Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Крива бара- за живота, дребните кражби и бизнеса на село

7
Снимка: Радио Видин
Днес ви представяме хората от село Крива бара, община Козлодуй. Жителите му са около 380. Имат около 40 по-млади семейства, за които намирането на работа е много трудно. Имат и деца, но и техният брой намалява с годините. Затова затворили първо училището, а после и детската градина. Днес шестте деца пътуват до съседното село Бутан.


"В годините назад селото ни е било над 1200 души. Намаляха хората, намаляха децата. Затвориха детската градина, за шест деца не е основателно персонал да се поддържа. Имаме към 50 млади семейства, но с работата е много трудно, по частни или в земеделски фирми, пътуват до Козлодуй", разказаха кметът Илиян Иванов и счетоводителят към кметството Георги Луканов. Обясниха ни, че те са единственото село наоколо, където навсякъде е асфалтирано, почистени са улиците им, и ако ги финансират от Общината, ще благоустроят и центъра пред кметската сграда. 


Кметът на Крива бара Илиян ИвановЖивината в региона се поддържа от най-голямото работещо предприятие- Атомната електроцентрала в Козлодуй. Добрите заплати оттам, както и пари, които изпращат местни емигранти помагат за поддръжката на стандарта на живот и хубавите, големи къщи. 



Посещението ни в село Крива бара беше по обяд, цареше пълна тишина, само комините на селските къщи показваха къде има живот. Хора навън нямаше, отворено беше само местното заведение-ресторант. То се стопанисва от Изабела Христова, която заедно със съпруга си управлява семейния бизнес- местния селски магазин и ресторант в центъра на Крива бара. Оборотът на обектите им не е кой знае какъв, признава собственичката, но им позволява да оцеляват, макар че имат пълен с вересии тефтер. Защото без храна не може, казва Изабела Христова:



Изабела Христова, собственик на заведение в Крива бара"Трудно се поддържа собствен бизнес на село, защото хората от година на година намаляват все повече, младите предпочитат града или чужбина, там се реализират. Хората тук пазаруват основните неща, като хранителни продукти, другото си произвеждат сами, гледат си животни. Ограничени са им покупателните способности на хората, занимават се със земеделие или с добитък, предимно за собствени нужди."  
 
Стандартът на живот в цяло Козлодуйско се поддържа от работещите в АЕЦ-а, не скриват хората. Достатъчно е по един от семейство да има стабилен солиден доход оттам, за да оцелеят месечно, казва още Изабела Христова.

Така тече животът в Крива бара, Козлодуйско. Замрели са и кражбите, като за цялата минала година имат само три домови кражби, и то в скромен размер- няколко бали сено и шест буркана зимнина. Кметът Илиян Иванов не е голям оптимист за по-доброто бъдеще на селото си и признава, че ако не е другият му бизнес- земеделският, изобщо не би стоял на село, а би потърсил поминък в големите градове, както са направили много от неговите връстници.

Още за село Крива бара може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20