Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За каузите на хората с добри сърца

Снимка: Радио ВИДИН

В първия ден от Светлата седмица ви срещаме с хора от Северозапада, които отделят време и средства, за да помагат.

Във видинското село Владиченци ще бъде изграден нов православен храм по инициатива на университетския проект към фонд "Научни изследвания". За събирането на средствата инициаторите разчитат на дарения. Необходими са около 35 хиляди лева. Благодарност към дарителите до момента изказа д-р Ивелина Николова - богослов, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски":

Снимка:Христина Кирилова"Искам да изразя голямата си благодарност към дарителите. Да отправя благодарност към Дирекция "Вероизповедания"... Община Димово много ни съдейства, Видинска Света митрополия, самата фирма, с която започваме строежа. Имаме също едно дарение, което ще бъде за облицовката на нашия параклис."

Има готовност в началото на май да започне строежът. Кампанията продължава. Средства се събират през платформата HelpKarma и по дарителска сметка:

"Имаме и дарителска сметка към храма. Средствата са прозрачни, напълно легални. Аз се надявам, че когато сме повече, единни в това намерение, Бог ще благослови делото ни и знаем, че върнатите средства обратно ще бъдат дадени тогава, когато са подарени от сърце."

Снимка:Личен архивМартина Емилова е родена на 13 септември миналата година. Страда от чернодробна недостатъчност. В Турция бяха направени две операции, които да предотвратят чернодробната трансплантация. За съжаление, очаквания резултат не е на лице и тази тежка интервенция ще трябва да бъде направена, за да живее Мартина. Теодора Генова е инициатор на кампанията за събиране на средства за лечението на Мартина:

"Нашата прекрасна Мартина навърши 7 месеца. На нея ѝ се налага още от самото раждане да се бори за живота. В момента ние събираме сумата от около 250 хиляди евро, която ще бъде необходима за извършването на трансплантация на черен дроб, тъй като първата интервенция, която се направи в Турция за изграждането на жлъчни канали не бе достатъчна за овладяване на състоянието ѝ."


Към момента все още няма официална оферта от Германия, където се надяват родителите да бъде извършена трансплантацията, тъй като кризисната ситуация в цял свят забавя каквито и да било интервенции.

"Към момента са събрани половината средства. Използваме HelpKarma, използваме и дарителска банкова сметка, има и кутии на територията на Берковица и Монтана."

Снимка:ФейсбукСтоян Петров е кмет на село Зверино в община Мездра. Дарява над 350 маски на местните хора. Последните дни заедно с приятели боядисват бордюрите на главната улица. Боята е дарена.

"За маските инициативата е лично моя. В един момент хората масово търсеха маски. Имаме социален работник и тя ги раздаде. Този жест ми донесе позитивни работи", сподели Стоян Петров.

За ушиването на маските помагат майката и бабата на кмета. Преди Великден започнаха да боядисват бордюрите:

"Боята ни е дарена от собственика на басейна. Дотук са 100 килограма и още 100 килограма ще купи. Бяла и червена е. Ще стигне за главната улица, тя е около 2 километра и 800 метра."

Снимка: ФейсбукГражданското движение "Северозапазване" от град Кула се присъедини към кампанията на "Видински фонд читалища"за дарение на лаптопи и таблети на деца, които имат нужда от тях, за да могат да учат онлайн.

"Има много деца, които учат онлайн, а нямат нужните устройства. Решихме да подкрепим тази идея и се включихме с набиране на въпросните устройства. След стартиране на кампанията започнаха да се обаждат дарители от община Кула", разказа за кампанията Наско Цанов от "Северозапазване".

Хората в малките общини се познават и всеки може да разбере за дете, което има нужда от таблет или подходящ телефон, които да използва, за да учи:

"Така ще сформираме дори малко по- голям списък и ще помогнем на крайно нуждаещите се деца."

Още за кампаниите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00