Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната ваканция - организирана почивка или време за игра

Снимка: Радио ВИДИН

Планират ли родителите лятната ваканция или оставят децата си да играят на воля, без да ги ангажират с преговор на наученото и с други образователни занимания? Естествено, децата предпочитат да не бъдат занимавани с учене, да играят навън с приятели или да стоят с часове пред компютъра. Вече си имат и планове за дългите летни дни:

"Аз ще ходя с баба и дядо на море. После една наша приятелка ще си идва и ще си играя с нея. Аз си живея в Слана бара. Там си имаме тенис на корт, футболна врата и басейн... През лятото ходя на село- Капитановци. Там имаме катерички, сега ще имаме и пауни. Имаме и токачки. И във Видин, и на село ми е интересно, защото имам много приятели... Аз ще ходя на море- с мама, тати, брат ми и аз. После ще бъда на село. Обичам да си играя на криеница. Учим за другата година- шегувам се. Спортуваме, караме колелета. Във Видин ще бъда или на почивка... Организираме си срещи с приятели и чакаме с нетърпение ваканцията. Караме заедно колелета... Често ходя на село, в Покрайна. Там пак се рита, с приятелите... Аз съм на село, в Раброво. Помагам на мама и тати. Друго село нямам.. Нямам село, във Видин съм цялата ваканция. Играя си с деца, на жуменка, на гоненица, отиваме на люлките. По принцип съм на село, аз съм си от Буковец. Имам приятели, събираме се играем, шегуваме се.... Чакам с нетърпение ваканцията..."

СнимкаЧиталището във видинското село Иново традиционно всяко лято организира занимания за децата- игри, забавления и танци през лятната ваканция. Преди няколко години хората, които работят там, решили да съберат децата през лятната ваканция- да разговарят, да обсъждат прочетените книги, но се оказало, че момчетата и момичетата предпочитали да играят на компютрите. Всичко обаче се променило след като сформирали детски танцов ансамбъл.

"Започнахме съвсем импровизирано. Казахме им, че ако успеят да се научат, ще ги заведем в Берковица. Това им даде такъв невероятен стимул. И от тук нататък няма спиране. Идват тук, преди да започнем репетиции се сяда на компютрите, започва се едно каране, но щом се каже, че се слиза на репетиция, всички с огромно желание отиват. Сега, като дойдат, задължително си правим тържество за ваканцията. Федербал си имаме, те си играят, къщичка сме им купили и те почти са я изрисували, купуваме им тебешири. Ние участвахме с един проект към Младежка банка и заедно с децата направихме градинка и засадихме билки. Заедно с тях почистихме паметника, насадихме още дръвчета покрай детската площадка. Приобщаваме децата, учим ги на труд", разказа секретарят на читалището Анелия Младенова.

СнимкаЗа разлика от нашето детство, сега децата имат друго, защото животът се промени. Където и да отидат по света, те носят корена, носят българското и затова е важно да са приобщени към традицията.

Хората от читалището вярват, че трябва да показват на децата, че ги обичат, защото те им връщат тази обич стократно. Но това не означава, че трябва да оставиш едно дете да прави каквото си иска и да ти се качи на главата, трябва да имаш подход, за да работиш с него през ваканцията.

"В същото време трябва да има една граница- докъде и как, какво му е позволено, на нас като възрастни какво ни е позволено, като възрастни докъде ние можем да стигнем", допълни Анелия Младенова.

Докато си говорихме със секретаря на читалището, в библиотеката дойдоха Емилиян, Мартин и Теодора. Мартин и Теодора са приятелчета, с една година разлика, но с обща любов- футбола. Теди казва, че момчетата не я викат като тръгнат да ритат футбол, но тя идва при тях. Затова и обича да е на село през лятото. Играта с кукли не й е интересна. По футбола я запалили братовчед й и Мартин.

Снимка"Баба и мама ме карат да уча през лятото, да чета книги и да пиша", каза Мартин.

Отидохме на гости при баба му- Зоя Минкова. Разказа ни, че държи внукът й да се научи да чете книги- от истинските, държи и да спортува през лятото:

"През лятото е цял ден при баба. Като почнем сутрин със закуската, след това отиваме на центъра. Там играе футбол с дечица. Закуската правя по бабини рецепти- понички, мекички, палачинки. Освен това той има и други две занимания- ходи на футбол два пъти в седмицата и ходи на народни танци два пъти в седмицата."

Баба и внуче заедно четат и "Пипи Дългото чорапче", която е част от списъка с книги за първокласници.

СнимкаОще една баба от Иново- Таня Гергова с нетърпение очаква двете си внучки- Рая и Теа, да дойдат при нея през ваканцията. Срещнахме се случайно на спирката, докато чакаше автобуса за Видин. Оказа се, че и трите играят в танцовия състав:

"Имам две прекрасни внучки. При мен са събота и неделя и през лятото. Ние играем в танцовия състав. Тук идват, защото много им харесва и много ни обичат. Умират за животни- за агънца, за котенца, за кученца, за всичко. И вкъщи ми помагат", каза Таня Гергова и допълни, че ги оставя да се наспят сутрин, прави им от любимите закуски- принцески, сиренки, кекс. Момичетата си имат приятели и в Иново, защото от години посещават танцовия състав.

СнимкаНай- голяма отговорност за това какво ще правят децата през лятото, естествено, носят родителите. Важно е да намерят баланса- между игрите и ученето, децата да имат време за игра, но и да не загубят връзката с училището. Те са тези, които трябва да планират свободното време на децата през лятната ваканция.

"Моето дете ходи на спорт, ходи в библиотеката- чете си книжки и ходим на плаж, на басейн да плува. Играе и на компютъра. Той си спортува активно. Село имаме, но ходи за един- два дни. Не ги интересува сегашните деца, защото няма интернет. Тук има пици, сладоледчета. Сегашните деца не са като едно време, те са по- глезени... На море най- вероятно ще ходим. Аз си ги гледам по принцип. На село ходим, но по- рядко, защото няма при кого да отидем. Много контролът не е желателен. Хубаво е да са сред природата, да има къде да играят, къде да се забавляват... Моят син ще си е при мен, аз имам още две деца. Трябва и да се чете, но в повечето случаи ще си почива... Най- вероятно с нас ще си остане, защото няма кой да го гледа на село. Ще държа да си почине, да играе с деца, да чете книги, спортува и бокс- от всичко по малко... Ще си бъде на село, при баба си и дядо си, така е всяка ваканция. Предпочита да е и на двете места през лятото- и при нас, и на село...", планират родители времето през летните месеци.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45