Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки, лепенки и стикери върху коли - важно е да се отличаваме

Снимка: Румен Табаков




Автомобилът, освен да служи като превоз, в зависимост от модела и марката може да подчертава и характера на своя собственик. Както знаем, има най-различни коли- от спортни до товарни. Някои хора решават до придадат допълнителни отличителни черти на своето превозно средство чрез лепенки, стикери и различни изображения. Те могат да бъдат позиционирани на най-различни места по автомобила. Един от методите за поставяне на изображение е чрез аерографията, казва Румен Табаков- художник -ерографист:

"Значи аерографията е един инструмент, той е като малка химикалка, отгоре има казанче, там се слага боя специална. Пръска се с компресор, отпред има една дюза. Абсолютно на всяка повърхност може да се рисува с аерограф, стига да не е гладка, като стъкло. Първо се обработва повърхността, после се започва да се рисува на слоеве. По принцип и боите, и лака, ако не се ожули се дава 100 години гаранция. Казвам на клиента да ми даде насока за проект. Всеки човек харесва различни работи, рисувал съм пантери, паяци, Хан Крум, Ернесто Че Гевара, от- до всичко."


Моторист, изправен на задна гума, е изображението върху предния капак на автомобила на Теодор Тодоров от Видин. Това не е единственият отличителен белег, на колата са поставени още няколко лепенки и стикери.

"Колата е малка, спортна, лепенката е мотор, изправен на задна гума. Фолио е, не е рисунка, тази година вече трябва да го подменям, защото мястото на предния капак се нагрява от двигателя. Моторите са ми страст, аз също съм моторист. По-скъпо ще излезе да се сложи рисунка, аерография, но не ми се влагат толкова пари. Задната лепенка не бих искал да я коментирам, тя е по закачлива, тъй като е с усмихнато личице и показва средни пръсти. Колата е изчистен дизайн и тези неща малко я отличават от останалите. От скоро по доста хубав повод, имаме нов член на семейството и имам 3 стикера на колата и са свързани с бебето. Бебе в колата, майка в колата."


Повечето видинчани нямат поставени отличителни черти върху своите автомобили, но пък някои от тях все пак биха си поставили някой друг стикер или рисунка, сочи анкета на Радио ВИДИН:

"Нека си слагат както всеки си харесва. Аз съм на 54 години и тепърва да си слагам лепенки по колата, аз тавана трябва да си оправя. Но все нещо бих си служил, що пък да не сложа една мадама на капака...Нямам рисунки, лепенки. Бих помислил да си нарисувам на предния капак Исус, вижте какъв голям кръст има в колата... Аз обичам по-обикновените неща. Имах една кола преди години и си сложих една маргаритка, защото ми падна боята, за да я закрия... Да се махат от властта, такъв стикер бих си сложил... Предпочитам да не се лепи нищо по колата... Имам една лепенка, че ми е пробита ламарината да не се вижда."

Ако искате и вашата кола да се отличава от останалите, различните видове изображения са начин да се придаде добър естетически вид. Разбира се, това е въпрос на вкус, ако пък не харесвате рисунки, лепенки и стикери върху колата, винаги може да си я оставите изчистена и семпла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39