Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Буковец ще раздават козунаци на самотно живеещи хора

Кметът иска да прави социална кухня

7
Пред кметството в Буковец
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Село Буковец - красиво село от българския Северозапад, едно от големите в региона с над 600 жители. Правят впечатление начупения терен и красивите къщи, храма в центъра на селото и паметника на загиналите във войните. Интересни са и хората- всеки със своята индивидуалност, радости и тревоги. Оплакват се, че навред цари безпаричието, което отчуждава хората. Искат да се асфалтират улиците, но знаят, че възможностите на селския кмет в бедна като Видин община са малки. Надяват се някой ден и сградата, в която била администрацията на ТКЗС-то да стане дом за стари хора.

"Парите не стигат, това е лошото, добре е който е успял да се пенсионира, та оттам поне сигурни пари... Площадът не е ремонтиран не помня от кога, да видите и нашата улица какви дупки има. И канализацията е за подмяна, много често аварии стават. Гробищата и те не се чистят редовно от хората. Трябва да се направи нещо за селото и за хората, старчески дом- имаме сграда готова, чака пари отнякъде"- разказаха жителите на Буковец.
 
СнимкаСтефан Захариев е настоящият кмет на село Буковец. Сяда на кметския стол отново, след малка пауза, докато управлява предшественика му. Знае, че за да се вижда какво работи кмета, трябва да е много деен. Има идеи какво да се направи, за да се благоустрои Буковец. Прави го за хората, както сам казва. В селото има много млади, а вечер градинката до параклиса се пълни с майки с деца, затова работи и детската градина с 15 деца. Кметът иска да ремонтира и помещението, което ползват за здравен пункт.

"Площадът ни е в окаяно състояние, ще търсим отнякъде спонсорство да купим баластра и цимент, да запълним Площадът на Буковец има нужда от ремонтдупките поне. Храмът ни е много хубав, построихме го преди време когато бях кмет в предишния мандат. Той е един от хубавите параклиси в областта, само трябва да се благоустрои около него. Жалко че няма пари от общината, но ние ще се борим- с труд!"- обещава кметът.

Стефан Захариев не отрича, че безпаричието тормози голяма част от хората, което с годините ги кара да се отчуждават, и дори да не си говорят, макар че живеят къща до къща. Но, както казва кметът, животът продължава, имат си планове как да се развиват в бъдеще, някогашното училище да стане дом за стари хора.

"Мисля за някакъв проект за Дом за стари хора, но то от общината си зависи. За одобрение чака и проектът за подмяна на канализацията, подготвен още преди години. Хубаво ще е да го започнем поне него, така и работа за някой и друг човек ще има. Трябва да оправим и здравната служба, да ремонтираме и детската градина"- обясни Стефан Захариев.

СнимкаДобра идея на кмета на Буковец е за Великден да зарадва с по нещо малко хората в нужда и самотно живеещи, които в селото са 15-тина. За тях Стефан Захариев ще задели от заплатата си, с които пари ще им дари козунаци за светлия празник. Другата му идея със социална насоченост е да направи в събота социална кухня, но за целта ще има нужда от подкрепата на социалните служби от общината.

"Със секретарката правим списък на хората в нужда, по един-два козунака да им купя. Мислех да правя и социална кухня всяка събота- топла храна за обяд за по-бедните. 15 са самотно живеещите, повечето са жени"- допълни кметът на Буковец.

Още за живота там може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46