Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Капитановци: Ще гласуваме за този, който оправи улиците

Безработица мъчи хората във видинското село

6
Снимка: Пламен Генчев
Разбитите улици и безработицата са основните проблеми на село Капитановци, което е третото по големина в община Видин. Местни хора обясниха, че в центъра улиците са в сравнително добро състояние, но в покрайнините такива направо липсват. Ето от какво още се оплакаха жителите:

"Проблемите са такива, че няма нито пари, нито нищо. Сам съм и нямам отникъде нищо. Работа няма също. Аз съм пред пенсия, подал съм документите, но още я няма... Какво може да направи кметът, като пари няма за Видин, остави за Капитановци... Бих искал да се направят пътищата, защото хората ще си разсипат колите. Тук пак има улици, но ако минеш към края, не може да се приказва... Лошо, защото улици няма, нищо няма. Хората мизеруват... Безпаричие. Работа няма. Младите работят в село по частни къщи за 5-10 лева. Друго няма."

СнимкаАсфалтовите настилки в Капитановци са отпреди повече от 50 години и по тях са се образували огромни кратери, каза кметът на селото Владимир Аристотелов. Той обясни, че тази година Община Видин е отделила недостатъчно средства за ремонт:

"Тази година баластрирахме 2-3 улици. Бяха отпуснати пари за запълване на дупки в асфалтова настилка на терен, който е 181 кв. м. Това е улица 13. Тя беше продължена тази година, след като миналата година също направихме частичен ремонт. И сега бяха отпуснати 181 кв. м., което е крайно недостатъчно, защото улиците на Капитановци са разбити, улиците са в невъзможност да минаваме с колите си и пеша даже. Имат обширни дупки, кратери бих им казал, които при дъждове се пълнят с вода и създават допълнителни затруднения. Капитановци имаше най-много асфалтирани улици, но това е асфалт, положен преди 54-55 години. Носещата покривка се е износила, на много места зеят дупки, асфалтът се рони. Даже вече не можем да говорим за необходимост от пълнене на дупки, даже от догодина ще започнем да говорим за тотално асфалтиране- от бордюр до бордюр, защото пълнене вече не е възможно... Не може този въпрос години наред, мандат след мандат, да не стои на вниманието на общинската администрация. Капитановчани са се зарекли: ще гласуват тази есен за кмет на града за този, който каже, че в разстояние на 2-3 години селото ще придобие този вид, който е имало по-рано."

СнимкаКофите за битови отпадъци в Капитановци не достигат и са с малък обем. Това създава проблеми с поддържането на чистотата в селото, каза още кметът Владимир Аристотелов:

"В продължение на един месец главната улица беше потънала в страхотни боклуци. Тротоарите бяха обрасли и непочистени от миналата година. Благодарение на хората, които бяха постъпили по проекта на областна управа, събрахме боклуците и след като не можахме да получим транспорт за извозване, обърнах се към местен арендатор. Той дойде с фадрома, други двама производители предоставиха 2 ремаркета и с тяхна помощ почистихме улицата...

Това звено, което се създаде към Община Видин, то се зае с почистването на кофите за смет. Идват два пъти в месеца. Това не е достатъчно, защото кофите са с малък обем, малко на брой и би трябвало поне три пъти да идва колата. Сметището ни не е обработено, въпреки докладните, които съм писал до Община Видин. Сметището се почиства по принцип пролет и есен. Тази година пролетта не е почистено. Това затруднява нашите хора и те са в невъзможност да изхвърлят боклуците на определеното място..."

СнимкаЦентър на община в миналото, днес Капитановци е кметство с постоянно население от 1 200 души. Основен поминък е земеделието.

"Има доста земеделски производители, между тях и много млади хора. Производството е трудоемка дейност, иска повече работна ръка, но успяват да издържат семействата си. Има и доста хора, които от дълги години работят в чужбина, семействата им се препитават и с тяхна помощ. Около 100-150 човека са на работа в чужбина... Не по-малко от 25-30 семейства са зеленчукопроизводителите. Има младежи, които са се регистрирали като земеделски производители и работят по програми. От една страна това им помага да се прехранват, от друга страна - поддържа славата на капитановския зеленчукопроизводител", добави Владимир Аристотелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00