Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледам те, виждам те в центъра на Видин

Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин, в тази част на града, бе изградено видеонаблюдение. 58 камери следят около 80% от периметъра на пешеходната зона и записват при уловено движение в обсега на камерата. Камерите са с висока резолюция и записват денонощно, а записите им се пазят 30 дена. Видеонаблюдението е в експлоатация от месец октомври 2019 г. и вече се наблюдава намаление на престъпления и хулигански прояви в централната пешеходна зона. Достъп до камерите и записите имат строго ограничен кръг от хора, обяснява Огнян Петров, служител по сигурността на информацията в община Видин:


"Камерите се експлоатират в оперативно-дежурната част на Община Видин. Там е дежурен един човек, който изпълнява и други задължения като дежурен в общината - поддържа постоянна връзка с пожарна, полиция, телефон 112 и всички други институции на територията на общината, включително и осъществява визуален контрол върху всички тези камери. Преди всичко ние разчитаме на записа на камерите. Трудно се наблюдават едновременно. На по невралгичните места са постоянно изкарани на монитор, за да може да ги вижда на голям екран, а другите при конкретен случай или сигнал на граждани. Практиката за този период показа, че в повече от десет случая ние сме съдействали на органите на МВР с предоставяне на видеоматериал по тяхно искане за дадено извършено престъпление... Един от първите случаи бяха по време на ремонта на шадравана - работната група бяха разположили инструменти и работейки вътре в шахтата, където се контролира шадравана и се пуска водата, отвън две лица минаха, спряха, спокойно прибраха инструментите, посред бял ден, сложиха ги в багажника на колелото и си тръгнаха. След като се получи и сигнала, своевременно реагираха и колегите от полицията. Изгледахме записа. Имахме и късмет, че излезе на голям екран снимката на лицето. За два часа го намериха. Имахме и случаи на два побоя пред дискотеката, като бяха установени лицата, които са участници в побоя... Това видеонаблюдение не е направено да контролира гражданите. То е направено в помощ на гражданите."


За съжаление не винаги камерите могат да помогнат. Такъв е и случаят с наскоро прекършените дръвчета в центъра. На камерите се виждат група от 5 души, но те бързо излизат от периметъра на камерите. Записи от видеонаблюдението се предоставят след писмено искане от страна на полицията и с разрешение от служителя по сигурността на информацията в община Видин. Достъп до камерите и записите им имат общо 7 души - дежурните по община, служителят по  сигурността на информацията в община Видин и компютърния специалист на Общината. Всички те имат достъп за работа с класифицирана информация и са преминали обучение от фирмата, изградила видеонаблюдението.


Целият разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19