Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно по 420 кг/дка прибраха стопаните във видинското Ново село

Житото във Видин- по-малко, но с по-добри показатели

В Монтанско се радват на по-добри добиви от миналогодишните

| обновено на 29.07.15 в 18:15
Снимка: РАДИО ВИДИН
Успешен край на жътвата във Видин. Земеделските производители ожънаха 102 520 тона пшеница, но добивите са малко по-ниски от миналогодишните. Влияние са оказали неблагоприятните условия по време на есенната кампания.

"Средният добив при пшеницата е 362 кг/дка, и е с 27 кг. по-малко от миналата година. С най-висок дял са общините Ново село- 10 700 тона, там са прибрани средно по 420 кг/дка, Брегово- 12 хиляди тона, при среден добив от 400 кг./дка и Видин, където стопаните са ожънали 37 хиляди тона, средно по 380 кг/дка. Добри са добивите и в община Ружинци- там стопаните също са получили средно по 380 кг/дка. Получената продукция от ечемик е 5 843 тона, при среден добив 368 кг/дка- с 33 кг повече от миналата година"- каза Таня Цолова, главен експерт в Областна дирекция "Земеделие"- Видин.

С 57 кг повече, в сравнение с миналата година е ожънатата рапица- прибрани са 3 186 тона, със среден добив 255 кг/дка. Тази година обаче има 5000 дка пропаднали площи- в общините Димово и Кула, те са презасети с пролетници.  

Снимка"Тази година добивите са по-ниски от очакваните, но качеството на пшеницата е по-добро. Сегашната цена не е съвсем адекватна на това качество, но тя зависи от цената в световен мащаб, където производството е добро. Това ще определи и цената, тенденцията е към поевтиняване. По принцип, цената в Северозападна България е най-ниска"-
каза Жечко Андрейнски от Съюза на зърнопроизводителите във Видин.

При жътвата през 2014 година цената на пшеницата е била 250-260 лева за тон, сега се търгува за 280-290 лева. Към момента, заради ниското ниво на Дунав износът е замрял, заради невъзможността да се товарят шлепове. Житото от Видинско пътува основно за Гърция, въпреки кризата там, посочи Жечко Андрейнски.

На 100 % е приключила жътвата на пшеница и в Монтанско. От близо 406 хиляди декара земеделците са прибрали от декар средно по 430 кг. Най-добър е добивът в община Лом - 500 кг от декар. Следват Якимово - 475 кг, Бойчиновци - 445 кг и Вълчедръм средно по 440 кг от декар. В сравнение с миналата година реколтата на пшеницата е по-добра, отчетоха пред Любо Андреев от Областна дирекция "Земеделие". През лятото на 2014 година е отчетен среден добив от 425 кг от близо 492 хиляди декара. Ожънат е и ечемикът. От 66 хиляди декара е получен среден добив от 442 кг. Тритикалето е пуснало средно 350 кг от декар. В област Монтана са реколтирани 66 хиляди декара с маслодайна рапица, със среден добив от 332 кг от декар. Пропаднали са 2600 декара с рапица.

Символично протестират работещите в Изпълнителната агенция "Борба с градушките". В протестна нота до институциите те настояваха за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Тридневната символична протестна акция е по контролните пунктове и всички ракетни площадки в страната. Ден по-рано в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията за "Борба с градушките" Николай Николов заяви, че предстои до края на годината да бъде създаден Гаранционен фонд за покриване на рисковете от природни бедствия. В него земеделски производители и държавата ще внасят средства и  част от тях ще се ползват за увеличение на заплатите на служители.

93-ма специалисти работят в Регионална дирекция Борба с градушките- Видин. На територията на дирекцията има 25 ракетни площадки, на които работят по трима души. Символичен протест до 31 юли ще има и в контролните пунктове в Долно Церовене и Бърдарски геран. Ако не бъдат удовлетворени исканияна им, има готовност за ровеждане на ефективни стачни действия, обявиха от синдиката. За проблемите в сектора в "Земята, която ни храни" говорят Цанка Маринова- председател на синдикалната организация на КНСБ при Регионална дирекция Борба с градушките- Видин и Йордан Йорданов- временно изпълняващ длъжността директор на дирекция "Борба с градушките" в област Враца- полигона в Бърдарски Геран- чуйте звуковия файл.

СнимкаВ края на миналата седмица земеделски машини блокираха бензиностанциите в страната. Около 50 земеделски машини в петък заредиха гориво на две бензиностанции на изхода на Видин. Демонстрацията бе организирана от зърнопроизводители от региона, в отговор на Наредбата, която задължава земеделските производители да монтират нивомери и фискални устройства на съдовете си за гориво. Ще чуе ли държавата исканията на земеделците- в звуковия файл чуйте председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров и Жечко Андрейнски от Съюза.

В Белоградчик се търсят млади хора, които обичат животните и са мотивирани да правят модерно фермерство по белгийски модел- предложението е за обучение в Белгия и евентуално отваряне на ферма за месодайни породи животни в Белоградчик. От управителя на единствената общинска фирма в Белоградчик Георги Богданов ще чуете и условията, на които да отговарят кандидатите.

Важно!!!
* До 31 юли собствениците на земеделска земя и земеделските стопани трябва да подадат декларации по чл.69 и заявления по чл.70 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за стопанската 2015/2016 година. Декларациите са по образец и се подават от собствениците в Общинска служба "Земеделие" по места. Посочват се формата на стопанисване и начина на трайно ползване на земите.

* До 31 юли пчеларите, подали документи за държавна помощ de minimis за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 г. и началото на 2015 г. трябва да сключат договори, за да им бъде изплатена помощта. Бюджетът, отпуснат от ДФЗ за de minimis на пчелите е в размер на 3 милиона и 500 000 лева. Подпомагането, което ще бъде разпределено на всяко пчелно семейство ще стане ясно след като приключи окончателната обработка на документите и се установи каква част от заявителите са допустими за подпомагане.

* До 31 август в Държавен фонд "Земеделие" се приемат документи за плащане по пчеларската програма. Документите могат да се подават в областните дирекции, а образците им са публикувани на сайта на Фонда. Финансовата помощ по пчеларската програма се изплаща до 45 дни от приемането на заявленията. Крайният срок за всички плащания към пчеларите за прием 2015-та, е 15-ти октомври.

Екипът на "Земята, която ни храни" ви желае прекрасно лято и до нови срещи през септември!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40