Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се върнат ли учениците в класните стаи?

Снимка: Радио ВИДИН




"Към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите на учениците в седми клас и на матурите. Не става въпрос за масово връщане на ученици в клас". С тези думи председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски тази сутрин отговори на журналистичекски въпрос за евентуалното връщане на част от учениците в училище. 

Подобна идея бе лансирана по отношение на учениците в 7 и 12 клас. В отговор родители се обявиха против и започнаха онлайн петиция за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година. Със същата позиция излезе и Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". В очакване на окончателно решение по въпроса, събрахме гледните точки на учители, родители и ученици от Северозапада.

Директорът на основно училище "Иван Вазов" Видин Пролетка Цветкова е категорична, че седмокласниците трябва да завършат онлайн учебната година. Освен това приемът им в гимназиалния етап би могъл да стане и без външно оценяване, смята тя.

"Не съм убедена, че децата могат да спазват социална дистанция. В нашето училище дистанционното обучение върви нормално, децата имат добра подготовка. Ако има Външно оценяване, може да се появят по 6-7 деца в стая. Макар че така натоварването за учителите ще е по-голямо".

Учениците трябва да се върнат в клас само за националното външно оценяване, коментира от своя страна председателят на училищното настоятелство Бойко Бързийски.

"Трябва учениците да се върнат в училище, за да положат изпитите. Здравето е най-важно, затова учебните занятия трябва да се възобноват тогава, когато обстановката отмине".

Категорично против връщането в клас е седмокласникът Дончо Тодоров от ОУ "Иван Вазов" в Берковица.

"Аз си уча всеки ден - дали в клас, дали вкъщи. Липсва ми училището, но не е редно да се връщаме. Звучи като самоубийствена мисия".

В гимназиите също смятат за притеснително връщането на зрелостниците дни преди завършването им. Директорът на професионалната гимназия по туризъм и лидер "Михалаки Георгиев" и лидер на Синдиката на българските учители във Видин Евлогия Манджукова коментира. 

"Видин по-лесно ще се справи, защото в нашите училища няма толкова много ученици. От друга страна, за големите градове ще е сложно. Не е невъзможно да се създаде организация и учениците да се върнат за часовете по изпитните предмети, но родителите имат своето право да се притесняват. Не можем да знаем и гарантираме какви са били контактите на големите ученици, когато не са били тук. Едно е контролът в училище, но извън пределите на училище не можем да го осъществяваме. Аз съм на мнение, че е хубаво да се върнат в училище за десетина дни. Ще получат помощ по предметите, ще насърчим интереса им. Напълно възможно е родители да откажат да пуснат детето си".

Връщането в клас дори за седмица ще е изключително полезно преди матурите, смята Анна-Мария Арсенова от 12 клас на Природо-математическата гимназия в Монтана. 

"Вече два месеца прекарахме в онлайн обучение. Трябва да се върнем в класните стаи. Реалната среда е друга - пред теб е учител. Възприятието е друго. Обратната връзка е по-полезна".

От своя страна Министерството на образованието обяви, че започва срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение за завършването на учебната година и изпитите. От ведомството обясниха, че са необходими около две седмици и в зависимост от епидемиологичната обстановка ще бъдат обявени конкретни дати за изпитите и приключване на годината. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40