Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай проявява интерес към българския мед, а в Италия пазят старо българско жито

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

2
Снимка: Радио ВИДИН


Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще оцелее, убеден е агрономът Иван Попов:

"Есента е сушава, земеделските стопани подготвят, засяват, и са в надежда за дъжд, който да уважи труда им и да тръгнат есенниците. Ако засеят, но няма дъжд, зрънцето стои и чака благоприятни условия, за да се развие- така беше и миналата година... Сега и сортовете са сухоустойчиви, което не е много добре за здравето ни..." 

Устойчиво е житното зърно и ще оцелее при всякакви условия, смята Иван Попов- така, както на италианска земя е оцеляло през вековете старо българско жито. При едно от посещенията си там, агрономът, който е застъпник на чистата храна, се сдобива със семена и ги засява в градината си:

"Запазена още от времето на Алцек... Впоследствие е регистрирана с търговското наименование камут. На практика това е стара пшеница, за която италианците казват: Нашата стара пшеница, донесена от Алцек и протобългарите...Имам щастието да имам малко семена, преди години стигнах до декар и половина и нямаше с какво да я прибера. Това е "triticum tturgidum", подвид корасан, нашата е durum /твърда пшеница/. Въпреки че има повишено съдържание на глутен, е доказано, че не е от вредния... Италианците я наричат "sarsgolla", според тях името идва от старобългарски и означава "жълто зърно"... Може и да има нещо вярно, защото при нас има Саръгьол... Всъщност, неприятното от гледна точка на съвременното земеделие е, че тази пшеница има висок хабитус- стъблата стигат до 1,80 метра височина и поляга, но когато е на по-слаба почва- става по-ниска. Каквото и да е, отвреме навреме трябва да даваме възможност на нашия организъм да приема истинска храна и да се грижим повече за здравето си..." 

Трябва да се грижим и за трайните насаждения, за да можем да се радваме дълги години на плодовете им. 

"Дръвчетата се варосват, сега е време за зимното пръскане с карбамид преди да са опадали листата- най-вече круша и ябълка, но не пречи и на другите овошки, заради струпясването. След като опадат листата, е пръскането с мед съдържащи препарати, препоръчвам и пръскане със зелен камък и вар- така се спира развитието на някои групи гъбни заболявания- като черното гниене. Сега не е желателно да се реже, нека се изчака да окапят листата- тогава вече дървото е в покой. Ако се прави резитба, след нея е добре да се направи и зимното пръскане- така се дезинфекцират "раните" по клоните. На мястото на отрезите е добре да се направи "запечатване"-най-добре с овощарска замазка..."
Още от съветите на Иван Попов чуйте в звуковия файл. 

В "Земята, която ни храни" подхващаме и пчеларската тема. Китай проявява интерес към българския пчелен мед- това е новината от началото на септември. Тогава от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че страната ни и Китай са подписали Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от нашата за азиатската страна. Ще може ли страната ни да отговори на изискванията и добра ли е новината за пчеларите? 

Петя Иванова е от оряховското село Остров и е председател на Националното сдружение на жените-пчелари. Според нея, това би могло да даде възможност на производителите да покрият част от загубите си- заради проблемите в сектора:

"Страната ни има потенциал да отговори на изискванията на Китай за изкупуване на български пчелен мед, който е качествен. Това би могло да даде възможност на производителите да покрият част от загубите си, защото тази година цената на меда е изключително ниска...След като ни отровиха пчелите пролетта, това което изкарахме като продукция, се оказа, че не можем да го продадем на цената, на която заслужава" - коментира Петя Иванова. 

Между 3,80 и 4 лева е изкупната цена на меда у нас. Ниска е цената и на биологичния, който се изкупува за 4,50. Дори и ниска цена, пчеларите са принудени да продават. За да се справят, донякъде ще помогне държавната помощ де минимис, каза още Петя Иванова и допълва: 

"Каквото и да става, ние продължаваме, инициативни сме, упорити сме, възстановяваме загубените семейства, няма как. Основно при нас е любовта към пчелите и грижата за тях- защото са много необходими..." 

С любов говори за пчелите Петя Иванова. Тя е от оряховското село Остров, заедно със семейството си, се грижат за около 700 пчелни семейства, които са разположени в 6 пчелина в региона. Петя е председател на Националното сдружение на жените-пчелари и от години се бори да има регистър на пчелините, както и за това - да има олекотен пчеларски инвентар. Има ли вече видим резултат- това ще чуем в някое от следващите предавания.
 
В кои страни се пласира българският мед, достатъчно ли са жените в сектора и кои са основните им трудности- чуйте в звиковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30