Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6 000 лични карти изтичат до края на годината във Видинско

Снимка: БГНЕС


6 200 души трябва да подменят своите лични карти до края на годината в област Видин. В същия срок изтича валидността на около 2 600 паспорта и на 5 200 шофьорски книжки. Въпреки наближаването на крайния срок, струпване на много хора пред паспортното няма. Рано тази сутрин да извадят нови документи дойдоха 10-ина души. Обясниха, че обслужването е бързо, въпреки че се извършва на едно гише:


"В понеделник подадох за бърза поръчка, сега ще ги взема. В понеделник бързо минаваше, сега не зная. Още не приемат, от 8:30 започват... Чакам да взема паспортите на децата, ще пътуваме в Германия, там ще живеем. Тук няма живот, няма работа. Майката е вече там, сега остава ние да отидем и оставаме там. Обслужването е добре, няма чакане... Чакам за първа лична карта, на 14 години съм. Вълнувам се... От рано чакаме, дойдохме с влака от Дреновец... Сменихме документа и бягаме, тук няма пари, няма ядене..."


680 заявления за издаване на документи за самоличност са подадени през последната седмица в сектор "Български документи за самоличност" към Областна дирекция на МВР Видин, сектор "Пътна полиция" и Районните управления в Белоградчик и Кула. В същото време са връчени 740 документа. 


Заявления за подмяна на личните документи могат да се подават в съответните звена в област Видин, припомни началникът на сектор "Български документи за самоличност" Румен Младенов:


"Работното време на гишетата в делнични дни е от 8:30 до 17:30 часа, без обедна почивка. Създадена е организация и се осъществяват мероприятия за организиран прием на заявления от български граждани от институции, ведомства, кметства и др. "

Снимка: Радио Видин

Хората, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявлението си по електронен път на адрес e-uslugi.mvr.bg. Макар че този вариант е бърз и удобен, от началото на годината само трима жители на региона са се възползвали от него.

"Заплащането на таксата може да стане по банков път, чрез интернет, по пощата или чрез картово плащане на самото гише. Издаването на първа лична карта на лица от 14 до 16 години е безплатно, издаването на следваща лична карта на лица между 14 и 16 години и за всяка карта на лица между 16 и 18 години е 13 лева, издаването на лична карта на лица от 18 до 58 години с валидност 10 години е 18 лева. Издаването на лична карта на лица от 58 до 70 години е 11 лева, а на лица над 70 години е  безплатно. Издаването на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане 50 и над 50% таксата е в размер на 2 лева", обясни още Румен Младенов.


Хората с постоянен адрес в област Видин имат право да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи. Освен това могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес, когато подават заявление за обикновена услуга. За експресна или бърза е необходимо да подадат заявлението си в Сектор "Български документи за самоличност" във Видин. Готовите лични документи се получават в звеното, където е подадено заявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да плащаме ли задължително при посещение на концерти?

Български музиканти изпратиха отворено писмо, адресирано до Министерството на културата с искане да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров, Дарина Такова и други са оставили своите подписи под въпросното искане. Музикантите настояват за промени на настоящия..

публикувано на 28.10.24 в 17:00

Заради природата семейство от Полша избра да живее във видинско село

Семейство от Полша избра дома си във видинското село Коста Перчово, което е с по-малко от 40 жители. Радват се на природата и спокойствието, а животът им не се различава от този на местните хора.  Моника и Томек Тоха са от Староград Гдански, Северна Полша. Напускат родния си град, за да работят в Англия и се установяват в Саутхемптън...

публикувано на 28.10.24 в 16:43

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00