Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седемте престола" - духовното средище без аналог в цяла Европа

Снимка: БНР


Сгушен в прегръдката на Стара планина, в долината на малката река Габровница, край село Еленов дол, община Своге, Софийска област, точно на границата с Врачанска, се намира православният манастир "Света Богородица", по-известен с неофициалното си име: "Седемте престола"

Светата обител се датира като духовно средище от времената на Втората българска държавата. "Седемте престола" няма аналог в Европа, защото събира седем църкви под един покрив, разказва местният игумен архимандрит Антим. На това място са отсядали редица известни българи, намирали муза, обгърнати от живописната гледка и уединението.

"Манастирът "Седемте престола" се нарича така, защото се обединени седем малки църкви под един покрив. Всеки олтар е посветен на някой светец или библейски празник. Централният ни олтар е Рождество Богородично. Следващите са на свети Стефан,  свети Братя Макавеи, на свв. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, Свети Седмочисленици, на Благовещение и на свети Архангел Михаил. Като духовно средище манастирът възниква Х век. Затова свидетелства иконата на Св. Богородица Осеновлашка, която е датирана от това време. До 1733 година манастирът е опожарен и разрушен. След това започва възстановяването му. Последното такова е години след тази година. Манастирът не е прекъсвал да съществува, да бъде населен с монаси. Когато манстирът е бил в диоцеза на Врачанска епархия, тук е служил Софроний Врачански. В новите времена манастирът е претегателен център за редица български личности - поети, писатели, творци изобщо. Природата е прекрасна. Иван Вазов създава точно тук стихотворението "Клепалото бие". Тук твори до 1944 година т.нар Змей Горянин (Светозар Димитров). Той тук умира и тук е погребан".

Обграденият от уникални скални образувания манастир е известен със своята архитектура. Сред най-големите забележителности на духовната обител са полилея „Хоро“, който е от 1819 г. и изцяло изработен от дърворезба, както и чудотворна икона на Осеновлашката Св. Богородица.

"Манастирът няма запазена иконопис, но пък има полилей, направен от дърво. Той е реставриран, може да се види. В централния храм е. Имаме стари книги. Духовно средище сме. Най-ценната ни реликва е иконата на Осеновлашката Св. Богородица, която миналата година реставрирахме. Вашата съгражданка Антонина Стоянова ни помогна. Старата сграда е била жилищна, тя е запазена в автентичния си вид. По-новата сграда е съобразена в този стил, правена е през 1900 година. През 1973-4 е правен основен ремонт на всички сгради. Автентичността на старата си постройка е запазена".


През ХІХ в. в манастира започва по-мащабното строителство, когато са изградени жилищните и стопанските сгради. Храмовият празник на манастира е 8 септември - Рождество на Пресвета Богородица. Разположен е под старопланинския връх Издремец (1492 м) и е заобиколен от вековни гори. Манастирът и местността около него са обявени за природна забележителност и за художествен паметник.Манастирът е постоянно действащ, отворен всеки ден за посетители от 8 до 18 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред младите фенове..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

Ученичка от Враца създаде новото лого на парк "Леденика"

Зорница Каменова е възпитаник на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" със специалност " Графичен дизайн".  Тази година тя завърши 12-ти клас. Нейна е заслугата Развлекателен парк "Леденика" да има ново лого.    Зори споделя, че рисуването е нейна страст и хоби още от детската градина:  "Посещавала съм кръжоци и извънкласни дейност,..

публикувано на 31.05.24 в 15:56

Запрян Костадинов – Гирираджа представя втория си албум "Пробуждането"

Запрян Костадинов - Гирираджа е любител музикант и ценител на качествения звук. Израства с рок музиката от 70, 80 и 90-те години на 20 век. Занимава с музика от 1983 г. като вдъхновение намира в рок и джаз музиката.  През 90-те години участва в няколко различни рок банди. Стиловете са различни – от пънк и ъндърграунд до прогресив рок...

публикувано на 31.05.24 в 13:30

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00