Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селски туризъм и фамилно фермерство- за да се възроди българското село

От Асоциацията на българските села откриват регионални офиси, за да помогнат на хората, които искат да направят нещо за селата си

Снимка: Радио ВИДИН


Мрежа от офиси открива Асоциацията на българските села. Идета бе обсъдена през миналата година на информационни срещи по места, които преминаха под мотото "Българското село-бъдещето е в нашите ръце".

"Инициативата на хората по места ни подтикна към тази стъпка, хората наистина искат да направят нещо за селата си, да реализират добри идеи. Ние като асоциация можем да им съдействаме за по-добрата връзка с местната или централната власт... Ще работим в областта на местното самоуправление, ще съдействаме за прозрачното и ефективно реализиране на проектите в селските райони по линия на европейските програми- за привличане на инвестиции към селата, за създаването на икономическа заетост. Северозападна България е приоритетен регион през следващите години, регион, в който трябва да се инвестира... Ще работим и за създаване на качествени обекти за селски туризъм, както и за развиване на фамилно фермерство..."- каза Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Асоциацията.  

Не една и две са запустелите къщи по селатаПрез последните три години се наблюдава обратна тенденция- за връщане на хора в работоспособна възраст от градовете към селата. Затова именно фамилното фермерство тепърва ще се развива. Над 30 заявки за офиси на Асоциацията на българските села са одобрени, в региона ще функционират в 5 общини- Видин, Димово, Берковица, Криводол и Бяла Слатина. Очаква се офисите да заработят до края на февруари.

Националната служба за съвети в земеделието продължава инициативата за организиране на изнесени приемни. Четири се те за област Видин за януари, първите две са днес- в общините Брегово и Ново село. Целта на изнесените приемни е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата. Постигната ли е тази цел през миналата година- въпросът е към Ася Петрова, главен експерт в Служба съвети в земеделието във Видин:

"40 приемни са проведени през миналата година, консултирани са 128 земеделци, 11 от тях са кандидатствали по мярка "Млад фермер". Службата е изготвила 46 бизнес заявления, освен това сме предоставяли консултации за развитие на стопанството, за избор на дейност, за различните възможности за финансиране.... По молба на производителите сме извършвали и посещения на място... Много от консултациите са свързани с кръстосаното съответствие и проверките, които се извършват от миналата година... През цялата 2015 година сме направили 2039 консултации, дори и на производители, на които проектите са завършили..."


Семинар за лозариИ през 2016 година Службата за съвети в земеделието във Видин ще продължи да провежда информационни срещи на земеделски производители с експерти в отделните браншове- през миналата година такива срещи имаха пчеларите, овощарите и лозарите. Изнесените приемни се провеждат в Общинска служба по земеделие по места- днес те стартираха в общините Брегово и Ново село, следващия вторник- на 19 януари, експертите са в Белоградчик и Чупрене, а до края на март са планувани общо 12 изнесени приемни за всички общини.

Екарисажът в Шумен спря да работи. Преди дни управителят на предприятието Мирослав Александров обяви пред радио Шумен, че вече няма да транспортира, събира и обезврежда умрели животни. С прекратяването на тези дейности 2/3 от страната остават без екарисажно обслужване- без такова обслужване остават и областите Видин, Враца и Монтана. Причините са от финансово естество, неразплатени средства от Агенцията по храните през 2015 година, в размер на 6 милиона лева за извършени дейности. От Агенцията на свой ред признаха, че проблемът е от 2008 година и се търсят възможности за разрешаването му. Как ще се процедира? По темата работи Любо Андреев.

"Загробването на умрелите животни ще става съгласно Наредба №22. В почти всички общини в региона има отредени трупо-събирателни екарисажни площадки. Кметовете ще бъдат уведомени за това. Важно е умрелите животни да бъдат заровени така, че да не могат да бъдат изровени от диви животни или кучета"
- съобщи д-р Людмил Антов, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните в Монтана.

Как да върнем българските зеленчуци на трапезата- по тази идея от известно време работи сдружение "Хора и природа", като идеята е в сътрудничество с Центъра по генетични ресурси на Норвежкия институт по геоикономика да бъде намерен пътя назад към нашите родни зеленчуци, ползвайки норвежкия опит. Чуйте повече в звуковия файл.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40