Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен от Неговановци за героизма на българите при Драва


"Много е тежко да си сирак от война"  – така завършва своя разказ  Борислав Николов от село Неговановци, чийто баща Станислав Николов Димитров е бил убит при форсирането на река Драва в Унгария на 12 март 1945 г. , един месец преди да се роди синът му. Съпругата Крачуна Станева остава вярна на паметта му до края на живота си, а дядото се опитва да подкрепя своя внук и да му даде това, което не е успял да даде на сина си поради финансови причини – образование.

 

Биографията на Станислав Димитров е биография на цяло поколение млади българи, попаднали в пожара на Втората световна война. Едни от тях оставят костите си по пътя от Югославия до Виена, други се завръщат, за да разказват как са загинали приятелите им и всяка нощ да преживяват отново ужасите на войната. „За смъртта на баща ми са ми разказвали неговите наборници от Неговановци Кирил Лефтеров и Аристотел Младенов“ – казва Борислав Николов.


За първи път  Борислав Николов посещава лобното място на своя баща през 1977 година. Знае само, че първоначално баща му е положен в обща братска могила на брега на Драва. С уважение говори за хората, изградили най-голямото българско гробище в Унгария. До всяка надгробна плоча има посадени четири рози, колкото са имената върху нея. А вдясно от паметника на жена с гълъб в ръце, открива и името на своя родител.


Село Неговановци е дало най-много жертви във Втората световна война от селищата на Новоселска община. Единадесет имена стоят върху военните паметници в двора на църквата, а под тях, по тукашния обичай, са закопани дрехи на убитите. Още трима са останали в неизвестност. И с малка надежда у близките им, че някога ще се върнат. Седем човека от най-малкото село Ясен загиват. Но все още е жив 98-годишният дядо Иван. Войната прекъсва живота и на трима винаровчани. А Ново село изпраща 137 свои мъже да защитават честта на Родината, петима от тях не се завръщат.


Заради ситуацията днес 75-годишнината от победата над хитлерофашизма няма да се отбележи с пищни паради и гръмки слова. Но всеки, който носи болката или спомена от разказите за дедите си, може да положи стръкче цвете пред паметниците на България. Защото те се биха и умряха за нея и за нашето ново европейско бъдеще.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00