Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

Снимка: Радио Видин


На 6 септември, когато  всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение. 

Село Брусен, община Мездра  ни посреща с движение от млади хора, деца, които играят в детските площадки, с чисти улици и озеленени площи. В сградата на бившето училище се помещава детската градина, в която са записани 27 деца от селото. Това е всъщност най-ценното в Брусен, децата и младите семейства. Те се задържат тук, тъй като намират работа предимно в близкия общински център Мездра и  в Ботевград. В селото се живее спокойно, сигурно и в екологична среда. кметство

430 са постоянно живеещите жители в селото. Голяма част от тях са млади хора, с най-голямо внимание се ползват децата. За това се създават облекчени условия за тяхното отглеждане: има  детска градина, детски  площадки, футболно игрище, редовен транспорт за извозването на учениците до училището в Мездра.

„Работа има в района, само този, който не му се работи за него няма работа. Хората работят предимно в Мездра в завод за кабели, за автомобилостроене, в Ботевград има завод за кабели, имаме наши работници там, покрай селото имаме база за строителни материали, две водни централи, в съседното село има арендатор, там също работят наши механизатори. Имаме цех за билки временна работа лятно време. Общо взето – всички работят.“ - споделя кметът Георги Николов.

Кметът Георги Николов е бил кмет преди демокрацията от 1987 до 1990 година, сега е кмет първи мандат, работата я приема като лично предизвикателство за своите умения да контактува с хората, да ги заразява със своя ентусиазъм и желание за нововъведения.  За своята работа споделя : „Приоритет са ни децата, строим детски площадки, поддържаме футболно игрище, за да има къде да спортуват. Щом чуете името на селото това означава, че всички сме заедно - кметство, читалище, футболен отбор, винаги се движим заедно, помагаме си, защитаваме честта на селото, ходим по разни мероприятия, сравняваме къде се намираме.“

А възможно ли е  да съществува населено място в Северозападна България, където да няма никакви проблеми? Оказва се, че може, ако се смята, че основната задача на кмета е да подобрява благосъстоянието и жизненото ниво на населеното място, за което се грижи.

В едно село винаги има проблеми, моята основна цел е подобряване начина на живот. И каквото можем правим за селото. В момента чакаме европейски проект да се осъществи за близо 1 милион лева с нов водопровод и цялостно преасфалтиране.“

Така живеят хората в село Брусен,-  леко, спокойно,  усещат, че са подкрепяни от местната власт и желаят да живеят не къде да е, а именно тук, в село Брусен. Заедно се подготвят за празника на селото. Празникът се прави винаги под голямото дърво, което дава сянка, уют и енергия на събралите се за веселба хора.Снимка

В село Брусен културният живот не спира, в селото има читалище с певческа група, клуб за народни тенци, библиотека, футболен отбор. Цветанка Костова е ръководител на певческата група "Детелини", тя работи активно с певиците, една от тях е Татяна Николова.  Българските народни песни  зареждат възрастните жени с желание за живот и за работа.

Георги Николов смята, че успява като кмет, защото дава личен пример със своята активност и защото работи за другите.

„През тези четири години най-много ме радва това, че хората станаха по-задружни. Всичко, което го правим го правим с доброволен труд, за изграждане на детските площадки. Това се получава, защото имам усещането, че го правя за хората.“

В селото всичко, което хората заедно са съградили, се пази, не се чупи, не се драска. В селото се грижат и за озеленяването, засадени са 200 дръвчета, от футболния отбор са засадени 80 тополи, направени са три беседки. И най-важното - винаги в засаждането  се включват и децата. Да имат отношение и отговорност към живата природа.деца в Брусен

В селото живеят и роми, повечето от тях са образовани. Приобщават се към обществения и културния живот, думата  "престъпност" не съществува.

Да чуем мненията на хората, които живеят в село Брусен: 

„Тук се живее спокойно, имаме малки деца. Имаме млади хора, но за тях няма реализация. Учудващо е ,че не напускат, може би защото корените им са тук. …На 22 години съм, имам малко дете и ще го дам на градината. Живее се тук добре. Добри са условията за децата, близо сме до града. Харесва ни, всеки ден идваме тук от Мездра, имаме си къща. За работа пътуваме, повечето хора от селото работят в Ботевград.“

Така видяхме село Брусен - заедно за развитието на населеното място, заедно в подкрепа за по-добър живот, заедно  в трудностите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49