Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес майсторите на храната празнуват

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

3
Снимка: Красимир Каменов
Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и отговорна работа.


"Влезем ли в кухнята трябва да оставим проблемите от ежедневието в торбичка на вратата", казва шеф Албена Ортова, която работи във видински ресторант и допълва:


"Това е една много отговорна и трудна професия... Хората определено не знаят с колко нерви и напрежение се подготвя храната. Не знаят колко трудно се ръководи персонал... Всичко трябва да е направено както трябва. Понякога връщам ястие дори да е вкусно, но не е аранжирано както трябва... Работим при високи температури. Представете си, че навън са 40 градуса и добавете още 20 и ето така се чувстваме ние в кухнята... Българинът има богата кулинарна култура и е взискателен... Поздравявам всичките си колеги, защото ние сме екип и от всички зависи да излезе качествен продукт."


Шеф Пламен Върбанов от 28 години е готвач. Интересното е, че не това е неговата професия, но той превръща готвенето от хоби в професионална кариера. Дълги години е работил по Черноморието и в чужбина, а сега разработва ресторанти, като пуска апетитни менюта. В момента се е заел с това и във Видин. Счита, че професията на готвача е неблагодарна, но въпреки това я обича и не се отказва:


"В България е много сложно за готвачите. Заплащането е ниско и повечето търсят реализация в чужбина...Трудно е на готвачите. Нас не ни виждат, а храната ние я правим. Похвалите отнася управителят или сервитьорът, а за нас остава удовлетворението, че сме си свършили както трябва работата... Всичко е много важно. Всяко блюдо трябва да бъде поднесено красиво, защото човек първо усеща храната с очите си, след това с обонянието си и накрая с вкус... Пожелавам на колегите си да стискат зъби, защото не е лесно, но пък ние си обичаме работата и не се отказваме."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Горещо политическо лято

Градусът на политическото напрежение се покачи в средата на горещото лято и края на парламентарния сезон. Този път в ябълка на раздора се превърна Антикорупционната комисия . За закриването ѝ първо се обявиха от "Демократична България", след като по-рано този месец започна акция срещу излъчения от ПП-ДБ варненски кмет Благомир Коцев, която доведе до..

публикувано на 29.07.25 в 12:23

Ще станат ли продължителните екстремни температури новата реалност?

Свикнали сме да приемаме лятото като нещо нормално, но през последните години то все по-често идва с предупреждения - да не излизаме навън, да избягваме физическо натоварване, да внимаваме с възрастните хора и децата. Горещините вече не са просто неудобство - могат да бъдат сериозна заплаха. В разгара на лятото температурите неумолимо се покачват, а..

публикувано на 28.07.25 в 11:40

Село Плешивец - трудолюбиви хора и желание за по-добър живот

Екипът на радио Видин е в село Плешивец, община Ружинци, област Видин. К расиво селце, разположено в полупланински терен, с красиви и здрави къщи, големи дворове, чист и подреден площад. В селото работи уютен и много добре снабден магазин, в който местните хора могат да поседнат на приказка и да обсъдят това, което ги вълнува. Собствениците са..

публикувано на 25.07.25 в 12:50

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора..."

" Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си ": крилатите думи на личността, която и до днес не спира да вълнува и да вдъхновява .  Преди 188 години е роден най-великият син на нашата страна .  Самоотвержен и горд, спокоен и неуморим, най-деятелният българин е емблемата на всичко онова, което..

публикувано на 24.07.25 в 10:00

600 евро минимална заплата обещават управляващите - изпълнимо ли е?

Ако се запази сегашният механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), за следващата година тя ще бъде около 1200 лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов относно транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС и механизъма за минималната работна заплата у нас. Той..

публикувано на 23.07.25 в 10:45

Нови промени в ЗДвП, а в Северозапада - дупки, пропадания, буйна растителност, некачествени ремонти

Народното събрание гласува нови промени в Закона за движение по пътищата. Част от тях предвиждат камерите на националната тол-система да отчитат средна скорост на движение и да включат общинските камери в битката с пътния травматизъм. Новите текстове включват по-високи глоби, като целта е да се намали броят на пътните инциденти. Заради липса на..

публикувано на 22.07.25 в 13:05

Знаем ли какво слагаме на трапезата си?

Всяко домакинство усеща инфлацията най-осезаемо при пазаруване на продукти като хляб, сирене, масло и колбаси. Това са така наречените продукти от малката потребителска кошница, които всеки от нас купува ежедневно. Именно те обаче все по-често стават обект на нелоялни търговски практики и фалшификации.  Растителни мазнини вместо мляко в..

публикувано на 21.07.25 в 11:32