Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни страсти във видинския Общински съвет

Снимка: Радио ВИДИН

20 предложения разгледа и одобри на днешното си редовно заседание видинският Общински съвет. Обсъжданията преминаха с повече емоции от обикновено, което, според част от присъстващите, се дължи на наближаващите местни избори.

В началото на заседанието думата бе дадена на Димчо Скорчев- кмета на най-голямото селище в общината след Видин- град Дунавци. Той заяви, че през изтичащия вече мандат на общинското ръководство жителите на Дунавци системно са пренебрегвани и отношението към градчето е било дискриминационно. Димчо Скорчев попита защо, въпреки многократните му молби, не са отпуснати хора за почистване на селището, не е предвидено баластриране на улици, не са предоставени обещаните 50 лампи за улично осветление, както и косачки за зелените площи и не е разширен гробищният парк.

"Изгасиха ни тока за неплатени сметки, спряха ни водата и телефоните. Смятам, че това е преднамерено. В детска градина не може без ток и без вода. Мисля, че може без писта и рали на летището, но без това не може, запомнете го. За гробищния парк много добре знаете. Известно ли ви е, че последните двама починали сме ги погребали в частен имот извън гробищния парк. Вас не ви интересува, но мен ме е срам от хората...", каза още Димчо Скорчев.

Кметът на Видин Герго Гергов определи тези твърдения като "клеветнически":

"Във връзка с почистването на град Дунавци, имате на разположение 50 човека по временната заетост, които работят 14 дни по 4 часа. По точка втора- съгласно сключен договор за ремонт на общински улици, който в момента се извършва, е предвидено да влязат в град Дунавци на 27 юли, предвидени за изкърпване са 417 кв. м улици. По точка трета- наистина много голям проблем е гробищният парк в Дунавци и за това съм внесъл предложение до Общинския съвет за изготвяне на Подробен устройствен план, с което проблемът ще бъде разрешен. По точка четвърта- за косенето, отново изрекохте лъжи, на мен никой не ми се обади да ми каже, че в Дунавци имате тази необходимост. По точка пета, относно обещаните 50 лампи, искам да Ви информирам, че тези лампи не са моя собственост, тези лампи ще бъдат монтирани на предварително уточнените места."

"Това са измислици и измиване на ръцете", репликира кметът на Дунавци.

СнимкаБлизо 40 минути продължи дискусията между двамата кметове преди работата на Общинския съвет да продължи по дневния ред. След традиционните питания към кмета, на които не бе отговорено от трибуната, а писмено, още първото подложено на гласуване предложение отново предизвика полемика. Съветниците одобриха от общинския бюджет да бъдат платени над 260 000 лева за имот 1.4 декара на улица "Академик Стефан Младенов" по гражданско дело за делба.

"Току-що гласувахме затъналата ни в дългове и бедна Община Видин да си купи имот от един декар за 261 000 лева, да ни е честито", така обясни отрицателния си вот общинският съветник Милен Милчев.

"Няма да е за първи път, когато този Общински съвет взима решения въз основа на едни бързо претупани точки, за които, колеги, съм убедена, че половината не сте прочели за какво иде реч. Става въпрос за следния казус: срещу парк "Толбухин" има един общински имот, за който от повече от 10 години се водят реституционни претенции и дела. Съдът е уважил претенциите на част от наследниците на този имот и е възстановил 1/6 от него. Целият имот е с обща площ 8 декара. Реституирани са 1,4 декара и ние гласувахме 260 000 лева за един имот, който Община Видин не използва. Такива цени няма и в София", добави Росица Кирова.

Кметът на Общината обясни, че върху тази площ има разположени гаражи и търговски обекти на жители на Видин и освен това, ако не се стопанисва целият имот, би възпрепятствало бъдещи инвестиционни намерения.

С друго решение на Общинския съвет Регионалният съюз на потребителите получи помещение в сграда на улица "Градинска". Одобрен беше Подробен устройствен план, с което детска градина "Детелина" ще придобие съседен имот от 880 кв. м, на който да изгради спортна площадка. Детски футболен клуб "Видин" пък вече ще провежда тренировки на терена в спортен комплекс "Колодрума". 90 хиляди лева бяха прехвърлени от бюджета на параграф "Култура" за обработка срещу комари докато държавата преведе на Община Видин необходимите средства. Съветниците приеха отчета за работа си през първото полугодие и графика за редовните заседания до края на годината и отпуснаха персонални пенсии за починал родител на две деца.

Въпреки бурните страсти, след заседанието общинските съветници си направиха обща снимка за спомен на площад "Бдинци" преди да излязат в лятна ваканция.

Повече- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29