от закритата общинска болница. В момента разчитаме на трима работещи лекари в областта на първичната медицинска помощ, които са на разположение на населението на цялата община. В някои населени места от община Кула нещата са сведени до посещения два пъти седмично на личен лекар. В Кула е базиран и един от филиалите на ЦСМП Видин."


Най-сериозният проблем в здравеопазването за децата в Берковица е, че всички фелдшери са на половин щатна бройка. Това означава, че всеки обслужва по две учебно-възпитателни заведения. Повечето от тях са на една смяна, което означава, че няма на разположение медицинско лице по време на учебните занятия. Това е проблем както според учениците, така и според самите фелдшери и директори на учебно-възпитателните заведения. Петя Генова разговаря с фелдшера Неделчо Илинов, директорът Христина Христова и с учениците на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица.

"Най-често ходим при фелдшера за мерене на кръвно и рани. Фелдшерът ни наистина е много добър и ние често ходим при него, но искаме да помолим да започва работа малко по-рано" - казаха учениците.

"Наистина не са достатъчни тези четири часа. Медицинската помощ няма часово разпределение" - категоричен е Неделчо Илинов.

"В нашето училище има медицинско лице на половин щат, което аз не одобрявам. Много е важна профилактиката на децата още в ранна възраст. Смятам, че е нужно Общинският съвет да преразгледа този казус, тъй като се налага едно медицинско лице да съвместява няколко работни места"- това смята директорът на училището.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42