Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

13
Ивелина Матева, кмет на село Палилула
Снимка: Радио ВИДИН

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от многото села в Българския Северозапад.


И все пак, Палилула си има свой собствен облик и характер. Той се оформя на първо място от интересното му име, за което има няколко легенди. Едната от тях разказва как още по време на турското робство оттук минал бей и на влизане в селото решил да си запали лулата. Но докато успее да я разпали напълно, вече били стигнали края на селото. Беят възкликнал: "Какво малко село - колкото една пали лула!" И така останало и името му- Палилула. Друга интересна версия представя кметският му наместник, Ивелина Матева:


"Името идва от древността. Навремето, в долната част на селото, където сега е изворът, е имало езеро. Тук е бил царският път и когато керваните минавали за Рим или Константинопол, се отбивали да си почиват. Тук те палели лулите си и си почивали ..."


В селото няма магазин, няма постоянен лекар или аптека. Няма дори назначени по някоя от програмите за временна заетост към кметството. И все пак, тук също живеят хора със своите радости и болки:


"Занимавам се с животновъдство- гледам крави и кози. Млякото е на 45 стотинки, а един чувал трици- 9.50 лв. Но кой го интересува това? Вземеш някой лев, дадеш го за животните, каквото остане- за теб и това е. Такъв ми е животът... Засега съм безработна. Трудно е, защото, когато си на временна работа все имаш някакви надежди. Работиш обаче по програмите шест месеца и после няма накъде... Селото е спокойно и хубаво, но няма работа... Живея от 20 години в селото след пенсионирането ми в Монтана. По професия съм учителка. Селото ни е на много хубаво място- гора, река, но е трудно за живеене. Хората са работели повече в селското стопанство и пенсиите им сега са много ниски- около 200- 300 лева. Проблем е също, че нямаме магазин, сол дори нямаме откъде да си купим... Здравна помощ нямаме отникъде. Много ни е трудно, че лекарствата трябва да си купуваме от Монтана.  В Бойчиновци аптеката не работи със Здравната каса..."


Когато преди години дошла тук от Стара Загора, Ивелина Матева надали си е представяла как точно ще протече животът ѝ. Днес тя разчита единствено на себе си за решаването на проблемите:


"Сама си паля печката в кметството, сама чистя и снега отпред, на жп спирката, както и тази на училищния автобус. Когато мине снегоринът, остава сняг и с лопатата разчиствам след него, за да могат да минават колите. На самотноживеещите хора също правя пътеки до дървата и до тоалетните навън..."


Зимите тук са сурови, горските пожари през лятото са чести, а и река Ботуня плаши с наводнения. И за да не възникват нови проблеми, държи хората в селото да са готови за всякакви предизвикателства от природно или друго естество:

"Всяка година, при започването на зимния сезон, разяснявам на всички, че трябва да си купят свещи- поне 4 броя, два пакета ориз, леща, боб, най-малко 5 килограма брашно, хлебна сода и суха мая. Не се знае каква зима ще имаме и затова всяко семейство трябва да има хранителни запаси от първа необходимост поне за 3 дни. Също така им провеждам инструктажи за действие при земетресение, наводнение или химическа атака..."


И за да са готови да посрещнат предизвикателствата, в селото е създадена специална гасаческа група от доброволци:

"В нея участват мъже, жени, баби и дядовци. На всички съм направила тупалки- това са едни гуми с дървени дръжки, като мухоловките, но по-големи. Оставила съм ги на възлови места в селото. При възникването на пожар се обаждаме на телефон 112 и им даваме сведения докъде сме стигнали с гасенето му. Справяме се добре. Имаме график за това кой е с лопата и кой е с тупалка. Събирам ги със сирената или по телефона. След като свърши пожарът, отиваме до магазина, купуваме една каса бира, купуваме салам и месце за скарата, сядаме на центъра на селото до чешмата и така се отблагодарявам за помощта. Тези хора няма да бъдат в доброволния отряд, ако ти нямаш нужното отношение към тях. Всичко е диалог. Трябва да намериш начина да говориш и с възрастния, и с младия..."  


Нашата работа тук не е само административна, а преди всичко- реална полза за хората, допълва кметският наместник. И може би и заради това, в селото все по-често се връщат и млади хора- едни от съседните градове, други чак от София, в къщите на своите предци...

 

Целите интервюта и подробности за живота в Палилула, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00