Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2015-а през погледа на депутати от Северозапада

Снимка: Колаж на Радио Видин
Посрещнахме новата 2015 година с надежда за по-добро настояще и бъдеще. Как обаче я изпращаме? Редица събития белязаха живота в страната през вече изминаващата година.

Отиващата си 2015-а през погледа на някои депутати от Северозападна България- време е за равносметка в обществено-политическия час на "Посоките на делника" - с народния представител от АБВ Иван Иванов, Явор Хайтов, депутат от Земеделския народен съюз от Врачанския регион и заместник-председател на 43-тото Народно събрание, народния представител Филип Попов от БСП и мнението на хората за депутатите.

В национален план Явор Хайтов отчита два важни момента, които ще запомни с негативни емоции:

"Изминаващата година беше година на избори, но те бяха най-порочните, най-несправедливите. Това е така, защото имаше безброй нарушения и може да се каже, че управляващите не успяха да организират изборния процес по правилата на демокрацията. Тези избори бяха крачка назад в демократичното развитие на страната ни. Другият негативен момент от отиващата си година е огромният миграционен натиск, на който беше поставена България и недовършеното преградно съоръжение на границата ни с Турция."

Врачанският депутат подчерта това, което най-много му тежи:

"Правителството не намери сили да започне работа по изграждането на скоростен път от Ботевград до Мездра и след това, разбира се, Монтана и Видин. Днес е откриването на обходния път на Монтана. Във Враца през годината се случиха две неща- откриване на военното поделение и 250 работни места, и правителството отпусна на община Враца целево 1 млн. лв. за инфраструктура. За Видин мисля, че колегата Иван Иванов няма с какво да се похвали."


Видинският народен представител пък заяви, че "погледнато в инфраструктурно отношение през 2016 година с общи усилия очаквам да започнем поетапното изграждане на определени участъци от пътя Видин-Монтана, за да може да се облекчи целият трафик."

Иван Иванов в обобщението си за годината каза, че по негова инициатива във Видин е създаден обществен експертен съвет за развитие на областта, който заседава.

"Беше положено началото за създаване на международна земеделска борса. Продължаваме да работим по идеята за разкриване на филиал на висше учебно заведение. Един от приоритетите ми през 2016 година е да работя за осигуряването на средства за изграждане на обхода на град Димово", подчерта депутатът от АБВ.   

Според народния представител от БСП Филип Попов изминалата 2015 г. може да се определи като "годината на големите приказки, наглите лъжи и неизпълнените политически ангажименти на управляващите. Година на политическа нестабилност, хаос и липса на посока в управлението. Година на социално замразяване, ширеща се бедност и демографска криза, която убива бъдещето на България. Година на икономическа стагнация, която все повече се усеща от бизнеса. Година, която доведе до въвличането на България в дългова спирала. Година, в която България продължи да загърбва национални приоритети и покорно да навежда глава пред интересите на чужди държави. Година, в която хората у нас нямат особено големи поводи да се гордеят с онези, които избраха да ги управляват в края на 2014 г. 2015 година ще се запомни с това, че така и не стана ясно кой точно и кога участва в управлението на държавата.

Още в началото на годината се заговори за екшън план за съживяването на Северозападния район. Преди време депутатите от региона поеха такъв ангажимент. Поеха го на първия по рода си форум "Северозапад", който се проведе в средата на февруари в Монтана. И тогава хората от едно от видинските села казаха, че искат стратегия не само на хартия, а реални действия. Всъщност за тях проблемите на Северозапада няма как да се решат, защото депутатите не ходят по селата, а се сещат за хората само по време на избори. И друго ни казаха хората- че разговорите с народните представители рядко водят до някаква промяна. И че ползата от приемните на депутатите от Северозапада е по-скоро много думи, малко дела.

Иначе какво свърши българският парламент тази година:
138 приети закона, 156 решения и две декларации за 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни. Това е част от работата на Народното събрание за 2015 г., сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекцията "Пленарни заседания и финални текстове" на Народното събрание за периода от 1 януари до 17 декември т.г.

Постъпилите през 2015 г. законопроекти са 570, 348 от тях са внесени от народни представители.

През четвъртата сесия на 43-то НС са приети девет изцяло нови закони:
- Закон за предучилищното и училищното образование,
- Закон за Държавна агенция "Разузнаване",
- Закон за военното разузнаване,
- Закон за счетоводството,
- Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове,
- Кодекс за застраховането,
- Законите за държавния бюджет и за бюджетите на НЗОК и ДОО за 2016 година.
Депутатите гласуваха и промени в Конституцията, в Наказателния кодекс, в Закона за специалните разузнавателни средства, в Закона за лечебните заведения, в Закона за обществените поръчки, в Закона за убежището и бежанците.

Здраве, кураж, надежда ни пожелават родните депутати и Новата година дано донесе на българските граждани повече истина от правителството и мнозинството.

Ние пък им желаем по-често да се вглеждат във важните неща...


Целия разговор чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10