Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес майсторите на храната празнуват

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

3
Снимка: Красимир Каменов
Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и отговорна работа.


"Влезем ли в кухнята трябва да оставим проблемите от ежедневието в торбичка на вратата", казва шеф Албена Ортова, която работи във видински ресторант и допълва:


"Това е една много отговорна и трудна професия... Хората определено не знаят с колко нерви и напрежение се подготвя храната. Не знаят колко трудно се ръководи персонал... Всичко трябва да е направено както трябва. Понякога връщам ястие дори да е вкусно, но не е аранжирано както трябва... Работим при високи температури. Представете си, че навън са 40 градуса и добавете още 20 и ето така се чувстваме ние в кухнята... Българинът има богата кулинарна култура и е взискателен... Поздравявам всичките си колеги, защото ние сме екип и от всички зависи да излезе качествен продукт."


Шеф Пламен Върбанов от 28 години е готвач. Интересното е, че не това е неговата професия, но той превръща готвенето от хоби в професионална кариера. Дълги години е работил по Черноморието и в чужбина, а сега разработва ресторанти, като пуска апетитни менюта. В момента се е заел с това и във Видин. Счита, че професията на готвача е неблагодарна, но въпреки това я обича и не се отказва:


"В България е много сложно за готвачите. Заплащането е ниско и повечето търсят реализация в чужбина...Трудно е на готвачите. Нас не ни виждат, а храната ние я правим. Похвалите отнася управителят или сервитьорът, а за нас остава удовлетворението, че сме си свършили както трябва работата... Всичко е много важно. Всяко блюдо трябва да бъде поднесено красиво, защото човек първо усеща храната с очите си, след това с обонянието си и накрая с вкус... Пожелавам на колегите си да стискат зъби, защото не е лесно, но пък ние си обичаме работата и не се отказваме."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Индекс мери общественото напрежение на българите

Индекс на общественото напрежение ще измерва степента на тревожност и спокойствие на българите.  Ще се изготвя от Центъра за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК) и социологическа агенция "Мяра" на всеки три месеца.  Ще предвижда и реакциите на хората, каза  доцент Александър Христов от Център за анализ и кризисни комуникации. "Ще..

публикувано на 09.09.25 в 12:33

Ще бъде ли решен проблемът с манипулираните километражи

Проблемът с манипулираните километражи засяга голям процент от автомобилите втора ръка у нас.  Потърпевши от измамата са собствениците, коментира за Радио ВИДИН евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е пряко ангажиран с намирането на решение на проблема. Освен финансовата загуба, която търпят собствениците, под въпрос е и..

публикувано на 08.09.25 в 11:00

Жители на Раковица: Живеем със спомени, но и с поглед напред

В рубриката "Добро утро, кмете" поемаме на кратко, но вдъхновяващо пътешествие из българския Северозапад. Ще се спрем в едно малко, но живо кътче от страната - не само с красива природа, но и с хора с големи сърца. Ще научим истории от хората там, ще разберем как се пазят традициите и какво значи да живееш със спомени, но и с поглед напред. И..

обновено на 05.09.25 в 17:30
Яница Петкова

Яница Петкова: Делян Пеевски е продукт на системата, а не причина за нея

Със заявки за сблъсъци между власт и опозиция започва новият политически сезон.  Част от опозицията е готова с вот на недоверие на тема "завладяната държава", който акцентира върху корупцията по високите етажи.  Макар че началото на парламентарната сесия беше съпътствано от протест, от управляващото мнозинство изразяват увереност за консолидация в..

публикувано на 04.09.25 в 10:00

Ще има ли нова минимална заплата от догодина?

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага минималната работна заплата да достигне 1213 лв. (620,20 евро) от 1 януари 2026 г. Това увеличение от 12.6% ще засегне доходите на близо 600 000 души в България. Минималната почасова ставка ще бъде 7,31 лв. (3,74 евро). Повишението на минималната заплата ще подобри финансовото..

публикувано на 03.09.25 в 10:45

Световната банка препоръчва актуализиране на данъчната основа на имотите у нас

Преосмисляне на общинските финанси предлага анализ на Световната банка. Сред препоръките са актуализация на данъчната основа на имотите в България в следващите 12 до 18 месеца, както и отпадане на  отстъпката от 50% за основното жилище. Предложенията не са нещо ново и неочаквано и повече от десетилетие се води разговор за адекватен механизъм за..

публикувано на 02.09.25 в 13:16

Знаем ли как се санира правилно

Предизвикателството "саниране"- какви стъпки предстоят и как най-плавно да премине целият процес за всички участници? Експертни консултации на сдруженията на собствениците предлагат от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).   Сдружението за защита на потребителите в сектор "Строителство" подпомага собствениците при контрола..

публикувано на 01.09.25 в 15:27