Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчукопроизводство и млекопроизводство- доведените деца на държавата ни

8
Снимка: Радио ВИДИН


Изкупните цени на млякото в момента са занижени и суровината се изкупува под себестойността й- за това алармираха преди дни от Съюза на говедовъдите. По данни на Съюза на говедовъдите, изкупните цени на млякото в Южна България се движат между 60 и 62 стотинки, в Северна България не надхвърлят 55 стотинки. Изследвания сочат, че себестойността на млякото е поне 65 сотитнки за литър.

Според Николай Филипов изкупната цена на млякото не отговаря на вложените средства. Той е от видинското село Гомотарци, има кравеферма с около 100 животни, 50 са млечни крави, останалите са юници за разплод. Членува в наскоро създадения Областен консултативен съвет по животновъдство:

"Проблемът с ниските изкупни цени е от големия внос. Никой не може да определя цените на пазара, но трябва да има по-строг контрол на вноса на некачествени млечни суровини."


Драстично ниска цена и скъпи фуражи- с това се сблъсква и Тодор от монтанското село Белотинци. Като всеки български пенсионер, и той запълва празнините в бюджета и свободното си време с грижа за овчиците и двете си кравички- Сърнела и Бети. 35 стотинки получава за литър краве мляко, изкупвачите са обещали да прибавят още пет стотинки към тях, призна Тодор пред Ани Цекова. Чуйте интервюто в звуковия файл.

В Земята, която ни храни днес обръщаме поглед и към другия бранш, който също е неглижиран от държавата- зеленчукопроизводството. Браншът е значим, но недооценен, категорични са фермерите.

В това е категоричен и Тихомир Виденов. Той е от Капитановци, на 40 години е. Със зеленчуци се занимава откакто се помни, защото от дете е помагал на родителите си в градините. От 20 години е активен зеленчукопроизводител. Произвежда основно домати. Намирам го в оранжерията-майка, за да проследим пътя на домата.

Снимка"Тук има 15 хиляди стръкчета домати, които изискват денонощна грижа. Част от тях Тихомир ще засади в други три оранжерии, останалите ще идат на общинския пазар. Семената са холандски, защото са по-издържливи...
Разсадите са за ранен домат- Рила, Наслада, Калина, Розов домат, Прекос- всякави сортове, за всякакви вкусове... Подготовката на разсадите започва около 20 януари и до момента, в който стигнат до пазара, изискват грижа като за малко дете... Палим по няколко пъти печките, за да поддържаме 25 градуса топлина."


Говорим си за технологията на отглеждане на домати, за трудностите и спънките, за моментите на безсилие и отчаяние и начините за справяне с тях. Тихомир отглежда и по малко пипер и краставици, но никога не смесва растенията в оранжериите, защото изискванията за отглеждането им са различни. Неотлъчно до Тихомир е и майка му- баба Вили:

"Има много работа, и никаква сметка, но така сме свикнали..."

Тихомир е регистриран като земеделски производител, плаща си здравните осигуровки- по 60 лева на месец, това е изискване, за да може да продава на общинския пазар. На пазара, на който цените се диктуват от вносните зеленчуци, а миналото лято се сблъскаха и с по-ниската цена на румънските зеленчуци. И тук държавата е безсилна да спре вноса.

СнимкаВсяко нещо при Тихомир е разход- от почвата, семената, препаратите, найлоните, с които се покриват оранжериите, въглищата и дървата, с които отоплява разсада- всичко е пари...А държавата не помага....дори пречи. Самият той е кандидатствал по старата мярка 141- “Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, но заради това, че не е успял да разшири стопанството със 150 квадрата, губи финансирането за четвъртата и петата година- това са по 3000 лева на година- толкова, по груби сметки са разходите му за сезон... Писал е до заинтересованите институции още през ноември, но отговор няма...И никой не признава това, че за да достигне и отговори на изискванията по мярката, е направил не малко инвестиции... Работата е целогодишно, а, както стана дума, основният проблем е ниската изкупна цена на зеленчуците, с която от бранша не могат да се преборят.

Зависими от времето са всички в сектор земеделие. Там, за съжаление, всичко трябва да се случи на момента, защото всяко забавяне има своите последствия. Тихомир се грижи за две градини, с обща площ около 2 декара. В едната е изградил капково напояване. Без да е агроном, за тези 20 години е научил много, но продължава да търси съвети:

"Съветваме се с агрономи, с колеги, учим се един от друг, учим се от грешките си... За жалост, в зеленчукопроизводството нещата са 50 на 50- това, което зависи от мен, се старая да направя, но ако е навън - до голяма степен зависи от природата..."

Все по-малко може да помага и баба Вили- тежат й болежките и 70-те годинки... Двамата се шегуват, че на разсадите майстор е Тихомир, тя пък знае чалъма на пазара- там си имат вече редовни клиенти. И двамата, обаче, не си позволяват да лъжат хората- нито с разсада, нито с парите.

С тъга Тихомир си спомни времето, когато, като дете, е ходил на бригади. Земята в Капитановци е плодородна, но хората се отказват от нея-по-възрастните вече не могат, по-младите не виждат смисъл и сигурни доходи. Тихомир призна, че му е трудно и ако получава по-прилична заплата, ще отглежда зеленчуци само за себе си. Защото знае цената на почти целогодишния си труд- да изучи децата си, да не ги лишава от най-важните неща, и да живее малко по-нормално...

Ето и неговия съвет към младите:

"С каквото и да се захванат, да са упорити, постоянни и да го вършат със желание, защото иначе няма да се получи!"  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50