Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки, лепенки и стикери върху коли - важно е да се отличаваме

Снимка: Румен Табаков




Автомобилът, освен да служи като превоз, в зависимост от модела и марката може да подчертава и характера на своя собственик. Както знаем, има най-различни коли- от спортни до товарни. Някои хора решават до придадат допълнителни отличителни черти на своето превозно средство чрез лепенки, стикери и различни изображения. Те могат да бъдат позиционирани на най-различни места по автомобила. Един от методите за поставяне на изображение е чрез аерографията, казва Румен Табаков- художник -ерографист:

"Значи аерографията е един инструмент, той е като малка химикалка, отгоре има казанче, там се слага боя специална. Пръска се с компресор, отпред има една дюза. Абсолютно на всяка повърхност може да се рисува с аерограф, стига да не е гладка, като стъкло. Първо се обработва повърхността, после се започва да се рисува на слоеве. По принцип и боите, и лака, ако не се ожули се дава 100 години гаранция. Казвам на клиента да ми даде насока за проект. Всеки човек харесва различни работи, рисувал съм пантери, паяци, Хан Крум, Ернесто Че Гевара, от- до всичко."


Моторист, изправен на задна гума, е изображението върху предния капак на автомобила на Теодор Тодоров от Видин. Това не е единственият отличителен белег, на колата са поставени още няколко лепенки и стикери.

"Колата е малка, спортна, лепенката е мотор, изправен на задна гума. Фолио е, не е рисунка, тази година вече трябва да го подменям, защото мястото на предния капак се нагрява от двигателя. Моторите са ми страст, аз също съм моторист. По-скъпо ще излезе да се сложи рисунка, аерография, но не ми се влагат толкова пари. Задната лепенка не бих искал да я коментирам, тя е по закачлива, тъй като е с усмихнато личице и показва средни пръсти. Колата е изчистен дизайн и тези неща малко я отличават от останалите. От скоро по доста хубав повод, имаме нов член на семейството и имам 3 стикера на колата и са свързани с бебето. Бебе в колата, майка в колата."


Повечето видинчани нямат поставени отличителни черти върху своите автомобили, но пък някои от тях все пак биха си поставили някой друг стикер или рисунка, сочи анкета на Радио ВИДИН:

"Нека си слагат както всеки си харесва. Аз съм на 54 години и тепърва да си слагам лепенки по колата, аз тавана трябва да си оправя. Но все нещо бих си служил, що пък да не сложа една мадама на капака...Нямам рисунки, лепенки. Бих помислил да си нарисувам на предния капак Исус, вижте какъв голям кръст има в колата... Аз обичам по-обикновените неща. Имах една кола преди години и си сложих една маргаритка, защото ми падна боята, за да я закрия... Да се махат от властта, такъв стикер бих си сложил... Предпочитам да не се лепи нищо по колата... Имам една лепенка, че ми е пробита ламарината да не се вижда."

Ако искате и вашата кола да се отличава от останалите, различните видове изображения са начин да се придаде добър естетически вид. Разбира се, това е въпрос на вкус, ако пък не харесвате рисунки, лепенки и стикери върху колата, винаги може да си я оставите изчистена и семпла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19