Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар "отброява" добрите дела в дните на извънредното положение

Снимка: Народно читалище "Съзнание-1927" Долни Вадин


Добрите дела в дните на кризата, породена от новия коронавирус, намериха място в "Календар на доброто". В инициативата са включени хора и граждански организации, чиято мисия е да помагат. Досега са записани 115 истории, към които ще бъдат добавени и други, обясни Мила Станчева от "Форум Гражданско участие":

"Календарът на доброто е един дневник или архив на всичко онова, което сдружения, читалища и други организации в най-различни сфери са направили от началото на извънредното положение досега. Става дума за помощ към възрастни или хора с определени заболявания, към ученици и малки местни общности, хора в неравностойно положение и много други групи, които са в особена нужда. И това са организации, които не само не са спрели да работят във времето на криза, а напротив - хвърлят се още по-сърцато в услуга на тези хора и работят още по-усилено за тях в тези наистина предизвикателни и специфични условия, в които сме в момента. Нашата основна цел е да покажем на възможно най-много хора за тези организации, да могат те да видят работата им, да се запознаят с тях, защото всички ние знаем поне по една гражданска организация, но често не си даваме сметка колко близо до нас е и колко неща върши."

Една от историите в Календара на доброто е тази за дейността на Народно читалище "Съзнание" в оряховското село Долни Вадин. Секретарят на културното средище Анелия Спасова разказа за нея:

"Първите няколко седмици, докато нещата влязат в някакъв ритъм, както знаете, помагахме на възрастни хора при пазаруване. След това ориентирахме изцяло дейността на читалището в онлайн среда. Стартирахме онлайн читалище Долни Вадин, направихме онлайн маратон на четенето, сега продължаваме с онлайн клипчета, филмчета. Стартирахме и "Село назаем на един клик разстояние", като пускаме клипчета на доброволци от предните издания...Сега хората може би имат най-голяма нужда от говорене. Те искат да говорят, искат да започнат да се срещат, да се виждат. За момента обаче ние като читалище все още не можем да ги съберем на едно място, тъй като все още за нас не се отнасят разхлабващите мерки. Очакваме до дни Министерството на културата да излезе с насоки как да действаме. Ние никога не сме губили дух и никога не сме били отчаяни. Сигурни сме, били сме сигурни и сме сигурни, че ще можем при всяка една ситуация да се справим."


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30