Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларството- (тъжната) поезия на селското стопанство

Снимка: Петър Младенов


Един след друг се трупат проблемите при пчеларите. Заради един от тях- нерегламентираните пръскания, преди седмица пчелари от Варна излязоха на протест в София. Протестът не намери широк отзвук, но това не значи, че проблемът е локален. Единен ли е секторът, кои са причините за недоволства сред гилдията, само пчеларите ли засягат пчеларските проблеми- тези въпроси коментираме с председателя на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев"- Петър Младенов:

"Пчеларските проблеми се превърнаха и в екологични и това вече накланя везните към един малко по-прагматичен начин на мислене. Основният проблем е, че липсва последващ контрол... Винаги сме готови да протестираме, защото винаги има за какво, но е добре и да се предлагат решения... Много са проблемите, но очаквам поетапно тяхното решаване, още повече, че сме засегнати не само ние като община, като държава, като континент... Всичко обаче е безпредметно, когато липсва последващ контрол... Когато се даде възможност да се спекулира с каквото и да е, то се прави. Въпросът е да не се създават ситуации, които да провокират това. Защото наредби имаме, но те не се спазват  и това трябва да е ясно. Не се спазват, защото яма контрол- тук е омагьосания кръг...."

Проблем в сектора са и ниските изкупни цени, за които става дума всяка есен. Тази година от гилдията сигнализираха, че пазар на меда просто няма.

"Има и обстоятелства, които утежняват ситуацията. Може би, макар и в малка част и ние пчеларите да сме виновни...Не само, че цената е ниска, но реално няма пазар дори и на най-ниските цени. Мога да споделя това, което се коментира на всеослушание- тези хора, които имат възможност да изкупуват и изнасят пчелен мед в чужбина, имат значителна вина за компрометирането на българския пчелен мед откъм качество и това в значителна степен обяснява ситуацията на пазара... Може да се отвори темата и с вноса на украински, китайски, аржентински мед, които са с проблемно  качество и на скандално ниски цени. Цените не са съпоставими и с цените на меда в съседна Сърбия. Това няма обяснение." 

Пчеларят смята, че другият проблем - нерегламентираните пръскания, не може да бъде стопиран, заради липсата на контрол. Това обаче е на път частично да бъде поправено, тъй като наскоро на заседание на Консултативния съвет по пчеларство е взето решение служители на Агенцията по храните да дават денонощни дежурства и в празнични, и в почивни дни, за да са на разположение при подаването на сигнали. Това, обаче би било безпредметно, ако я няма пчеларската активност. И тук влизаме в омагьосания кръг, защото активността е в зависимост от това дали пчеларят е легитимен и регистриран. Защото на фона на всички, които се занимават с пчеларство, много малък е процентът на регистрираните пчелари, които могат да имат претенции за каквото и да било... 

Увеличаването на разходите за отглеждане на пчелните семейства на фона на плануваното вдигане на осигурителния пазар ще изкара много хора в сивия сектор, смята Петър Младенов. Според него държава- пчелари и потребители трябва да гледат в една посока. Как топлата есен се отразява на пчелите? 

"На този етап нещата са добре, но е всеизвестно, че пчелите в късна есен и през зимата не обичат толкова много трайните затопляния, не обичат и влагата. Но пък пчелите са много адаптивни и започват да привикват с динамичните промени в природо-климатичните обстоятелства. Тук пък е нашият майсторлък да управляваме тези техни навици, за да ги доведем до успешно иззимуване и да можем да разчитаме на добра година. Към момента нещата са под контрол. Пчеларството винаги е било поезията на селското стопанство, а ние винаги ще си останем пристрастни! Важното е да се търси решение на всеки проблем." 

В звуковия файл чуйте още: Проблем ли е за почвите монокултурното земеделие- темата коментира агрономът Иван Попов; 
Има ли романтика в живота на село- мнението на Найден Христов от монтанскто село Благово- позитивен човек, който е разбрал, че животът е щафета, а от корените си не можем да избягаме... 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50