Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 екипа във Видинско работят за задържане на децата в образователната система

21 екипа- учители и социални работници в област Видин работят за задържане на деца и ученици в училище. Тази година активно ще се работи за задържането на деца на възраст от 5 до 7 години- деца, които не са попаднали в образователната система. Това стана ясно по време среща, на която бе обсъдено изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. 

Не е тайна, че в българската образователна система съществува проблем, а той е, че деца преждевременно напускат образователната система. Оказва се, че преодоляването на този проблем изисква интегрирана политика и използване на различни инструменти.

В тази връзка  се предвижда в допълнение на екипите за обхват към всяка детска градина или училище да се създадат и постоянно действащи звена – екипи за превенция. Важен момент от работата на тези екипи ще бъде и всекидневното взаимодействие с родителите за мотивирането им да осигуряват трайното присъствие на детето или ученика в детската градина или училището.

Как се изпълнява Механизма, разяснява началникът на РУО  - Видин Веселка Асенова:


"На територията на област Видин имаме 21 екипа, които изключително активно работят, всекидневна е тяхната работа... Всяко дете е обходено и е установена причината за неговото отсъствие.... Връзката ни с институциите е много добра, много бързо се работи в тази система. .. Това е изключително важно, за да успеем да задържим децата в училище. Приоритет ще е тази година обхватът и задържането на 5,6,7 - годишните. ..."
 

Как в общините на територията на област Видин се справят със задържането на децата в детските градини.


"В повечето общини обхватът и задържането не е проблем, децата са издирени и учителите се стараят ежедневно те да бъдат в училище ... Познават децата си и знаят статута на отделните деца. Друг е проблемът, че статутът на някои деца показва, че са в чужбина, всички директори трябва да проверят чрез полицията дали към момента наистина са в чужбина, да обновят статуса им в системата... Системата наистина много добре работи. Благодаря за отзивчивостта на кметовете, те ни съдействат в тази насока. За да се случва този механизъм, е благодарение на съвместната работа на всички институции..."


Целта на  Механизма е деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст да бъдат обхванати от ранна детска възраст, за да могат да се социализират и да се подготвят за училище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00