Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в Хърлец след извънредното положение



Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на Балканите атомна електроцентрала - Първа атомна.  Това обстоятелство е преимущество за местните хора да имат работа, по-добър и сигурен живот и благоустроено село.  2 180 жители живеят по ЕСГРАОН в село Хърлец, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. 

Промени ли се животът по време на пандемия и какво се  случва в Хърлец през месеците на извънредно положение? Казваме "Добро утро" на кмета Огнемир Симов:

"В малките населени места е по-спокойно, хората са по-отговорни... Усети се самоизолацията, спря движението, но хората са отговорни, трудности не сме срещали. Тези, които идваха от чужбина, са под карантина, в момента са 10-12 човека. Има постоянни проверки...
 

На територията на село Хърлец работят два социални дома - Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за настаняване от семеен тип. В тях се спазват стриктно всички изисквания и мерки, наложени поради КОВИД 19.

 "Още от първия ден Дневният център преустанови работа с потребителите, тъй като това са хора в най-рисковата група. Служителите на Дневния център бързо се преструктурираха и помогнаха с ушиването на голям брой маски. В Центъра за настаняване от семеен тип преди десетина дни се откри положителна проба на санитарка от Дома. След това бяха взети проби на всички потребители и за щастие пробите са отрицателни, но те се самоизолираха, персоналът остана на място, ограниченията бяха много стриктни. ..."


В село Хърлец не съществуват  проблеми със самотно живеещи възрастни хора, затова не предоставят социалната услуга "Топъл обяд". Селото се благоустроянва постоянно. С 1 млн 400 хил лв е извършен цялостен ремонт на улица "Георги Димитров", ремонтиран е и път, който води към древната крепост "Аугуста". Друг голям проект е подмяната на ВиК мрежата, стойността на проекта е над 5 млн лв.

Малкият  бизнес се опитва да се справи сам и да се изправи на крака след месеците на застой и затваряне на заведенията.

 Важна културна институция в селото е читалището, което  продължава да работи онлайн. В момента читалищните дейци подготвят любителско филмче, посветено на предстоящия празник  24 май- казва председателят на читалище "Н. Й. Вапцаров" Таня Младенова:

"В момента обработваме филма за 24 май, после ще го пуснем във фейсбук. Репетициите сме прекратили. В момента правим график за работа през лятната ваканция...Ще работим през лятото, до 10 деца в групи, ще танцуваме народни танци, ще четем книжки, танцуващите ще бъдат от 7 до 18 години...Библиотеката също работи, спазвайки всички санитарно-хигиенни изисквания. Научихме се на по-голяма търпимост и наистина се позамислихме как да правим по-различни неща..."

В село Хърлец има училище- ОУ„Васил Априлов“.  Посещават го  65 деца, които в момента продължават да учат дистанционно. Поради извънредната ситуация  24 май  ще се отпразнува онлайн, и това навява тъжни мисли - казва директорът Стефан Стефанов:

"Тъжен е за мен този 24 май, защото я няма онази радостна глъч на нашите ученици, които придават лъчезарност на празника, които дават оная топлина, оная надежда, все пак те са бъдещето на България....Дистанционната форма на обучение е добре и не е добре... Днес отправям благопожелания към добронамерения, доброплодния, взискалтелния, старателния труд на българския учител.."
 
Училището вече е украсено за празника, въпреки че децата ги няма, а на самия ден  на 24 май кметът Огнемир Симов ще раздаде грамоти на всички преподаватели в учебните заведения.
 
Любомир Димчев е пенсионер, дълги години е бил председател на Пенсионерския клуб в селото. Разказва 
как вижда живота в Хърлец през призмата на КОВИД 19:

" Трудно беше, два месеца да не излизаш да не се събираш, но все пак хората спазваха всичко, с маски, разстоянието, пазаруването, свикнахме така, но сега нещата отшумяват.....Тежко е и за дечицата, ученици са, учат онлайн, това за първи път се случва, но хората бяха дисциплинирани.."


Димитър Георгиев е на 77 години, живял е много, видял е много. За него най-важното по време на извънредната ситуация е, че хората в село Хърлец са останали спокойни и дисциплинирани.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50