Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговорността на политическото говорене и влиянието му в обществото

Снимка: БГНЕС, Колаж: Радио Видин
Дискутираме темата в "Посоките на делника" с Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика, Борислав Василев, общински съветник и член на етичната комисия към видинския Общински съвет и Мартен Калеев, писател и общественик.

По думите на Петър Кичашки, "политическата, ако можем да го наречем с цялата тази условност на думата класа, има една тежка отговорност пред хората и това е отговорността да си мерят, така да се каже, приказките. Да внимават в изказа си и в поведението си. Разбира се, това не означава, че политиците не са живи хора. Те също имат право да се пошегуват или да кажат нещо по-пиперливо. Проблемът, недоверието идват оттам, че всъщност понякога, уви в последно време твърде често, сякаш виждаме как политиците говорят и създават, насаждат напрежение. Дори си служат с фалшиви новини, с фалшиви тенденции. Много хора излизат, политически активни, на висок пост, хвърлят в пространството една идея, едно предложение. Това води след себе си гигантски последствия за хиляди хора. Всъщност, една част от политиците не осъзнават отговорността на думите си. Има политическо противопоставяне, което през годините се задълбочава. Има липса на културата на говорене. Виждаме, че има дефицит на оратори. Дефицит на хора, които да изразяват и да защитават една теза по аргументиран и достоен начин, без да унижават и принизяват опонента си."

Според Борислав Василев "политическото говорене отдавна буди сарказъм и усмивки у хората и нещо повече- буди недоверие. Тъй като с годините у нас като емблема, като начин на говорене, що се касае за политиците, са т. нар. приказки на кило, особено по време на избори. Наложи се да се говорят неистини, понякога откровени лъжи. И още по-лошо, този, който ги говори знае, че това, което говори не би могъл да го изпълни, но въпреки всичко той откровено мами, лъже хората с едничката цел да постигне някакви резултати. Политическото говорене има и друго измерение. Става въпрос за т. нар. морално или етично измерение. Това е политическото говорене в пленарната зала- независимо дали е на местно ниво или е парламентарната зала. И тук се забелязват не особено интелигентни изказвания. Нещо повече! И на едното място- в общинските съвети, и в парламента понякога се изказват откровени обиди, говорят се нецензурни думи. Да не говорим за лексиката, граматиката на политическия език, която всеки знае, че е под всякаква критика. В нормалните държави дълго време се учат на политическо говорене, на риторика. Имат дипломи за политици или поне за професии, близки до политиката. При нас нещата са по-различни."

На Мартен Калеев му е трудно да каже какво представлява политическото говорене, защото "бих могъл да използвам един нашенски термин- тюрлю гювеч. В някаква степен се оказва, че политическото говорене трябва да създава някакви политики, да подпомага държавността, управлението на държавата, но се получава нещо много забавно. Такива арбитър елегантиарум, както са се казвали някога, аз не виждам сред днешните политици. Това е по-скоро нещо като тийнейджърско ерчене в много случаи, когато някой влезе в някое студио и иска да надприказва някой. Т.е. няма спокоен изказ, няма елегантност, няма дълбочина. За съжаление, поради процесите, които се развиват не само у нас, разбира се, но на много места, на случайни места, които са високо отговорни, попадат случайни хора, хора на връзките и това създава една дистанцираност. Всеки следващ ден трябва да е по-добър за българина от предишния, а това, за съжаление, ние не го виждаме, не го усещаме и как да го вярваме тогава." 

Още за политическото говорене чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00