Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и големите танцови ансамбли с тези условия? 

Джейлян Демирев е хореограф, наскоро изпрати открито писмо до министъра на културата: 

"Писмото го написах, защото се възмутих от това, че другите танци могат да репетират, а народните- не. Силно уважавам другите колеги, но накъде без българския народен танц... На протеста, който организирахме с колеги, постигнахме договорка, и това, че можем да репетираме вече е факт. Спазваме всички предписани мерки да бъдем под 20 човека и да спазваме разстояние... Трудно ще бъде, но си е едно завръщане... След всичко, което се случи, хората идват да играят, за да се разтоварят... Много зали затвориха, защото частните школи нямаха как да плащат наем за тях. Държавата трябва да помисли за това..."- коментира Джейлян Демирев, който е  ръководител на клуб "Северняците" - Плевен и бивш главен художествен ръководител и хореограф  на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" - Плевен.

Съгласно заповедта на министъра, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия /театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други/, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите /читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други/ според квадратурата на помещението, при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.


Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" във Видин възобнови своята работа при спазване на всички мерки. Дори по време на извънредното положение ръководителят на ансамбъла Деян Славчев е разработил два нови танца, при които няма докосване с ръце между участниците.

"Нагласяме се според ситуацията. Работим според заповедта. Всичко се дезинфекцира...Танцьорите репетират отделно мъже и отделно жени, при спазване на разстояние. Музикантите и певиците са отделно... Никакво докосване за ръцете няма, но ако се наложи, ще използваме въженца или кърпички... По времето, когато не работехме, аз разработих два нови танца, в които няма контакт между танцьорите. Сега ги репетираме... Всички от ансамбъла се върнаха с огромно желание за работа. Истински професионалисти са... В почивките не излизат заедно. Пускам ги на групи... Трудно е, но ще се справим... С нетърпение чакаме да дойде време за концерти. Липсва ни публиката..."- казва Деян Славчев.

"Спазваме всички предписания. Такава е ситуацията...Трябва да се прави разлика от танц и хоро. Ние играем танци и няма много хващане за ръцете...", коментира една от опитните танцьорки в ансамбъла Милена Борисова.

Ерик Петров е ръководител на Фолклорна студия "Северняци" и вече събира в залата танцьори за репетиция:

"Започнахме да репетираме. Дезинфекцира се всичко... Ще се справим... Влизаме в ремонтирана зала. По време на извънредното положение я ремонтирахме...", каза Ерик Петров.

Самодейците по читалищата също се завърнаха в залите.

"С хората от временната заетост дезинфекцирахме напълно залата, в която репетираме. Отделно репетират двата ни състава "Лудо младо" и "Шеулени"...Купили сме ленти, за да не се хващат за ръце, когато се наложи... Дано всичко отмине бързо и отново да се хванем за ръце"- казва секретарят на читалище "Развитие" в Антимово, Цеца Христова.


Танцовият състав "Игривите опинки" към читалището в село Аспарухово в община Медковец е с по- малко танцьори, но въпреки това ще спазва изискванията за дистанция:

"Разпоредбите трябва да се спазват. Ние сме само осем в групата и има достатъчно място... Липсваха ни много репетициите...", каза ръководителката Каталина Иванова.


Танцовата група при Народно читалище "Надежда - 1906" - село Раковица също започва репетиции.

"Ние сме свикнали да работим с по- малко хора. Повечето пътуват и за мен не е проблем. Работя с двама- трима и накрая сглобяваме танца... Ловенето за ръце не е задължително. Имаме кърпи и въженца. Коронавируса ни върна в миналото. Някога е било немислимо мъж и жена да се хванат за ръка на хорото. Ловили са се с кърпички- иначе срамота. Ние станахме малко безсрамни и май вирусът ни накара да се замислим... Пълна дезинфекция правим. Хорът репетира отделно и танцьорите отделно..." коментира секретарят на културната институция Радка Целова.
 
Още от коментарите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45