Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Шивиков напуска армията, Карлово се вдига в негова защита

| обновено на 10.06.15 в 17:03

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков напуска редовете на Българската армия, след като през април Военно-окръжната прокуратура му повдигна обвинение за злоупотреба със служебно положение. 

Обвинителите са отнели на Шивиков допуска до класифицирана информация, тъй като срещу него се води разследване за това, че неправомерно е използвал труда на четирима свои подчинени, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово.

 Военнослужещите бяха ремонтирали апартамент на Шивиков в столицата. Прокуратурата тогава реши, че е освен, че се е облагодетелствал, генералът е уронил престижа на военното министерство и Въоръжените сили на България. След като през следващите 3 години командирът няма да работи с класифицирана информация, той няма как да изпълнява и служебните си задължения.
Тази вечер в подбалканския град военнослужещите от 61-ва бригада организират митинг в подкрепа на командира си. Като цивилни лица, те ще изразят гражданската си позиция под мотото "За нашия командир". 
Министърът на отбраната Николай Ненчев, който през април подкрепи Шивиков, обяви, че ще разговаря с военните, като напомни, че те няма как да протестират. 
С отворено писмо личният състав на Стрямската бригада  изрази несъгласие с „неморалните и безпочвени действия”, предприети срещу генерал Шивиков. Армията ни ще бъде лишена от неговото вещо и умело командване като един инициативен, ерудиран и креативен командир, който притежава отлични лидерски качества и много добра професионална подготовка. 
Изключително сме изненадани и силно възмутени от мотивите и подхода, които се прилагат спрямо генерал Шивиков, пишат военните. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!