Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици със собствено звукозаписно студио

5
Снимка: ГПЧЕ Видин


В рубриката "В училище" гостуваме на видинската езикова гимназия "Йордан Радичков", където ученици и учители обединиха усилията си  в името на музиката. Те създадоха звукозаписно студио, което временно се помещава в стаята на бивше хранилище. 

"Звукозаписно студио в училище" - за някои това може и да звучи необичайно, но за тези, за които музиката е част от живота им - това е направо сбъдната мечта. Такива са ученичките от XI- ти клас Михаела и Габи и Александра от IX- ти клас. Студиото не е само за певци. Калоян от X- ти клас не пее, но се интересува от звукообработка, а десетокласникът Християн също се интересува как се случват нещата при звукозаписа:

"Много харесвам рап музиката и искам да знам как се правят тези бийтове и миксове. Имаме вече няколко опита и мисля, че ни се получават нещата."- споделят учениците.

В звукозаписното студио се срещнахме и с учителка, но не по музика, а по биология. Елка Владимирова, която също има интерес към музиката:
"Направили сме няколко групи, като основно изпълняваме R&B музика с няколко момичета. Имаме и рок група, и те са вече  доста популярни в целия град ... Музиката ги зарежда и ги мотивира и към наука. Който пипне музика започва да се нахъсва и към учене."- каза Елка Владимирова.

Огнян е част от рок бандата "Елизабетс роузис" и вижда истинска възможност за реализация в едно ученическо звукозаписно студио:

"От доста време исках да вляза в студио да запиша вокали и да програмирам барабани, да запиша и китарите, за да мога да приложа идеите, които имам в главата си." - казва Огнян.

Всъщност звукозаписното студио в английската гимназия е част от клубовете по интереси, за които Министерството на образованието отпуска средства, а учители и ученици определят по какво да са те, обясни директорът на гимназията Любомир Георгиев:
"На практика с това студио ние осъществяваме една доста голяма мечта на нашите ученици и на нашите таланти в изкуството. Децата остават след часовете и работят, което означава, че им е интересно." - коментира Любомир Георгиев.

Същинският ръководител на клуба е Георги Дечев, който е член на Обществения съвет на училището, по професия е полицай, а с музика се занимава откакто се помни:

"Понеже съм бил на доста концерти на гимназията и знам, че тук има доста таланти, които се нуждаят от подобно студио. Има доста деца, които искат да създават електронна музика и такива, които пък са артисти ще ги записваме в новото студио."- каза Георги Дечев.

Казват, че който има желание намира и начин, така че оставаме в очакване за първото авторско парче, записано в студиото на английската гимназия във Видин. Оттам обещават да не чакаме дълго защото имат желание да се включат във фестивал, който ще се проведе на 17 май, а ние им стискаме палци. 
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30