Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арчар - от римско време до днес

4
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите културни центрове в областта. След промените през 1989 г. голяма част от от населението емигрира в големите градове или извън страната. По-голямата част от хората остават без работа и дълги години се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищожаването на историческото културно наследство на селото - разрушен е римският град Рациария. Ситуацията днес е идентична- няма поминък, нито развитие, казват хората.

"Усилията трябва да се насочат към справяне с тази безработица, да не висят по цял ден тук безцелно, а да им се намери заетост. Виждате центъра, коне, каруци- насядали и нищо не вършат. Останаха повече от малцинството, земеделие няма, нищо не се развива. Всеки ден пропадаме, всичко е над 60-70 години и нагоре. Изместват се от махалата към нас, купуват къщи, кражби, мръсотия. Навсякъде коне, кучета ... Работа трябва за младите, за всички..."
, искат хората от Арчар.

Венелин АтанасовВ кметския кабинет на Венелин Атанасов питаме каква е демографската ситуация в Арчар през 2018 година, осигурява ли им спокойствие постоянното полицейско присъствие и какви ремонти ще има.

"Имаме около 600-700 души в чужбина. Околните села обаче станаха безлюдни. След десет години няма да има жители в тях. Говорим за Държаница, Мали Дреновец, Владиченци, Септемврийци, Ярловица"

Полицейският участък в Арчар и дежурните екипи помагат за спокойствието в селото. Все още се случват кражби, но не в такъв размер, както преди години, когато масово се крадяла и продукцията от зеленчуковите градини.

Кметът казва, че е непростимо това, че се стигна до там да говорим за изгубеното богатство на археологическия обект "Рациария":  

Снимка"Хващат ги иманярите, после ги пускат. Навремето ако не бяха допуснали тази грешка масово да се разкопава с трактори може би щеше да бъде най-голямата атракция на територията на България. Всичко беше оградено с мрежа, имаше археологическа база, всяко лято идваха италиански археолози. Имаше кухня на обекта с персонал, заседателна зала, спални помещения, зала за откритите експонати. За три години нищо от това не остана. Сега са едни лунни пейзажи. Всяка нощ излизаха по 20 верижни трактора"



Разговорът с кмета на Арчар продължава около работещите институции в селото, които не са много и не осигуряват достатъчно заетост и поминък на населението. Освен държавните институции и мелницата, тук има и цех за бутилиране на трапезна вода. Това не задоволява нуждата на 2500-то население от работа, казва Венелин Атанасов. Инвеститорският интерес е слаб, а нуждата от работа огромна, допълни той.

СнимкаВенелин Атанасов разказа още за ремонта на читалището, който ще започне съвсем скоро, както и ремонта на най-важната улица, по която по думите на кмета "всички минават"- улицата до гробищния парк.

"Спечелихме проект за 350 000 лв., имаме избран изпълнител и ще започне всеки момент. Смяна на покрива, саниране, смяна на дограма, ново обзавеждане"


Проблеми им създава и трафикът по главния път до Монтана, който минава през Арчар. Хората казват, че от минаващите тежки камиони и тирове шумът и вибрациите са неописуеми, за амортизацията на пътя да не говорим.

Около 800 души е ромското население в Арчар, казва Венелин Атанасов. Интересуваме се с какво се занимават и дали и те емигрират както останалите си съжители.

"Повечето от тях се занимават с бране на билки. Сега е сезонът на божура, след това е липата, шипки, и така си изкарват прехраната. Иначе няма начин да изкарат месеца с 43 лв социални помощи. И от тях има по чужбина, и то доста", обясни кметът.

Още за Арчар може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00