Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите в социалните мрежи

Снимка: Светослав Цветанов

Според данните от изследване на Центъра за безопасен интернет над 50% от децата у нас влизат в интернет до 7 годишна възраст. Най-популярните дейности са гледането на видео клипове, игри и социални мрежи. Само преди  седмица след запознанство в интернет беше убито 11 годишно момиче в Бургас. Според изследване на института 73% от децата до 12 години имат профили в социалните мрежи. Препоръчителната възраст е 13 години. Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет коментира опасностите в общуването в интернет:

"Основната опасност при ранното ползване на интернет от деца е огромният поток от информация, дезинформация с полезно и вредно съдържание...Проблемът е, че те не могат да се ориентират в средата...Трябва да се внимава какви покани за приятелство одобряват...Има програми, които защитават достъпа до повече приятели...Детето не трябва да се изолира. Ако неговите приятели имат профили в социалните мрежи, то също трябва да е там с тях, но трябва да се контролира от родителите.  Контактите трябва да се проверяват поне през ден...Не е нормално 11 годишно дете да има 1 000 приятели...Наше изследване показа, че над 70% от родителите никога не са били питани от децата или им е искана помощ за някакъв проблем с който се сблъскало детето. То предпочита да пита приятели, а не е това начинът..."

"Има начини  за това как може да се ограничи достъпът на децата до определени сайтове и социални мрежи", обясни главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов:

"Във всеки един домашен рутър има настройка за това, кои сайтове могат да се посещават. Тя може да се направи от всеки един човек с малко компютърни знания...Достъпът до определени сайтове може да се ограничи и от самия компютър. В папката на Windows има един файл Host в който може да се сложат дадени адреси и от който и да е браузър компютърът да няма достъп до него..."  



Родителите се стремят да контролират с кого контактуват децата в социалните мрежи, показа анкета на Радио Видини:

"Тя няма фейсбук. Когато си направи профил ще я контролирам...Родителите ми проверяват с кого контактувам, а и аз подбирам хората...На 13 години съм и имам профил...Контролирам я какво прави в интернет...Има профил, но всичките му контакти минават и през моя телефон...Знам, че има такива програми..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42