Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Симеоново и Ботево искат мерки срещу високите скорости

4
Снимка: Радио Видин архив


Да бъдат предприети мерки за решаване на дългогодишния проблем с тежкотоварния трафик, преминаващ през село Цар Симеоново, разположено по трасето на пътя II-11 Видин - Лом, отново настояват местните. Хора от съседното село Ботево също се оплакват, че движещите се с висока скорост тирове представляват опасност и настояват за намиране на решение.

Николай Георгиев от Цар Симеоново смята, че само пренасочване на тежкотоварния трафик може да реши дългогодишния проблем:

"Трафикът е ужасен - тежкотоварни автомобили, които не спазват ограничението за движение в населено място, има и доста проблеми с асфалта, който е положен преди години. Има знаци, те са поставени на видни места, но  не се спазват, бих казал масово...Единият вариант за решаване на проблема е тежкотоварните автомобили, които минават през населените места, да бъдат отбити и да карат по път Е79, защото този път, който минава през тези две села, е панорамен, двете села са потенциални свлачища..."


Монтирането на видеокамери може да облекчи ситуацията, смята Даниела Петрова, чиято къща също е край пътя:

"Най-лесният начин е да се сложат камери, за да може да се ограничи поне малко скоростта. Наясно съм, че няма как да се отклонят всички тирове по горния път, но може поне да се сложат камери, защото те хвърчат. Тук е право шосе и скоростта е нещо ужасно. Да не говорим, че къщите ни се тресат. Опасно е, имаме стари хора, едва се движат. Нямаме тротоари, обрасло е. Хората повече се движат долу, по шосето, а трафикът е доста голям. А никой не се съобразява със скорост, тук се хвърчи, това е писта. Ако се сложат камери, общината само ще спечели, защото тези камери за месец ще се изплатят."

Снимка: Радио Видин архив

Община Видин не може да се ангажира с предприемане на мерки за намаляване трафика по пътя през селата Ботево и Цар Симеоново. Това е част от второкласен републикански път Видин-Лом-Козлодуй, който се поддържа и стопанисва от Агенция "Пътна инфраструктура” /АПИ/, обясниха от  пресцентъра на администрацията.

От АПИ ни отговориха, че се очаква движението да намалее след модернизацията на скоростния път Видин-Ботевград, която се извършва в момента. За осигуряване на безопасността на жителите на селата Ботево и Цар Симеоново са поставени пътни знаци за ограничение на скоростта до 50 км/ч. Допълнителни мерки за контрол на скоростта се прилагат от сектор "Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР- Видин.

В какво се състоят тези мерки попитахме началника на група "Пътен контрол" към сектор "Пътна полиция"- Видин старши инспектор Ивайло Обретенов:

"Доста от водачите на моторни превозни средства, не само на тежкотоварните такива, преминават по второкласен път II -11, за да избегнат опасните участъци от град Димово до село Ружинци. Вашите слушатели, които са и водачи, редовно са виждали наши автомобили, които са позиционирани в село Ботево, село Цар Симеоново, както и в село Арчар. Тези автомобили са оборудвани с автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, като с тези средства се осъществява засилен контрол на не само на тежкотоварния трафик, но на целия трафик, а и на целия трафик, преминаващ през тези населени места."

Старши инспектор Ивайло Обретенов, началник на група Пътен контрол към сектор Пътна полиция- Видин

Над 7 000 електронни фиша за установени нарушения на скоростните режими са издадени от началото на годината от служителите на Областна дирекция на МВР- Видин. Голяма част от тях са установени на главен път Е-79 и път II-11. През летния сезон засиленият контрол по пътищата ще продължи, обясни старши инспектор Ивайло Обретенов:

"Контролът за спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата ще продължи и през летния сезон, когато трафикът се увеличава значително. Но също така мога да кажа, че контролът ще бъде не само от страна на сектор "Пътна полиция",  така и от служители на сектор "Охранителна полиция", които са с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Така че вашите слушатели могат да очакват един засилен контрол на тяхното поведение на пътя."

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00