Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем да сменим личния лекар и онлайн



До 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ такъв. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя и здравноосигурителна книжка, разясни Михаела Михайлова, младши експерт в Здравна каса-Монтана.

"Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът може да бъде намерен на интернет страницата на Касата или от новия личен лекар. При смяната не е необходимо сегашния лекар да бъде известен. Съществува и опция за интернет смяна, но най-удачният вариант е да се отиде при новия личен лекар. Той ще пусне бланката, ще я попълни, а пациентът просто се подписва. Ако лицето веднага иска да използва услугите на новото джипи, то трябва да донесе в Касата бланката. Ние веднага ще го впишем".

В определени случаи можем да сменим и личния си лекар извън установените срокове на месеците юни и декември.

"От Област Монтана човек може да отиде в Област Видин. Може да се прехвърлите. Процедурата е същата - попълва се регистрационната форма. За да сменим личния си лекар в някой друг месец, трябва човек да отиде в Касата и да напише заявление до Директора. Това се случва когато се смени настоящ адрес, например".

Като здравноосигурено лице, независимо дали сме с прекъснати здравноосигурителни права, можем да получим електронен достъп до здравното си досие, което съдържа информация за медицинските услуги, които сме ползвали и които са били заплатени от Касата, както и информация за това кой е личният ни лекар. Можем да сменим джипито и онлайн, като процедурата е безплатна, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса-Видин Десислава Петрова:

"Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис. Онлайн изборът на лекар се случва през споменатите месеци юни и декември. Когато реализираме процедурата, лицето трябва да влезе в страницата на Касата, в "Услуги за граждани", а след това и в "Преглед на досие", а там избираме вход със сертификат - т.е електронен подпис. Ще ни се покаже здравното ни досие, а в меню "Избор на личен лекар" осъществяваме нашето желание. Към днешна дата услугата е актуална. Уточняваме, че е удобна. Не изисква посещение при лекаря. Съветваме здравноосигурените лица е да осъществят контакт с лекаря, защото ще е от полза. На сайта на Касата координатите на лекарите са налични в секция "Договорени дейности". Съдействие могат хората да получат и от Касата".

Пълният списък на личните лекари в област Видин е достъпен на сайта на Здравната каса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54