Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани се оплакват от глутници кучета

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета, които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да оставят децата си да играят на детските площадки. Оказа се, че това не е проблем само във Видин, но и във всички близки населени места. Има ли решение този проблем?



"Човек не трябва да бъде агресивен, когато види глутница от кучета, да застане на място и да изчака те да отминат... Страх ме е, щом има нападнати хора, означава, че са опасни... По нашия квартал има много бездомни кучета, спуснаха се срещу детето, в "Калето" сме... Страх ме е, разбира се, даже съм хапана. Не може в една европейска държава кучетата да са по-важни от хората. Живея до Русенския университет, непрекъснато някой докарва глутници кучета, сега пак има много, не може да се спи... Не са виновни хората, виновно е управлението... Кучета по катерушките, кучета по люлките, навсякъде има само кучета... Нахапаха две жени онзи ден, съседът дошъл от Англия и него го нахапаха, беше много възмутен... Притеснявам се, безпокоя се, защото някои нападат и деца... Виждала съм как кучета нападнаха и убиха едно коте... Преди 2 месеца ме ухапа куче, тук на пазара, бях с ботуши и ми скъса панталона, но това е най-малкото... Понеже живеем в квартал "Панония", там има много кучета, кметът е отговорен за тези бездомни кучета..."



Има проблем с безстопанствените кучета, потвърди д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните:


"Смятам, че имаме проблем с безстопанствените кучета, мога да го кажа като наблюдаващ лекар. В момента се случва това, че приютът не работи в пълен капацитет. Не се работи с интернет страница и с програма за осиновяване на кучетата. Тъй като тези кучета се улавят, кастрират и се връщат в града, но оттук-натам съдбата на тези кучета е неизвестна на никой, а не трябва да е така. Те трябва периодично да се улавят, обезпаразитяват и пак да се пускат. След една година, като изтече действието на ваксината против бяс- отново, и така Общината трябва да се грижи за тях. Най-важното, което е според мен, другите приюти имат договори с немски, английски и други дружества за защита на животните, които взимат наши кучета и ги транспортират за осиновяване в други държави, където нямат нашия проблем с безстопанствените кучета. Имаме информация, че в нормалните държави, като Германия и някои други, когато се осинови от приют куче, се намалява процент от данъците, които се дължат към Общината. Съответно, хората имат стимул да го правят. Смятам, че в действителност имаме проблем, но и смятам, че може да търпи развитие във времето към по-добро."


Потърсихме Общината по проблема, но получихме отговор, че всички специалисти в тази сфера са отпуска. Междувременно наша проверка на сайта на Общината установи, че има Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на Община Видин, която е от.....2008 година. Има ли нова, не става ясно. 

Вчера Правителството прие отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Според отчета, през миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Дали пък община Видин не е една от десетте? 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00