Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Велков: Удовлетвореност от добре свършената работа- това е най-голямата ни награда

Професията на ветеринаря- не съвсем атрактивна, но с бъдеще

Снимка: Радио ВИДИН


Каква бе годината за ветеринарите от региона и кое бе най-голямото предизвикателство пред тях? Адекватни ли бяха мерките за неразпространение на вируса на Африканска чума по свинете и като граничен регион продължава ли изпълнението им? Има ли африканска чума и в Сърбия, кои са другите екзотични болести и кои са основните проблеми  пред ветеринарните лекари? Събеседник по темата е д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин. 

На 14 декември бе отбелязан професионалния празник на ветеринарномедицинските специалисти. Чества се Годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция, приет през 1897 година, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Днес Агенцията по безопасност на храните е институцията, която следи за това- здравето на животните да е добро, за да сме здрави и ние. Годината не беше лека, а ветеринарите в цялата страна бяха изправени пред едно огромно предизвикателство, с което трябваше да се справят, каза д-р Валери Велков. 

"Като цяло годината за нас беше напрегната и тежка, но смятам, че ще приключим с едно достойнство за добре свършена работа по отношение на най-голямото предизвикателство от тази година- Африканската чума по свинете. Изправи ни пред нова ситуация, защото това заболяване за пръв път се появява при нас и трябваше да се опитаме възможно най-бързо да се справим и да се опитаме да спрем неговото разпространение. Мисля, че имаме добри резултати от първата ни битка с това заболяване..."

Взети са всички необходими мерки за стопиране на заразата, една от тях бе в 20-километровата зона около промишлените свинеферми да бъдат доброволно заклани домашните животни. В началото на есента, обаче, бяха установени случаи на отглеждане на прасета, в нарушение на забраната- тогава се прибягна и до наказателни мерки:

"За съжаление на места се натъкнахме на изключително ниска ветеринарна култура и хора, скарани с най-елементарните мерки за биосигурност и задълженията, които те имат като собственици на животни... Въпреки мерките, според мен имаше и некоректно укриване на свине в заден двор... Някои спазиха указанията и заклаха прасетата си, 1060 души са обезщетени с по 300 лева, но някои не го направиха..." 

Десетки са доброволно закланите животни от личното стопанство, близо 4000 са умъртвени в промишлената свинеферми в Новоселци. 55 акта са издадени за нерегламентирано отглеждане на свине в заден двор, със съдействието на полицията са умъртвени допълнително над 100 незаконно отглеждани прасета- за тях собствениците няма да получат обезщетения, напротив, наложена им е глоба, впоследствие на някои е издаден и втори акт. Има случаи, в които стопаните не допускат проверяващите ветеринари  в домовете си. Все още има и такива, които се оправдават, че не са разбрали, че трябва да умъртвят прасетата си: 

"Такава мащабна информационна кампания не е провеждана до сега. Раздали сме над 4000 брошури, на стопаните са раздадени листовки с мерките за биосигурност, имаше клип... Всеки трябва да се опита да прояви малко повече отговорност и решенията, които се взимат на по-високо ниво- да се изпълняват, за да можем да се справим с това предизвикателство..." 

Макар и малко на брой, ветеринарите са се справили. 13 са държавните лекари в агенцията, които според д-р Велков са крайно недостатъчно. Трима души отговарят за по две общини, а това според ветеринаря, не е редно. Частнопрактикуващите лекари, с които е сключен  договор, са 21 души, но няколко от тях не са от Видин и обслужват конкретни ферми. Реално договор за извършване на дейностите по Държавната профилактична програма с ветеринарната служба имат 17 души. Липсата на кадри и на интерес към професията си имат своето обяснение, убеден е д-р Велков:

"В последните години, във връзка с намаляване на населението, на броя животни на територията на областта, не сме атрактивна дестинация за младите лекари. Въпреки това, с наличните бройки, не е малко това, което успяхме да постигнем... Не на последното място е и ниското заплащане при нас- стартовата заплата е около 750 лева, но синдикалната организация се бори за поне 1100 лева, които да привлекат младите... Иначе професията е с бъдеще, разнообразна е, удовлетворени сме от това, че можем бързо да поставим диагнозата... Всичко опира до уважението и доверието към лекарите..."

Удовлетвореност от добре свършената работа- това е най-голямата награда на ветеринарите, казва д-р Валери Велков. Те са хората, които работят за здравето на животните, от което в голяма степен зависи нашата храна, а не рядко и нашето здраве. 
Каква е характеристиката на региона откъм животновъдство и ще станат ли по-дисциплинирани стопаните с промените в нормативната уредба- за това ще стане дума в някое от следващите ни предавания. 
В звуковия файл чуйте още: Има ли Африканска чума в Сърбия? Прилагат ли се още предпазните мерки на граничните пунктове? Има ли и други "екзотични" болести, които могат да застрашат животните ни? 
Непримирим към несправедливостите и упадъка в земеделието е Йордан Малджански - агроексперт от Враца. Според него, земеделието е било основен поминък у нас дълги години и е помагало на страната ни да се справя и при най-големите кризи, а сега страната ни буксува, а земеделието у нас затъва. 
"Това е така, защото липсва експертност на всички нива...Животните в региона намаляват поголовно, а всеки ден изчезва по една малка семейна овцеферма. Стопаните са в безизходица и продават животните"- казва Малджански. 
Според него с фермерско земеделие въпросите няма да се решат, решението е във връщането на стария аграрен модел при животновъдството. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00