Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианско лозе- български празник

На Трифон Зарезан в Гомотарци

21
Трифон зарезан в Гомотарци 2016
Снимка: Радио ВИДИН


Музика, танци, настроение и слънчево време- всичко това събра десетки хора на най-големия лозов масив в община Видин- този между селата Гомотарци и Кошава, за да отбележат един от най-тачените в региона празници- Трифон Зарезан. Младият масив е собственост на фирма "Тера Бонония", първите 400 декара са засадени през 2013 година. В момента се разпростира на площ от 1126 декара, запланувани за засаждане са и нови 200 декара. Амбицията на собствениците е да изградят собствена изба и да станат едни от най-добрите производители на шардоне, совиньон блан, траминер, пино ноар, пино гри- повече от 26 сорта и техните разновидности- внос от Италия и Франция. На площ от 50 декара е "образцовият" масив, засаден с родна гъмза.

Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и берекет и молитвата на Белоградчишкия епископ Поликарп. В ритуалното зарязване се включи и кметът на община Видин Огнян Ценков, който пожела да сме живи и здрави, да е плодородна годината, да се роди много грозде, а виното да се лее като река...  

"Лозарството и винопроизводството ще отворят вратите за развитие на туризма в региона"
, убеден е и областният управител на Видин Момчил Станков.

"Хубавото е, че лозарството, което в миналото е било поминък в региона, се възражда"- категоричен е и директорът на земеделската дирекция във Видин Емилиян Енчев.

Идеята е масивът в Гомотарци да достигне 1500 декара, от които, в собствената винарна, ще се произвеждат над 1 милион бутилки вино... После ще има и къща за гости- това са плановете, където да се опита от виното. Всичко започна преди десетина години, Господ ни доведе тук, съвсем случайно, сподели Ивайло Йотов- младият собственик на лозовия масив.  

Ивайло Йотов: Господ ни доведе тук..."Това е наша отдавнашна идея, която се осъществи за десетина години... С основание наричат този край Златорожието...Заварихме запуснати лозя, подновихме изцяло сортовете от Италия и Франция, залагаме на бели сортове- такива вина се търсят на пазара, пък и нашите консултанти са категорични, че тук условията са много по-подходящи за бели сортове грозде... Имаме и един "образцов" масив от около 50-тина декара с гъмза, защото съчетаваме традицията с модерното... Предстои изграждането на винарна- на мястото на старата винарна в Кошава, в която ще се опитаме да създадем уникални и много висококачествени вина..."

За Ангел Йотов- баща, лозарството е почти детска мечта. Убеден е, че българското вино заслужава да стъпи на световния пазар. И това скоро ще се случи:

Трифон зарезан в Гомотарци 2016"Иска ми се да завоюваме наново позициите, които сме имали- знаем за българското розово масло, за каростроенето и машиностроенето- това ще ни е трудно да възстановим, но това, което природата ни е дала- можем да направим... Хората тук са добри, работни, смятам, че имаме потенциал да изградим един лозов масив и изба, която според италианеца, който ни консултира, има потенциал да бъде една от най-добрите в Източна Европа... Не случайно Франция, Италия, Испания се страхуват донякъде от нашето винопроизводство- има защо... А и мястото е уникално- като се погледне картата, този завой на Дунав, от всяка точка на света да кажат- тук е избата..."

Около 120 души са ангажирани към момента с работа по масива, амбицията е занапред да бъдат наети 1 200, около 50-тина ще са необходими и за винарната. Намирането на хора е най-големият проблем, затова и от фирмата са закупили автобус, с който извозват работници от 9 видински села. Цветко Цветков е натоварен с нелеката задача да организира и управлява целия процес на място- в Гомотарци:

Цветко Цветков на Трифон зарезан в Гомотарци 2016"Проблем ни е работната ръка- има хора, но те трябва да преминат обучение, защото при нас формировката е по-различна- Гюйо- иска се всяка година рамената да се подменят и на този етап на хората все още им е трудно... До миналата година имахме проблеми с техниката, сега имаме и малки тракторчета, с които се извършва голяма част от работата- обработка на междуредията, торене, пръскане, ръчно остава рязането и брането... Ще се опитаме да сложим българското вино на световната винена карта... Тук повече са италианските сортове, но пък нали земята е българска- така че, залагаме на българското..."

Вирее ли италианско грозде на видинска земя- въпросът е към агронома на фирмата-инвеститор Веселина Колева, под чиито грижи растат младите лозови насаждения в Гомотарци:

Ангел Йотов и Веселина Колева на Трифон зарезан в Гомотарци 2016"Приспособиха се много добре, развили са добра коренова система, към момента няма измръзване, дано да няма и мартенски студове- това е фатално на лозите, защото в първите леторасти се залага плода... Обучаваме хората, а новата формировка дава по-големи гроздове... Надяваме се на добра реколта, дано лятото да не е дъждовно и да няма град- това е пагубно за лозята..."  

Веселина Колева пожела плодородна година и каза още, че до края на март е най-добре да бъде извършена резитбата, след това започват останалите операции- връзване, филизене, промушване. Лозята се подхранват в края на март, а първите пръскания- срещу брашнеста мана започват началото на май...

Лозовият масив в Гомотарци е най-млад и най-голям по площ в област Видин. Хубавото е, че лозарството и винопроизводството ще отворят вратите за развитие на туризма в региона, хубавото е, че малко по малко лозарството се възражда, но най-хубавото е, че в професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци е планувана паралелка по "лозарство". Именно там, на масива, учениците ще могат да провеждат и своята практика...

Важно за земеделските производители!!!
От днес до 26 февруари в областните дирекции на ДФ "Земеделие" ще се приемат заявления по схемата "Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия", информират от Фонда. На подпомагане подлежат земеделските стопани, които през 2015 г. са включени в регистъра на земеделското министерство. Те ще получат обезщетение за пчели, едър и дребен рогат добитък, юници над 12 месеца, говеда за угояване от 12 до 24 месеца и агнета до 6 месеца.  Бюджетът на държавната помощ за 2016 г. е 100 000 лева. След приключването на приема и проверката на предоставената от кандидатите информация, средствата ще бъдат изплатени до 15 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50